to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η «επόμενη μέρα» του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα στη δυτική Θεσσαλονίκη

Ανοιχτή εκδήλωση-δημόσια διαβούλευση για την «επόμενη μέρα» του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα διοργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η δημοτική παράταξη «Ενωτική Ριζοσπαστική Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ελευθερίου – Κορδελιού – Ευόσμου» στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του δήμου. Πρόκειται για μια έκταση 125 στρεμμάτων σε μια ιδιαίτερα υποβαθμισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, στην δυτική είσοδο της πόλης.


Στην πολυετή διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας για την απόδοση του πρώην στρατοπέδου αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης, Θοδωρής Μπαλτάς, σημειώνοντας ότι το «εδώ και πλέον μια δεκαετία υπαρκτό αίτημα της τοπικής κοινωνίας κράτησε ζωντανή την διεκδίκηση, καθώς υπήρξε για δεκαετίες σιωπή από την Πολιτεία και ο χώρος μέχρι σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος».

Σύμφωνα με τον ίδιο το ζητούμενο είναι να υπάρξει πρόταση και σχεδιασμός των πολιτών για το μέλλον της έκτασης. «Το φανταζόμαστε ως ένα φεστιβαλικό κέντρο που θα μπορεί να φιλοξενεί δράσεις όλης της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει «μεγάλο αντιστάθμισμα ένα άλσος πρασίνου δίπλα στο εργοστάσιο των ΕΛΠΕ, όπου με κατάλληλο οδικό και αρχιτεκτονικό θα μπορέσει να αλλάξει την είσοδο της πόλης».

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, ανέφερε ότι το Ζιάκα έκτασης 125 στρεμμάτων σήμερα είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος, και μάλιστα ο στρατός απαγόρεψε από τον δήμο να μπαίνει μέσα να το καθαρίσει, τονίζοντας την διαχρονική η διεκδίκηση της απόδοσης των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες.

«Οι ενεργοί κάτοικοι και η τοπική αυτοδιοίκηση μας έδειξαν ότι το Ζιάκα πρέπει να γίνει χώρος πρασίνου» ανέφερε κατά την τοποθέτηση της η προϊσταμένη του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας την ανάγκη «το Ζιάκα να ενταχθεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, σε συντονισμό των εμπλεκόμενων υπουργείων», για την απόδοση του στην τοπική κοινωνία.

«Η χρήση των πρώην στρατοπέδων ως οι μόνοι αδόμητοι χώροι αποτελούν την επόμενη μέρα για τη Θεσσαλονίκη» δήλωσε η κ. Νοτοπούλου, σημειώνοντας ότι πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να απαντήσουν στα «ανοιχτά ερωτήματα»  για την χρηματοδότηση και λειτουργία των πρώην στρατοπέδων. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί στον δήμο της περιοχής ή σε κάποιον φορέα που θα συμμετάσχει ο δήμος, τα συναρμόδια υπουργεία και οι φορείς της πόλης.

«Η απόδοση των ελεύθερων χώρων αναδεικνύει την άλλη Θεσσαλονίκη που σχεδιάζει από κοινού ελεύθερους χώρους, χωρίς αποκλεισμούς» τόνισε η κ. Νοτοπούλου, ενημερώνοντας ότι «σε σχέση με τα έσοδα η σκέψη που υπάρχει είναι να στηριχθεί από το υπουργείο Μεταφορών ως φορέας υλοποίησης, και να δημιουργηθεί πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής».

Την πρόθεση του να εξετάσει την σύνταξη και κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την απόδοση του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα στην τοπική κοινωνία εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, αναφερόμενος στην συζήτηση και ψήφιση του «Κλεισθένη» στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.



Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Απόστολος Λυκεσάς, τόνισε την ανάγκη η τοπική κοινωνία να σχεδιάσει το μέλλον του πρώην στρατοπέδου, σημειώνοντας ότι η έκταση αυτή «βρίσκεται σε μια δύσκολη περιοχή, και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα πράγματα», ενώ «πρέπει να υπάρξουν προτάσεις και γόνιμη συζήτηση».

Την αρχιτεκτονική μελέτη στην οποία συμμετείχε προ δεκαετίας για την ανάπτυξη του στρατοπέδου Ζιάκα παρουσίασε η αρχιτέκτων, Ολυμπία Χατζοπούλου. Σύμφωνα με την μελέτη για την έκταση ευνοείται η υπερτοπική χρήση του λόγω της γειτνίασης με κεντρικούς οδικούς άξονες, καθώς και η χρήση κοινωνικοπολιτιστικού χαρακτήρα και αναψυχής.

Η μελέτη των αρχιτεκτόνων περιλαμβάνει την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων με γήπεδο ποδοσφαίρου, κλειστό γυμναστήριο και κολυμβητήριο, αρκετά καταστήματα και εμπορικές χρήσεις, για οικονομική ανταποδοτικότητα για την συντήρηση του πάρκου, καθώς και χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της μελέτης πριν 12 χρόνια το κόστος της υλοποίησης του έργου υπολογίστηκε σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.
Από την πλευρά της η αρχιτέκτων, και ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, Σάσα Λαδά, χαρακτήρισε «πλούτο της πόλης» τις εκτάσεις των πρώην στρατοπέδων, και «γενναία πράξη» την απόδοση τους στις τοπικές κοινωνίες.

«Στην περίοδο των μνημονίων η υφαρπαγή των δημόσιων εκτάσεων και η αντίδραση σε αυτό ήταν ένα κρίσιμο ζήτημα», ανέφερε, ενώ «πρέπει να φανταστούμε διαδικασίες οικειοποίησης αυτών των χώρων από τους πολίτες.

«Χρειαζόμαστε έναν νέο τρόπο ώστε να ξεφύγουμε από την γραφειοκρατία και να εμπλέξουμε τους κατοίκους, να αισθανθούν οι κάτοικοι τμήμα των αποφάσεων» δήλωσε η κ. Λαδά, αναφέροντας την ανάγκη «να βρούμε μια διαδικασία να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, αλλά και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ενημέρωσης για τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης».

Στη συνέχεια δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας αλλά και πολίτες κατά την διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκαν στην δικαίωση του πολυετούς αγώνα, με βάση τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες, ενώ κατατέθηκαν οι δικές τους προτεραιότητες για την χρήση και αξιοποίηση της έκτασης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)