to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η επίθεση στην «Εφ.Συν.» και η Ελλάδα της «ανελεύθερης δημοκρατίας»

«Βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια επίθεση της δεξιάς εναντίον της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας» προειδοποιεί ο ακαδημαϊκός και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας, με αφορμή τη χυδαία επίθεση σε βάρος της «Εφ.Συν.», που εκπορεύεται κυρίως μέσω εκπομπών του ΣΚΑΪ, αλλά και του πρώην συνεργάτη του και νυν βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου.


Η χυδαία επίθεση του ΣΚΑΪ και του πρώην συνεργάτη του και βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου εναντίον της Εφημερίδας των Συντακτών δείχνει το μίσος και το φόβο της άκρας δεξιάς και της συστημικής δημοσιογραφίας ενάντια σε κάθε φωνή που αμφισβητεί την ιδεολογική τους ηγεμονία. Παρ' ότι οι δεξιοί και νεο-συντηρητικοί δημοσιογράφοι ελέγχουν την συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ φαίνεται ότι δεν ανέχονται οποιονδήποτε διαφωνεί. Αλλά και οποιονδήποτε έχει μια τεκμηριωμένη, καλογραμμένη και γεμάτη φαντασία πένα. Συγκρίνετε την αρθογραφία και τα ρεπορτάζ της ΕφΣυν με τα ΝΕΑ ή τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. Συγκρίνετε τον Παππα, τον Τσακίρογλου, τους Ψαράδες, με τον Πρετεντέρη, τον Μητσό, τον Κανέλλη. Συγκρίνετε τον Τσιάρα, τον Μανταίο ή την Ράλη με τον Κωβαίο, τον Μαλούχο ή τον Καλφέλη. Η επίθεση στην ΕφΣυν αποτελεί την εκδίκηση της μπαναλιτέ κατά της γνώσης και της φαντασίας.

Βρισκόμαστε σε μιά παγκόσμια επίθεση της δεξιάς εναντίον της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας. Στις ΗΠΑ, ο Τραμπ αποκλείει τους New York Times ενώ το Fox ΤV είναι η έδρα των fake news. Στην Βρετανία, ο Boris Johnson απέκλεισε την περασμένη εβδομάδα δημοσιογράφους που δεν του αρέσουν από την τακτική ενημέρωση της κυβέρνησης και απειλεί το ΒΒC με κατάργηση του τέλους που του επιτρέπει να λειτουργεί ως ανεξάρτητο μέσο και επομένως με κλείσιμο. Στην Ελλάδα η επίθεση κατα της ΕφΣυν από σταθμους και βουλευτές αποτελεί προάγγελο παρόμοιων εξελίξεων.

Στις ΗΠΑ, ο Murdoch ελέγχει μεγάλο μέρος των ΜΜΕ και τα χρησιμοποιεί για τους πολιτικούς σκοπούς του. Στην Βρετανία, ο Murdoch, οι αδελφοί Barclay και ο Lord Rothermere ελέγχουν το 70% του τύπου.Οι εφημερίδες τους (Sun, Times, Daily Mail, Daily Telegraph, Express) υποστήριξαν τον Johnson και κατασυκοφάντησαν τον Corbyn. Ο Murdoch συνάντησε τον Johnson στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και προφανώς τον έπεισε ότι μόνο το κλείσιμο του BBC θα δώσει απόλυτη κυριαρχία στους Συντηρητικούς. Στην Τουρκία, ο Ερντογαν φυλακίζει δημοσιογράφους και προσπαθεί να κλείσει εφημερίδες. Στην Ελλάδα, ο Μαρινάκης και ο Αλαφούζος έχουν κάνει τις εφημερίδες τους φερέφωνα των επαγγελματικών και πολιτικών τους συμφερόντων. Τώρα ξετυλίγεται μιά επίθεση εναντίον των λίγων εφημερίδων που διαφωνούν με βασικούς στόχους την ΕφΣυν, την Αυγή, το Documento. Η προσπάθεια να "τελειώσει" η αριστερά ιδεολογικά και θεσμικά ξεκινάει από την επίθεση και το κλείσιμο της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Η "ανελεύθερη δημοκρατία" (illiberal democracy) της Ουγγαρίας, της Τουρκίας ή της Πολωνίας έρχεται σταδιακά και στην Ελλάδα. Η επίθεση στην ελεύθερη δημοσιογραφία είναι συνήθως το πρώτο στάδιο, τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα ακολουθούν ή συμπίπτουν όπως βλέπουμε στην Λέσβο ή το Κουκάκι. Οι αριστεροί καταγγέλουν τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ. Αλλά η πρώτη και μεγαλύτερη απειλή είναι η επίθεση στον πολιτικό φιλελευθερισμό. Όπως και στο προσφυγικό, τις ατομικές ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα, οι φιλελεύθεροι δυστυχώς σιωπούν είτε φοβούμενοι είτε προσδοκώντας εξυπηρετήσεις από την εξουσία. Μόνο η αριστερά σήμερα υποστηρίζει τα κεκτημένα του Διαφωτισμού, την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη. Και χρειάζεται εγρήγορση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)