to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:55 | 16.11.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Η ερώτηση Γεωργιάδη - Πλεύρη για τα ελικόπτερα Super Puma

Εξώδικη δήλωση έστειλαν στην "Αυγή" οι βουλευτές της Ν.Δ. Αθανάσιος Πλεύρης και Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με το δημοσίευμα για ερώτησή τους, τον Σεπτέμβριο του 2010, προς τον τότε υπουργό Άμυνας Ευ. Βενιζέλο που αφορούσε την υπόθεση των ελικοπτέρων Super Puma.


Επί της ουσίας, ιδιαίτερα με τη συζήτηση στη Βουλή προχθές, που προκλήθηκε από το δημοσίευμα της "Αυγής", οι πολίτες έχουν σχηματίσει γνώμη για την υπόθεση. Με το δημοσίευμά της η εφημερίδα μας ασκεί δημόσιο έλεγχο για πολιτικές πράξεις, όπως είναι η κατάθεση ερωτήσεων για τα Super Puma.

Στην εξώδικη δήλωση των δύο βουλευτών επισημαίνεται:

"Επιλέγετε να μας συνδέσετε με το θέμα των Super Puma, για το οποίο ελέγχεται ο Γεώργιος Καρατζαφέρης, αποκρύπτετε ωστόσο το γεγονός ότι η ερώτησή μας ήταν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. (...) Σημειωτέον στον τίτλο αναφέρετε ότι υπογράφαμε τις ερωτήσεις Καρατζαφέρη για τους εξοπλισμούς και παρακαλούμε όπως αναφέρετε ποιες ερωτήσεις έχουμε υπογράψει με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη αναφορικά με τους εξοπλισμούς".

Σημειώνουμε ότι πουθενά στο κείμενο δεν αναφέρεται ότι οι δύο βουλευτές τότε του ΛΑΟΣ είχαν συνυπογράψει τις ερωτήσεις τους με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη. Η διατύπωση για τις "ερωτήσεις Καρατζαφέρη" παραπέμπει στην κομματική ιδιότητα των δύο βουλευτών, οι οποίοι, αν κρίνουμε από το επίμονο ενδιαφέρον τους για το θέμα των υπερεξοπλισμών, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η κατάθεση πολλών ερωτήσεων, προφανώς ενεργούσαν ως κομματικά υπεύθυνοι. Επισημαίνουμε πάντως ότι σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις για την έρευνα εις βάρος του Γ. Καρατζαφέρη, αυτοί σπεύδουν να πάρουν αποστάσεις...

Παρ' ότι έχουμε δημοσιεύσει τα επίμαχα τμήματα της ερώτησης των δύο βουλευτών, δημοσιεύουμε σήμερα ολόκληρο το περιεχόμενό της. Η μακροσκελής απάντηση του τότε υπουργού Άμυνας Ευ. Βενιζέλου δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον για το συζητούμενο θέμα, ει μη μόνον η άποψή του περί των συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων, στην οποία αναφερθήκαμε στο χθεσινό φύλλο μας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"ΠΡΟΣ: Τον Αξιότιμο Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

ΘΕΜΑ: 'Διακρατική Συμφωνία Ελλάδος - Γαλλίας και Αγορά Δύο (2) Ελικοπτέρων PUMA'

Την 15η Απριλίου του έτους 2009 υπεγράφη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος - Γαλλίας με την συμμετοχή του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκη και του Γάλλου ομολόγου του κ. Η. Μorin για την αγορά δύο (2) ελικοπτέρων PUMA. Το κόστος της εταιρείας EUROCOPIER θα έφθανε στα 41.385.761 ευρώ, θα δινόταν προκαταβολή 12.415.716 ευρώ και στην συνέχεια καταβολή του 70% του κόστους σύμβασης μέχρι τον 21ο μήνα, δηλαδή τέσσερις (4) μήνες πριν την παραλαβή του πρώτου ελικοπτέρου. Επίσης δεν προβλεπόταν Ελληνική βιομηχανική συμμετοχή και Αντισταθμιστικά παρ' όλο που ο σχετικός Νόμος περί προμηθειών επιβάλλει την υπογραφή σχετικών συμβάσεων πριν από την υπογραφή της κυρίως σύμβασης (άρθρα 27 και 30). Επίσης, στην παράγραφο 2.5 της σύμβασης αναφέρεται: 'Ο πωλητής δεν αναλαμβάνει ουδεμία υποχρέωση όσον αφορά την διαχείριση ή ικανοποίηση σχετικών αιτημάτων Αντισταθμιστικών'. Τέλος, δεν προβλέπονται ποινικές ρήτρες υπέρ του αγοραστού αλλά μόνο υπέρ του πωλητού.

Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Είστε ενήμερος για τους όρους αυτής της σύμβασης και αν ναι ποιες θα είναι οι ενέργειές σας;

2. Προτίθεστε να ζητήσετε την αναθεώρησή σας ή στην χειρότερη περίπτωση να επαναδιαπραγματευθείτε εκ νέου τους όρους;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

Γεωργιάδης Σπυρίδων - Άδωνις, Β' Αθηνών ΛΑΟΣ

Πλεύρης Αθανάσιος, Α' Αθηνών ΛΑΟΣ".

Το έγγραφο της ερώτησης Πλεύρη - Γεωργιάδη

Το έγγραφο της απάντησης Βενιζέλου

Η ερώτηση Γεωργιάδη - Πλεύρη για τα ελικόπτερα Super Puma

Η ερώτηση Γεωργιάδη - Πλεύρη για τα ελικόπτερα Super Puma

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)