to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:51 | 29.11.2018

Οικονομία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού βάζει φρένο στο μονοπώλιο Μαρινάκη στη διανομή των εφημερίδων

Για την 1η Φεβρουαρίου μετατίθεται η αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας «Άργος», συμφερόντων Μαρινάκη, που θα έπληττε καίρια τις κυκλοφορίες αρκετών εφημερίδων, προκειμένου να μελετηθούν τα στοιχεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού


Για την 1η Φεβρουαρίου (αντί της 1ης Δεκεμβρίου) μετατέθηκε η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας «Άργος» στον τομέα της διανομής Τύπου, όπως γνωστοποίησε απόψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι:

"Η «ΑΡΓΟΣ Ανώνυμη Εταιρεία Πρακτορεύσεως, Διαχειρίσεως και Μεταφορών», νόμιμα εκπροσωπούμενη, προσήλθε σήμερα, μετά από τηλεφωνική πρόσκληση του κ. προέδρου της 28.11.2018, σε συνάντηση στα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και αποδέχθηκε τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης ισχύος της πρότασής της για την αλλαγή της τιμολογιακής της πολιτικής στον τομέα της διανομής Τύπου, αντί της 1ης.12.2018, την 1η.2.2019. Και αυτό, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα, στο μεταξύ διάστημα, στη γενική διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να μελετήσει τα στοιχεία τα οποία θα προσκομίσει η «Άργος» και τυχόν τρίτοι το αργότερο μέχρι τις 15.01.2019, να σχηματίσει εικόνα σε σχέση με τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά διανομής Τύπου και να ενεργήσει αναλόγως".

Το ιστορικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται πως μετά από δημοσιεύματα σχετικά με την πρόθεση του πρακτορείου διανομής τύπου «Άργους», συμφερόντων Μαρινάκη, για την αλλαγή της εμπορικής του πολιτικής έναντι των διακινούμενων εντύπων (εδώ το σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών και εδώ το αντίστοιχο του Documento), καθώς και των όρων συνεργασίας και τιμολόγησης εντός του προσεχούς διαστήματος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, και ο υφυπουργός Λ. Κρέτσος, καθώς και ο υπ. Οικονομίας Γ. Δραγασάκης απέστειλαν επιστολές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητώντας τις άμεσες ενέργειές της επί του θέματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ζητηθεί ακόμα, σε περίπτωση που η γνωμοδότηση καταδεικνύει μη ικανοποιητική λειτουργία του ανταγωνισμού, να υποδειχθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία.

Στην επιστολή Παππάς-Κρέτσου γινόταν αναφορά στην ανάγκη ανεμπόδιστης άσκησης της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας του Τύπου, που συνδέεται άρρηκτα με την ελευθερία κυκλοφορίας του, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα, καθώς και στη θεσμοθετημένη αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας και την κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών αναφορικά με τη διαδικασία άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας της λειτουργίας Πρακτορείου Εφημερίδων και Περιοδικών.

Στην επιστολή Δραγασάκη, δε, ζητούνταν να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα εφόσον διαπιστωθεί ότι η συμπεριφορά του πρακτορείου διανομής «Άργος» απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα εφημερίδων.

 

Το ζήτημα του μονοπωλίου αλλά και τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο είχε αναδείξει την ίδια περίοδο και το Left.gr σε δημοσίευμά του, στις 7 Σεπτεμβρίου 2017.

Η καταγγελία της «Εφ.Συν.»

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία Αλτερ Εγκο, συμφερόντων του Β. Μαρινάκη, έχει αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.), αλλά, δι’ αυτών, και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών (περίπου 70%) της «ΑΡΓΟΣ Ανώνυμη Εταιρεία Πρακτορεύσεως, Διαχειρίσεως και Μεταφορών», η οποία ασκεί πλέον μονοπωλιακά το έργο της διανομής του Τύπου, εφόσον έχει καταρρεύσει το άλλο πρακτορείο που υπήρχε («Ευρώπη»).

Όπως, μάλιστα, κατήγγειλε πρόσφατα η «Εφημερίδα των Συντακτών», η εταιρεία Αργος, μέσω επιστολής της στην εφημερίδα, την ενημερώνει για τους νέους όρους συνεργασίας που αποφάσισε μονομερώς η ίδια και θεωρεί ότι θα ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου 2018.

Οι όροι αυτοί είναι επαχθέστεροι για την «Εφημερίδα των Συντακτών» από αυτούς που προβλέπει η ισχύουσα σύμβαση, ενώ και ο πολύπλοκος μηχανισμός τιμολόγησης που προτείνεται, αποκλείει κάθε δυνατότητα ορθολογικού ελέγχου.

«Το γεγονός ότι οι εταιρείες συμφερόντων του κ. Μαρινάκη ελέγχουν «de facto» (σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού) το πρακτορείο διανομής, ενώ ταυτόχρονα είναι και ιδιοκτήτες ανταγωνιστικών εντύπων σηματοδοτεί πλέον θανάσιμο κίνδυνο για την ελευθερία του Τύπου, εφόσον με τον μηχανισμό της «νέας εμπορικής πολιτικής» μπορεί το πρακτορείο κατά βούληση να προκαλεί άμεσο οικονομικό στραγγαλισμό σε ανεπιθύμητους ανταγωνιστές», όπως τόνιζε η «ΕφΣυν»

Παρόμοιες επιστολές έλαβαν και άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις που συμβάλλονται κατ’ ανάγκη με το πρακτορείο Αργος, εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτική λύση διανομής του Τύπου.

Όπως εύστοχα σημειώνει η «Εφ.Συν.», η υπόθεση δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις του Τύπου, τους εργαζομένους σε αυτές και τους αναγνώστες των εφημερίδων. Πρόκειται για κορυφαίο ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας. Βάλλεται ευθέως η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία διακίνησης ιδεών και η κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου.

Αντίστοιχες καταγγελίες για το «Άργος» κάνει και το Documento, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων σε δημοσίευμά του με τίτλο «Η λειτουργία του Τύπου είναι σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στους Μαρινάκηδες»:

«Επί ένα και πλέον χρόνο το Documento δημοσιεύει αποδείξεις για περιστατικά μη διανομής της εφημερίδας στα περίπτερα ενώ αποχώρησε αμέσως μετά την Καθημερινή από τις “προβλέψεις κυκλοφορίας Τύπου”. Αφού το Άργος καθιέρωσε με κάθε τρόπο την κυριαρχία του, τώρα αλλάζει μονομερώς τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τις εφημερίδες. Πρόσφατα δημοσιοποιήσαμε πως παρακρατά από εφημερίδες (όχι μόνο το Documento) κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία που έχουν καταργηθεί. Κλέβει δηλαδή τμήμα των χρημάτων που εισπράττει από την πώληση των εφημερίδων».

(αναλυτικά το ιστορικό, εδώ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)