to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:15 | 22.02.2019

Διεθνή

Η επίθεση Όρμπαν στον Γιούνκερ προκαλεί αντιδράσεις από Κάρενμπαουερ και Βέμπερ

Η πρόεδρος του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ –Καρενμπάουερ απείλησε με διακοπή των τακτικών συνομιλιών με το κόμμα του Ορμπαν, Fidesz. Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές, Μάνφρεντ Βέμπερ προειδοποίησε ότι ο Όρμπαν πρέπει να αντιληφθεί ότι απομακρύνεται διαρκώς από το ΕΛΚ.


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημ. Παπαδημούλης: Όλοι κατά Όρμπαν εκτός από τη ΝΔ - «Κατάντια!»

Ο υπερσυντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υπερασπίστηκε σήμερα την τελευταία εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης, που έχει στόχο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Αμερικανό επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι προωθούν μεταναστευτικά σχέδια που απειλούν την Ουγγαρία.

Αφίσες μιας εκστρατείας της κυβέρνησης που εμφανίστηκαν την Δευτέρα φανερώνουν τον Γιούνκερ μαζί με τον Σόρος να χαμογελούν και η λεζάντα να γράφει με κόκκινα και λευκά κεφαλαία γράμματα: «Έχετε επίσης το δικαίωμα να ξέρετε τι ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες!»

Ένας υπότιτλος λέει πως η ΕΕ σχεδιάζει να εγκρίνει υποχρεωτικές ποσοστώσεις επανεγκατάστασης μεταναστών, να εξασθενίσει τα δικαιώματα συνοριακού ελέγχου των κρατών μελών και να καταστήσει ευκολότερες τις αφίξεις με «μεταναστευτική θεώρηση διαβατηρίου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απέρριψε την ουγγρική εκστρατεία κατηγορώντας την Βουδαπέστη για διασπορά «ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης».

Ο Όρμπαν ωστόσο σήμερα αρνήθηκε να υποχωρήσει.

«Μια τέτοια εκστρατεία εκθέτει τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών», τόνισε στην εβδομαδιαία συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο. «Η παρούσα πλειοψηφία στις Βρυξέλλες επιθυμεί να ενισχύσει την μετανάστευση, που οδηγήσει σε μια Ευρώπη η οποία δεν θα ανήκει σε Ευρωπαίους», ανέφερε.

Η στάση του Όρμπαν απέναντι στη μετανάστευση έχει ενισχύσει την υποστήριξη για το κόμμα του, το Fidesz, το οποίο προηγείται άνετα των κομμάτων της αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Ο Όρμπαν έχει πει πως ελπίζει πως τα κόμματα που τάσσονται κατά της μετανάστευσης θα εξασφαλίσουν πλειοψηφία στις ευρωεκλογές, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρόμοιες αλλαγές στον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ.

Νωρίτερα, κορυφαίοι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές πολιτικοί, μετά από μακρά στάση αναμονής, ανέβασαν τους επικριτικούς τόνους έναντι του δεξιού-εθνικιστή Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, μετά τη νέα επίθεσή του κατά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Η πρόεδρος του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ –Καρενμπάουερ απείλησε με διακοπή των τακτικών συνομιλιών με το κόμμα του Ορμπαν, Fidesz. Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές, Μάνφρεντ Βέμπερ προειδοποίησε ότι ο Όρμπαν πρέπει να αντιληφθεί ότι απομακρύνεται διαρκώς από το ΕΛΚ.

Μέχρι στιγμής, το CSU της Βαυαρίας διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Όρμπαν, αλλά τώρα έρχονται επικριτικά σχόλια και από τον πρόεδρο του κόμματος Μάρκους Σέντερ. «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ορμπαν δεν είναι αποδεκτές», δήλωσε ο Σέντερ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, προσθέτοντας ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός «θα πρέπει να το αποδείξει εάν θέλει να ανήκει ακόμα στο ΕΛΚ».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης επίσης κράτησε αποστάσεις από τον Όρμπαν στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Η ουγγρική κυβέρνηση παρουσίασε μια αφίσα την περασμένη Δευτέρα, που εμφάνιζε τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, υπονοώντας ότι και οι δύο θέλουν να προωθήσουν την παράνομη μετανάστευση στην Ουγγαρία. Ο Όρμπαν σε πρόσφατο εθνικό διάγγελμα, σχολιάζοντας τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, ανέφερε: «Σταματάμε την πλειοψηφία που προωθεί τη μετανάστευση». Οι χώρες που στηρίζουν τη μετανάστευση, «στην ουσία δημιουργούν μεικτούς πληθυσμούς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Κραμπ -Καρενμπάουερ δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ότι στο παρελθόν, στο ΕΛΚ, «συνεργαζόμασταν με τα αδελφά κόμματα για τη συνολική πρόοδο της Ευρώπης», πράγμα που συνίσταται στην ικανότητα, η Ευρώπη να μην οδηγηθεί σε νέο διχασμό σε αμφιλεγόμενα θέματα. Ο στόχος αυτός «τίθεται σε κίνδυνο μετά από τις πρόσφατες ακατανόητες και αβάσιμες κατηγορίες του Fidesz υπό την ηγεσία του Όρμπαν, οι οποίες αποδυναμώνουν και βλάπτουν συνολικά το ΕΛΚ», τόνισε η Κραμπ -Καρενμπάουερ και πρόσθεσε:«Ωστόσο, εάν στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει πλέον κοινή κατανόηση των στόχων του ΕΛΚ, το μόρφωμα δεν θα έχει κανένα νόημα και θα λήξει», ανέφερε, σχετικά με τις συνομιλίες με το Fidesz. «Εναπόκειται στην ουγγρική πλευρά να αποδείξει επαρκώς ότι αισθάνεται ότι ανήκει ακόμα στο ΕΛΚ».

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ ζήτησε από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν αλλαγή πορείας. «Ο Όρμπαν πρέπει να αλλάξει την κατεύθυνση που ακολουθεί», δήλωσε ο Βέμπερ στην εκπομπή του ZDF «Maybrit Ilner». Το βασικό ερώτημα παραμένει «εάν όλοι μας ξεκάθαρα», τηρούμε και εφαρμόζουμε τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. «Στο θέμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμες οι εκπτώσεις, ούτε για εμένα ούτε για τον Ορμπαν, εντός του ΕΛΚ ή εκτός του ΕΛΚ», δήλωσε ο Βέμπερ.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Politico: O Όρμπαν εμμένει στη στάση του παρά τις επικρίσεις

Μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung, ο Βέμπερ τόνισε ότι στην Ουγγαρία ελήφθησαν «ανεπίτρεπτες» αποφάσεις. «Και για το λόγο αυτό έχουμε σκληρή στάση απέναντι στη χώρα», δήλωσε ο Βέμπερ αναφερόμενος στο πρόσφατο εθνικό διάγγελμα του Όρμπαν και την αντι-μεταναστευτική εκστρατεία κατά του Γιούνκερ που προκάλεσαν «μεγάλη έλλειψη κατανόησης και ενόχλησης στο ΕΛΚ». Ο Βέμπερ θεωρεί «κάποιες διατυπώσεις απαράδεκτες» και πιστεύει ότι με το θέμα θα ασχοληθεί το CDU και το CSU, όπως αναφέρει το DPA.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)