to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Η εργασία στην ψηφιακή εποχή»: Στιγμιότυπα από την εκδήλωση «Πουλαντζά» και Transform! Europe

Με επιτυχία έγινε την Τετάρτη 4 Μαρτίου και η δεύτερη εκδήλωση του προγράμματος Τεχνολογία, Κοινωνία και Αριστερά που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το δίκτυο Transform! Europe, με θέμα «Εργασία στην ψηφιακή εποχή» και ομιλήτριες την Juliet Webster (Work & Equality Research, Λονδίνο) και τη Sara de Heusch (Smart Cooperative, Βέλγιο).


Κάνοντας μια σύντομη εισαγωγή στη θεματική της εκδήλωσης, η Μαρία Χαϊδοπούλου Βρυχέα, ερευνήτρια του ΙΝΠ και συντονίστρια του προγράμματος, αναφέρθηκε στις κυρίαρχες τάσεις περαιτέρω απορρύθμισης της εργασίας και την ανάγκη επανακαθορισμού του ρόλου της τεχνολογίας στο πεδίο αυτό. Στη συνέχεια η Juliet Webster εστίασε στους έμφυλους διαχωρισμούς και τις έμφυλες σχέσεις στην ψηφιακή εργασία, επισημαίνοντας ότι στοιχεία που παλαιότερα χαρακτήριζαν κυρίως την εργασία των γυναικών, όπως η επισφάλεια και η έλλειψη δικαιωμάτων, σήμερα κανονικοποιούνται για το σύνολο των εργαζομένων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα όρια μεταξύ της έμμισθης εργασίας και της υπόλοιπης ζωής των ανθρώπων διαρρηγνύονται, ενώ η ψηφιακή εργασία έχει μεταφερθεί στο χώρο του σπιτιού όπου διαφορετικές μορφές εργασίας, έμμισθης και άμισθης, ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Επίσης, η Julier Webster τόνισε ότι μέρος της ψηφιακής εργασίας αφορά την κοινωνική αναπαραγωγή με την ευρεία έννοια, για παράδειγμα εργασίες που παλαιότερα γίνονταν από υπαλλήλους, τώρα έχουν περάσει, μέσω της αυτοματοποίησης, στους/στις καταναλωτές/ριες, κλείνοντας ωστόσο αισιόδοξα με παραδείγματα συλλογικής δράσης εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ που αμφισβητούν τις τάσεις αυτές.

Από τη δική της πλευρά, η δεύτερη ομιλήτρια, η Sara de Heusch,  παρουσίασε το Smart Cooperative, ένα συνεταιριστικό εγχείρημα που αποτελεί παράδειγμα για το πώς εναλλακτικές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν στην στήριξη εργαζομένων και όχι στην εκμετάλλευσή τους. Περιέγραψε την πορεία του Smart Cooperative στην Ευρώπη και τις υπηρεσίες υποστήριξης που προσφέρει για να καλύψει τις ποικίλες ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων, που συχνά βρίσκονται στη “γκρίζα ζώνη” της εργασίας, στο πλαίσιο μιας δομής που χτίζεται από κοινού με όλους τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στη βάση αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι, όπως ανέφερε η ομιλήτρια, πολλές φορές τέτοιου είδους κοινωνικές καινοτομίες βρίσκουν εμπόδια στο υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Τέλος, η ομιλήτρια τόνισε την ανάγκη εγκαθίδρυσης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου σε σχέση με την (έμμισθη και άμισθη) εργασία, που θα εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή για όλες και όλους.

Τα βίντεο της εκδήλωσης θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, ενώ τα κείμενα των ομιλητριών πρόκειται να κυκλοφορήσουν ως e-papers στα ελληνικά και στα αγγλικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)