to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:53 | 02.05.2013

Διεθνή

Η εργατική Πρωτομαγιά στην Κύπρο

Με συγκεντρώσεις, ομιλίες, πορείες και άλλες εκδηλώσεις τίμησαν τα εργατικά συνδικάτα της Κύπρου την εργατική Πρωτομαγιά.


Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ πραγματοποίησαν χωριστές συγκεντρώσεις στα οικήματά τους, ενώ η ΠΕΟ πραγματοποίησε και πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας όπου πραγματοποιήθηκε συναθλία.

Η ΔΕΟΚ τίμησε την εργατική Πρωτομαγιά με εκδήλωση χθες βράδυ στη Λευκωσία. Μιλώντας στη συγκέντρωση της ΣΕΚ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης χαρακτήρισε διαφορετική από τις προηγούμενες τη φετινή Πρωτομαγιά καθώς ο κυπριακός λαός, είπε, «βιώνει τον εφιάλτη της ανεργίας και της στέρησης».

Η συγκέντρωση της αριστερής ΠΕΟ αποτέλεσε βήμα έντονης κριτικής των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ανέφερε σε ομιλία του ότι το κούρεμα των καταθέσεων ήταν αποτέλεσμα «συνειδητής υποταγής των κυβερνώντων» και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης στις 15 και 25 Μαρτίου στο Γιούρογκρουπ επέλεξε μοναχική πορεία, οδηγώντας την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή, με το πρόσχημα ότι δεν είχε επιλογή.

Απορρίπτοντας τις επικρίσεις εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ «να μην πουν ότι δεν γνώριζαν το μέγεθος του προβλήματος της οικονομίας».

Επανέλαβε την θέση του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ και επαναφορά του εγχώριου νομίσματος, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να δώσει την προοπτική ανάπτυξης στη βάση ενός νέου μοντέλου.

Εξ άλλου, ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι τα μέτρα που ενέκρινε χθες η Βουλή δεν είναι το τέλος των πιέσεων και των εκβιασμών. Ο κ. Κυρίτσης ζήτησε να ληφθούν επειγόντως μέτρα στήριξης των ανέργων, με πρώτη προτεραιότητα την επέκταση του χρόνου καταβολής ανεργιακού επιδόματος.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)