to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:27 | 11.10.2018

Κοινωνία

Η επιτυχής ολοκλήρωση της Ημερίδας της ΓΓΙΦ για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

'Εναρξη ισχύος της στην Ελλάδα. Από την θεωρία στην πράξη


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) με θέμα: «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Έναρξη ισχύος της στην Ελλάδα. Από την θεωρία στην πράξη», που πραγματοποιήθηκε στις 10/10/2018 στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Η εν λόγω ημερίδα της ΓΓΙΦ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου µε τίτλο: «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ) ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ» ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» του Ε.Π. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ.

Περαιτέρω, βασική της στόχευση υπήρξε η εστίαση στις επιμέρους πτυχές που συνθέτουν την «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), προκειμένου να αναδυθούν οι παράμετροι που ορίζουν την έναρξη ισχύος της στην Ελλάδα και να διαφανεί το πέρασμα από την θεωρία στην πράξη.

Στην έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμούς απηύθυναν η Υφυπουργός Εσωτερικών, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κα Φωτεινή Κούβελα και η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κα Μαρία Γιαννακάκη, τονίζοντας ομόφωνα την πολιτική βούληση και την αμέριστη στήριξή τους στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων, που θα συμβάλλουν καταλυτικά στην έναρξη ισχύος της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στη χώρα μας, σηματοδοτώντας τη μετάβαση από τη από τη θεωρία στην πράξη.

Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητριών και ομιλητών, καθώς και οι καίριες παρεμβάσεις, ερωτήσεις και τοποθετήσεις που εκφράστηκαν στο τέλος της Ημερίδας, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου, τα συμπεράσματα του οποίου πρόκειται να ληφθούν υπόψη και να αξιολογηθούν, προκειμένου για την ένταξή τους στις πολιτικές ισότητας των φύλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την παρουσία τους τίμησαν την Ημερίδα η Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ κα Μπέτυ Σκούφα, η οποία εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο της Βουλής, κο Νίκο Βούτση, οι Βουλεύτριες ΣΥΡΙΖΑ κκ Σταμπουλή Αφροδίτη και Καφαντάρη Χαρά, η Δήμαρχος του Αγίου Δημητρίου, κα Ανδρούτσου Μαρία, αλλά και πλήθος εκπροσώπων (αντρών και γυναικών) της κοινωνίας των πολιτών, από γυναικείες συλλογικότητες, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, την ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, την Αυτοδιοίκηση κ.α.

Συνολικά, η κατάμεστη αίθουσα του Αμφιθεάτρου καθ’ όλη τη διάρκεια της Ημερίδας, σηματοδότησε το αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού για τη σοβαρότητα της θεματικής, αναδεικνύοντας -για ακόμη μια φορά- την ευαισθητοποίηση και την ένθερμη υποστήριξή του για τις θεματικές που άπτονται των θεμάτων ισότητας των φύλων εν γένει.

Άλλωστε, όπως δήλωσε και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, «Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την προάσπιση των θεμάτων ισότητας των φύλων συνολικά, η ανάγκη εξάλειψης της έμφυλης βίας και της αποκατάστασης των ανισόρροπων σχέσεων φύλων εν γένει, δεν παύουν να αποτελούν ένα καίριο και διαρκώς ζητούμενο αίτημα υψίστης σημασίας. Κι αυτό, επειδή οι ανισότητες λόγω φύλου διαταράσσουν συνολικά την αρμονική συνύπαρξή μας, προσβάλλοντας ταυτόχρονα το πρόσημο της δημοκρατίας μας» και συμπλήρωσε ότι «Για όλους αυτούς τους λόγους, αγωνιζόμαστε διαρκώς για τον μετασχηματισμό μιας κοινωνίας αλληλέγγυας, στην οποία θα ενσωματώνονται και θα εφαρμόζονται πλήρως οι αρχές και τις αξίες της ισότητας των φύλων για όλους και όλες ανεξαιρέτως».

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑ:

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω με χαρά στην ημερίδα μας για την έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) στη χώρα μας, μέσα από την οποία ευελπιστούμε να προκύψουν γόνιμα συμπεράσματα και εποικοδομητικές πρακτικές για την καλύτερη δυνατή λειτουργία της στη χώρα μας.

Πριν από οτιδήποτε, θα ήθελα να αναφέρω ότι πριν από ένα χρόνο, περίπου τέτοια εποχή, βρισκόμασταν στη διαδικασία Κύρωσης της Σύμβασης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, συνεχίζοντας, με τον τρόπο αυτό, τη σπουδαία πορεία που χάραξε ο αγώνας του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να συζητάμε επιμέρους ζητήματα επί της Σύμβασης, γεγονός που αναδεικνύει τη σπουδαία επιτυχία της Κυβέρνησής μας. Κι αυτό, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καταβλήθηκε μεγάλος κόπος από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ώσπου να φτάσουμε ως εδώ, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι η Σύμβαση της Κων/λης υπεγράφη από τη χώρα μας στις 11.5.2011.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι και όλες, λοιπόν, ότι για χρόνια παρέμενε στα συρτάρια και ανενεργή και ότι μόνο η Κυβέρνηση της Αριστεράς κατάφερε την κύρωση και την ενεργοποίησή της. Και αξίζει να τονίζεται, ότι η Κύρωση και ο εφαρμοστικός νόμος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης αποτελούν μια σπουδαία τομή των χρονικών μας, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της βαρύτητας που αποδίδει η Κυβέρνησή μας στα θέματα ισότητας των φύλων.

Φίλες και φίλοι,

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης συνιστά το πρώτο νομικώς δεσμευτικό κείμενο, το οποίο ορίζει τις μορφές που προσλαμβάνει η βία κατά των γυναικών και παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψή της, την προστασία των θυμάτων, καθώς και για την παύση της ατιμωρησίας. Επίσης, προβλέπει τη σύσταση διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων, που θα παρακολουθεί την εφαρμογή της σε εθνικό επίπεδο (GREVIO).

Επιπλέον, ως νόμος του κράτους με αριθμό 4.531/2018, σηματοδοτεί την πρώτη διεθνή συνθήκη που αναγνωρίζει και ορίζει ξεκάθαρα την έμφυλη βία. Παράλληλα, ικανοποιεί το διαχρονικό αίτημα για την ύπαρξη ενός νόμου, οι διατάξεις του οποίου θα καλύπτουν κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών, σε όποιον τομέα της καθημερινότητάς μας και αν εμφανίζεται.

Ως εκ τούτου, εγγυάται την ισότιμη προστασία όλων ανεξαιρέτως των γυναικών και προασπίζεται το δικαίωμά τους σε μέτρα προστασίας, υποστήριξης και αποκατάστασης. Βάσει αυτών, όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την καταγωγή, την κοινωνική τάξη, τη θρησκεία, την ταυτότητα φύλου ή οποιαδήποτε άλλη παράμετρο, θα μπορούν πια και βάσει νόμου να λαμβάνουν ένα άρτιο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας στην υγεία, την κατοικία, την εκπαίδευση, την εργασία, την κοινωνική, νομική και δικαστική υποστήριξη.

Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις της εκκινούν από την παραδοχή ότι το κοινωνικό φύλο αποτελεί την βάση ανάπτυξης προσβλητικών, επιθετικών και βίαιων συμπεριφορών, που απομειώνουν την κοινωνική παράσταση των θυμάτων, θίγουν την προσωπικότητά τους και συχνά επιφέρουν σοβαρές ψυχοσωματικές βλάβες , ακόμη και το θάνατο.

Κυρίες και κύριοι,

Η συμβολή της ΓΓΙΦ στη σημερινή μας δυνατότητα να συζητάμε για την έναρξη της ισχύος της Σύμβασης στη χώρα μας και τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, υπήρξε καταλυτική. Προέκυψε μέσα από μεγάλη επιμονή, υπομονή και κοπιαστική εργασία εκ μέρους των στελεχών της υπηρεσίας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζω εν συντομία ότι στην ΓΓΙΦ συγκροτήθηκε και λειτούργησε Ομάδα Διοίκησης Έργου με συμμετοχή εκπροσώπων Υπουργείων και Φορέων και αποστολή τον εντοπισμό των σημείων διάστασης μεταξύ εσωτερικού δικαίου και Σύμβασης και πρότασης σχετικού Εφαρμοστικού Νόμου.

Η Ομάδα αυτή ολοκλήρωσε τις εργασίες της και διαμόρφωσε τις προτάσεις της σε Πόρισμα, το οποίο εγώ, προσωπικά, κατέθεσα στις 21/12/2016 στην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , κα Γιαννακάκη.

Στη συνέχεια, την 20/2/2017 με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης συστάθηκε και συγκροτήθηκε η Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με συμμετοχή και στελεχών της ΓΓΙΦ για την Κύρωση και προσαρμογή στην ελληνική νομοθεσία της ανωτέρω διεθνούς σύμβασης.

Η Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου και Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, κα Ιφιγένεια Καμτσίδου, ολοκλήρωσε επιτυχώς και τις εργασίες της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και οδηγηθήκαμε στη ψήφιση του σχετικού κυρωτικού νόμου και τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ την 5/4/2018.

Στην ΓΓΙΦ, όμως, δεν εφησυχάζουμε ποτέ! Ως εκ τούτου, λίγες μέρες πριν, με πρωτοβουλία μου, στην ΓΓΙΦ συστάθηκε και συγκροτήθηκε ΟΔΕ με συμμετοχή στελεχών της ΓΓΙΦ και της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ως στόχο έχει να συνδράμει στην παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβαση στην Ελληνική Επικράτεια.

Πέραν τούτου όμως, στην ΓΓΙΦ μαχόμαστε καθημερινά για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και μέσω του ολοκληρωμένου, συνεκτικού δικτύου μας, που περιλαμβάνει :Την 24ωρη γραμμή SOS 15900,Τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων ή εν δυνάμει θυμάτων βίας σε Πανελλήνια κλίμακα.

Και θέλω να τονίσω ότι αποδίδουμε μεγάλη βαρύτητα στο συνεχή εμπλουτισμό των παροχών του δικτύου μας, καθώς και στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του. Ταυτόχρονα, έχουμε εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησής του και εργαζόμαστε για την μονιμοποίησή τους και μετά τη λήξη του προγράμματος ΕΣΠΑ, απ’ όπου χρηματοδοτούνται. Επιπλέον, είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να αναμένουμε σύντομα και την ψήφιση του νομοσχεδίου μας για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα νομοσχέδιο, στο οποίο εμπεριέχονται και προσδιορίζονται και τα θέματα βίας και δίνονται κατευθύνσεις για την αντιμετώπισή τους. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι η μονιμότητα των δομών, στις οποίες μόλις αναφέρθηκα, κατοχυρώνεται και από συγκεκριμένο άρθρο στο νομοσχέδιο για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων.

Φίλες και φίλοι,

Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την προάσπιση των θεμάτων ισότητας των φύλων συνολικά, η ανάγκη εξάλειψης της έμφυλης βίας και αποκατάστασης των ανισόρροπων σχέσεων φύλων εν γένει, δεν παύουν να αποτελούν ένα καίριο και διαρκώς ζητούμενο αίτημα υψίστης σημασίας. Κι αυτό, επειδή οι ανισότητες λόγω φύλου διαταράσσουν συνολικά την αρμονική συνύπαρξή μας, προσβάλλοντας ταυτόχρονα το πρόσημο της δημοκρατίας μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αγωνιζόμαστε διαρκώς για τον μετασχηματισμό μιας κοινωνίας αλληλέγγυας, στην οποία θα ενσωματώνονται και θα εφαρμόζονται πλήρως οι αρχές και τις αξίες της ισότητας των φύλων για όλους και όλες ανεξαιρέτως.

Διότι, τα αλλεπάλληλα κρούσματα σεξισμού γύρω μας -με αποκορύφωμα πολλές φορές στη διαφήμιση και τα ΜΜΕ- το μισθολογικό χάσμα, η γυάλινη οροφή, η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία, η εμμονή των στερεοτυπικών, πατριαρχικών και αναχρονιστικών αντιλήψεων περί κατωτερότητας του γυναικείου φύλου, η κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της βίας ή/και της στέρησης των ισότιμων δικαιωμάτων τους για ευκαιρίες ίσης αξίας παντού, είναι μόνο ορισμένες από τις καθημερινές πτυχές που επιβάλλουν την ανάπτυξη μηδενικής ανοχής όλων μας, τόσο στη βία κατά των γυναικών, όσο και στον τερματισμό των έμφυλων ανισοτήτων που υφίστανται συνολικά.

Και είναι βέβαιο ότι ο εμπλουτισμός του νομικού οπλοστασίου της χώρας μας με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη της εφαρμογής της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στην πράξη.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία στις εισηγήσεις της Ημερίδας μας και ελπίζω στη δημιουργία ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου, που θα μας οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα επί των ειδικότερων θεματικών της Σύμβασης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)