to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων

Το μεταρρυθμιστικό έργο απλώνεται σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, καλύπτοντας τομείς όπως τον χρηματοοικονομικό τομέα, τη δημόσια υγεία, το ασφαλιστικό, τη δικαιοσύνη, το φορολογικό, καθώς και πολιτικές για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης που θα έρθουν στην Βουλή το επόμενο διάστημα.


  • Πηγή άρθρου: http://ow.ly/ZRs0p 
    (ακολουθεί το άρθρο μεταφρασμένο στα ελληνικά)


 

«Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων»
του Δημήτρη Παπαδημούλη


 

Από την υπογραφή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Ιούλιο του 2015 μέχρι σήμερα, και εν μέσω σφιχτού χρονοδιαγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν, η κυβέρνηση προχωρά στο μεταρρυθμιστικό έργο προσπαθώντας παράλληλα να αντιμετωπίσει την διαφθορά και την κακοδιοίκηση. Πολλά δε από τα μέτρα που βρίσκονται στην παρούσα συμφωνία είχαν ήδη προβλεφθεί σε προηγούμενα προγράμματα, χωρίς όμως να έχουν ποτέ εφαρμοστεί.

Το μεταρρυθμιστικό έργο απλώνεται σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, καλύπτοντας τομείς όπως τον χρηματοοικονομικό τομέα, τη δημόσια υγεία, το ασφαλιστικό, τη δικαιοσύνη, το φορολογικό, καθώς και πολιτικές για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης που θα έρθουν στην Βουλή το επόμενο διάστημα.

Στον χρηματοοικονομικό τομέα, η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι ήταν ένα σημαντικό βήμα για την σταθεροποίηση της οικονομίας, καθώς μετά από χρόνια αβεβαιότητας ο ελληνικός τραπεζικός τομέας μπορεί να θεωρηθεί πλέον ως ένας από τους πλέον σταθερούς στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση πέρασε νομοθεσία για την διαχείριση και αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών, διαμορφώνοντας και ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία και τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα πλέον επίμαχα ζητήματα. Οι κυβερνητικές προτάσεις έχουν τρεις στόχους: πρώτον, να διασφαλιστεί  ότι οι επόμενες γενιές θα λάβουν σύνταξη. Δεύτερον, ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν την μίνιμουμ εθνική σύνταξη. Τρίτον, ότι το λειτουργικό κόστος θα μειωθεί δραστικά ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να είναι βιώσιμο και τα ταμεία να αυτοχρηματοδοτούνται. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν πίσω τους ένα χάος, ταμεία με τεράστια χρέη, και 325 διαφορετικά ασφαλιστικά προγράμματα (που μειώθηκαν εικονικά σε 11) που εκτόξευσαν το λειτουργικό κόστος τους συστήματος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τάξη στον ασφαλιστικό τοπίο, δημιουργώντας ένα ενιαίο ταμείο συντάξεων, ενώ βασικό στοιχείο της νέας πρότασης είναι η ανταποδοτική σύνταξη που θα συμπληρώνει την εθνική σύνταξη να καθορίζεται τόσο από τα εισοδηματική εξέλιξη του εργαζόμενου, όσο και από την πορεία της οικονομίας, αφήνοντας περιθώρια για αυξήσεις με την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Αναφορικά με το φορολογικό σύστημα, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των εισπρακτικών μηχανισμών. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχει αυξήσει μέχρι τώρα τα κρατικά έσοδα, ενώ προωθούνται φορολογικές απαλλαγές για τα χαμηλά εισοδήματα, όπως επίσης επιχειρείται και μια συγκροτημένη προσπάθεια απλοποίησης του ΦΠΑ που θα δημιουργεί συνθήκες ενός φιλικού και αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού.

Στο πεδίο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, έχουν προωθηθεί νομοθετικές αλλαγές για την διευκόλυνση έκδοσης αδειών οικονομικής δραστηριότητας και επενδύσεων, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και του φυσικού αερίου, όπως επίσης και την απελευθέρωση της αγοράς τουριστικών ακινήτων.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις γίνονται εν μέσω έντονης κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα από εκείνα τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία τριάντα χρόνια και ευθύνονται για την απόλυτη καταστροφής της χώρας, προσποιούμενα ότι δεν αντιλαμβάνονται την σημασία των μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από ριζικές τομές και μεταρρυθμίσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, και είναι τώρα η σειρά των θεσμών να τηρήσουν και εκείνοι με την σειρά τους τις δεσμεύσεις τους και να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση. Αυτή η εξέλιξη θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην αντιμετώπιση δύο βασικών ζητημάτων: την καταπολέμηση της πολύ υψηλής ανεργίας και την επιστροφή της χώρας σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τομείς στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορούν να επανεκκινήσουν αποτελεσματικά την εθνική μας οικονομία.  

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παλεύει και να αντιμετωπίζει προβλήματα. Ωστόσο υπάρχουν θετικά σημάδια, όπως το γεγονός ότι η ύφεση για το 2015 ήταν πολύ περιορισμένη, στο 0,6% σύμφωνα με τη Eurostat, παρά της περί του αντιθέτου προβλέψεις για ύφεση 4%. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 είναι ενθαρρυντικές, με την τελευταία της έκθεση να προβλέπει σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη. Είναι η ώρα οι επενδυτές να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, να εκμεταλλευτούν την χρονική συγκυρία και τις θετικές προβλέψεις, και να επενδύσουν στην Ελλάδα.        


          

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)