to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η επόμενη μέρα μετά τον νόμο για τους ανασφάλιστους

Κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους - Μειώθηκαν οι επισκέψεις και οι γιατροί στα Κοινωνικά Ιατρεία, παραμένουν οι ανάγκες σε φάρμακα και η ζήτηση οδοντιάτρων και ψυχιάτρων


Αλλάζει το τοπίο στα Κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία. Ο νόμος για τη δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που θεσμοθετήθηκε φέτος έφερε νέα δεδομένα, καθώς σε αρκετά Κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία διαπιστώνεται, ειδικά μετά το καλοκαίρι, αισθητή μείωση των επισκέψεων.

Οι αυτοοργανωμένες δομές, οργανική αντίσταση της κοινωνίας στην εξαθλίωση, βρίσκονται πλέον μπροστά στην πρόκληση να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους. Στη διαδικασία αυτή έχουν να λάβουν υπ' όψιν ότι την ίδια στιγμή διαπιστώνονται οι ίδιες και μεγαλύτερες ανάγκες σε φάρμακα. Παράλληλα, έχουν να δουν πώς θα σταθούν απέναντι στα προβλήματα που φέρνει στην επιφάνεια ο νόμος σε σχέση με τη λειτουργία των κρατικών δομών, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η αποτελεσματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης.

Από τον Οκτώβριο φάνηκε η διαφορά

Από τον Οκτώβριο έχουν αρχίσει να βλέπουν τη διαφορά, μας λένε στο Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας, που εδρεύει σε μία από τις πιο δύσκολες περιοχές του κέντρου, σε δρόμο πίσω από το δημαρχείο της Αθήνας. Όπως λένε, στην αρχή ο κόσμος δεν ήθελε να δεχτεί τη νέα πραγματικότητα. Όμως σταδιακά επισκέπτεται όλο και περισσότερο τις μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ μετά και από σχετική ενημέρωση της δομής.

Έτσι, από εκεί που οι νέοι εξετασθέντες ασθενείς ήταν 3.288 τη διετία 2013-2015, τον Ιούλιο του 2016 ήταν 59 και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους 14. Οι βιοψίες - επεμβάσεις εκμηδενίστηκαν, ενώ τη διετία πριν από τη νομοθετική ρύθμιση ήταν 36, όπως και οι υπέρηχοι, που πριν από τη νομοθετική ρύθμιση ήταν 77, ενώ τον Ιούλιο του 2016 δεν έγινε κανένας και τον Οκτώβριο του 2016 μόλις ένας.

Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι ειδικότητες. Ο παθολόγος που ήταν δύο φορές την εβδομάδα παρών στο ιατρείο, έχοντας 10 με 15 περιστατικά, ερχόταν μία φορά την εβδομάδα από την άνοιξη, από τον Σεπτέμβριο μία φορά ανά δύο εβδομάδες και πλέον καθόλου. Το ίδιο και ο ωτορινολαρυγγολόγος, όπως και ο γυναικολόγος. Αντίθετα, παραμένουν ο οδοντίατρος, ενώ αναμένεται να προστεθούν ακόμη δύο τον Ιανουάριο, οι ψυχίατροι και σταθερή συνεχίζει να είναι η ζήτηση για τα φάρμακα.

Παραμένει η ζήτηση φαρμάκων

Στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού διαπιστώνουν ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα δεν επιστρέφει στο ιατρείο για φάρμακα. Ο λόγος είναι ότι, παρά τη μηδενική συμμετοχή που μπορεί να έχουν, παραμένει η διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής, την οποία δεν μπορούν να καλύψουν. Στις διαγνωστικές εξετάσεις σημειώνουν την εξής παράδοξη κατάσταση: Ενώ μέχρι να βγει ο νόμος ένα μεγάλο δίκτυο ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων δεχόταν να γίνονται δωρεάν, μετά τον νόμο σταμάτησαν, θεωρώντας ότι δεν υπήρχε πλέον λόγος να επωμίζονται το κόστος.

Στα δημόσια όμως νοσοκομεία η αναμονή είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας να εγκλωβίζονται στο μεταίχμιο της μετάβασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ιατρείο διατηρεί ζωντανή την επαφή με ορισμένα διαγνωστικά κέντρα για τις επείγουσες περιπτώσεις. Το τρίτο που παρατηρούν είναι ότι από το καλοκαίρι έχει αυξηθεί η προσέλευση των συνταξιούχων. Όσοι έπαιρναν ΕΚΑΣ, για τους οποίους υπήρξε ειδική νομοθετική ρύθμιση, έπαψαν να πηγαίνουν από ένα σημείο κι έπειτα, όμως οι υπόλοιποι συνταξιούχοι συνεχίζουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κοινωνικό Ιατρείο επιχειρεί να μειώσει τις βάρδιες γιατρών σε σχέση με τη συχνότητα που γίνονταν και να αξιοποιηθεί παραπάνω το ΠΕΔΥ. Την ίδια στιγμή, όμως, το φαρμακείο και το διαγνωστικό κομμάτι συνεχίζουν να αποτελούν βασικές προτεραιότητες.

«Δεν χτυπάνε τα τηλέφωνα όπως χτυπούσαν» μας λένε από το Κοινωνικό Ιατρείο Περιστερίου. Οι γιατροί που έρχονταν κάθε εβδομάδα έρχονται πλέον μία φορά τον μήνα και από εκεί που το Κοινωνικό Ιατρείο ήταν ανοιχτό καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, πλέον ανοίγει μέχρι και Τετάρτη. Οι περισσότερες επισκέψεις γίνονται για τον ψυχίατρο.

Στο Κοινωνικό Ιατρείο Χαλανδρίου μέλος της πρωτοβουλίας μοιράζεται διαφορετική εικόνα. «Είμαστε γεμάτοι από ραντεβού», λέει και αναφέρει ότι στο φαρμακείο έχει αυξηθεί η προσέλευση. Μεγάλη προσέλευση υπάρχει και στους οδοντιάτρους, καθώς «δεν υπάρχει σε όλα τα ΠΕΔΥ η ειδικότητα».

Η αποδέσμευση της εργασίας από την ασφάλιση και η κατοχύρωση του δικαιώματος να έχει πρόσβαση ο καθένας στις δημόσιες δομές Υγείας, ανεξάρτητα από το αν εργάζεται ή όχι, αποτιμάται ως ένα πολύ σημαντικό βήμα από το Κοινωνικό Ιατρείο Πειραιά. Σε επίπεδο καθημερινότητας, η νομοθετική ρύθμιση μεταφράζεται σε κατακόρυφη μείωση των επισκέψεων. Στην αρχή είχαν 10 γιατρούς, «που είχαν συμφωνήσει να παραμείνουν μέχρι να δουν πώς εφαρμόζεται ο νόμος». Στη συνέχεια αποχώρησαν και το ιατρείο πλέον εστιάζει στην αναβάθμιση του οδοντιατρικού τομέα, στο κομμάτι της ψυχικής υγείας και των φαρμάκων.

Θα είναι εκεί μέχρι να κλείσει και η τελευταία πληγή

Στο αμέσως επόμενο διάστημα τα Κοινωνικά Ιατρεία ανά την Ελλάδα αναμένεται να συναντηθούν ξανά. Από περιοχή σε περιοχή οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Διαφορετική όμως είναι και η ματιά πάνω στα πράγματα. Δεν θα είναι εύκολο να βρεθεί μια ενιαία προσέγγιση. Το σίγουρο είναι όμως ότι τα Κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία θα δηλώνουν το “παρών” όποτε και όπως χρειάζεται για να επουλώνονται οι πληγές της κοινωνίας. Θα είναι εκεί μέχρι να κλείσει και η τελευταία...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)