to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:34 | 11.06.2017

Κοινωνία

Η επίθεση κατά των αστυνομικών στο Pride και οι καθόλου υπερήφανοι «ιδιοκτήτες» του κινήματος

Μια μικρή μερίδα διαδηλωτών επιτέθηκε κατά τη διάρκεια του Athens Pride στο μπλοκ της Δράσης Αστυνομικών ενάντια στον Ρατσισμό, ανθρώπων δηλαδή που παρουσιάστηκαν με το πρόσωπό τους, με την ταυτότητά τους, με τον βαθύ αντιρατσισμό τους στο φεστιβάλ - Τι δηλώνουν στο Left.gr στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στο Pride - Καταδικάζουν και οι οργανωτές του Pride - Aνακοίνωση της Νεολ. ΣΥΡΙΖΑ


(φωτογραφίες για το Left.gr: Άγγελος Καλοδούκας)

Κατά τη διάρκεια της πορείας του Athens Pride σημειώθηκε ένταση όταν μειοψηφία διαδηλωτών, που διακατέχεται από το γνωστό σύνδρομο των «ιδιοκτητών» του κινήματος, κινήθηκε ενάντια στη Δράση Αστυνομικών ενάντια στον Ρατσισμό και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο πλαισίωσε την ομάδα των αστυνομικών και υποστήριξε ότι η συμμετοχή τους, συμμετοχή η οποία ποτελεί πολύ σημαντικό βήμα ενάντια στην ομοφοβία και την τρανσφοβία, καθώς και στις σημαντικές διακρίσεις μέσα στο Σώμα εναντίον ΛΟΑΤ αστυνομικών.

Για τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν στο Pride, η παρουσία των αστυνομικών αυτών, γυναικών και αντρών, μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ή όχι, αποτελεί μεγάλη τομή και, όπως σημειώνουν, και ο κόσμος της γιορτής τους δέχθηκε θερμά γιατί, μπορεί να είναι λίγοι και λίγες μπροστά στον όγκο της καταστολής και του κοινωνικού ρατσισμού, που ασφαλώς είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά αυτοί οι λίγοι και λίγες τόλμησαν και ήταν μια όμορφη είδηση. Εξαίρεση, η μικρή μειοψηφία, ευτυχώς όχι από τον κορμό του Pride, που τους προπηλάκισε.

«Αδιανόητη αυτή η πράξη, ευχαριστούμε θερμά τα παιδιά που έκαναν αυτήν την υπέρβαση και τους υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε όλοι μαζί», δηλώνει στο Left.gr ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

«Για εμάς είναι αυτονόητη υποχρέωση η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από οποιουσδήποτε ανθρώπους, από οποιονδήποτε χώρο κι αν προέρχονται. Πολύ περισσότερο όταν οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από ένα εχθρικό για τα δικαιώματα εργασιακό περιβάλλον», προσθέτει στο Left.gr η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Καββαδία, που βρέθηκε δίπλα στη Δράση Αστυνομικών ενάντια στον Ρατσισμό στο Pride. 

«Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε θετικό ότι για πρώτη φορά εκπρόσωποι της αστυνομίας συμμετείχαν συγκροτημένα σε Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, δίνοντας μάχη κατά του ρατσισμού και του σεξισμού στο εσωτερικό των δυνάμεων καταστολής και αποδεικνύοντας ότι ο εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας είναι απολύτως αναγκαίος, αλλά και εφικτός», αναφέρει από τη μεριά της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Από την άλλη, στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε λογική ιδιοκτησίας του LGBTQI+ κινήματος, που με αντιδημοκρατικό τρόπο στερεί το δικαίωμα συμμετοχής σε ανθρώπους που καταπιέζονται και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους» - διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

 2 people, hat

To Athens Pride καταδικάζει επίσημα την απόπειρα βίαιης εκδίωξης της «Δράσης αστυνομικών ενάντια στο ρατσισμό»

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Athens Pride όπως ανέβηκε στη σελίδα του στο Facebook το απόγευμα της Κυριακής:
 
«Το Athens Pride είναι μια γιορτή διεκδίκησης ανοιχτή σε όλα τα άτομα και όλες τις ομάδες που θέλουν να διεκδικήσουν μαζί μας την ορατότητα και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της LGBTQI+ κοινότητας.
 
Με δεδομένη τη βία που δεχόμαστε ως LGBTQI+ κοινότητα, συνειδητά έχουμε αποφασίσει ότι αυτή τη βία δε θα την αναπαράξουμε. Υπάρχει και θα υπάρχει πάντα χώρος για κριτικές, μη βίαιες παρεμβάσεις.
 
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας απέναντι στην ομάδα "δράση αστυνομικών ενάντια στο ρατσισμό”. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια της αστυνομίας για καταπολέμηση ομοφοβικών και τρανσφοβικών συμπεριφορών μέσα και έξω από αυτή αλλά και για εκδημοκρατισμό και αποσυντηρητικοποίησή της.
 
Ανεξάρτητα από την όποια βάσιμη κριτική για το ρόλο και τη δράση της αστυνομίας απέναντι στην κοινότητα, καλούμε όλες τις οργανώσεις και ομάδες της κοινότητάς μας να καταδικάσουν το γεγονός».

 7 people, people smiling, outdoor

Τι ανέφερε η «Δράση Αστυνομικών ενάντια στον Ρατσισμό» ενόψει του Pride

Με την αστυνομική αυθαιρεσία ν' αποτελεί συχνά μια πραγματικότητα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, υπάρχουν και αυτοί που παίρνουν τις αποστάσεις τους προσδοκώντας μια πιο δίκαιη και πιο ανοιχτή αστυνομία. Κάποιοι, μάλιστα, απ' αυτούς/ές τολμούν να δηλώνουν ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ και να κατεβαίνουν, όπως όλοι, στο Pride της Αθήνας.

Ο λόγος για τη «Δράση Αστυνομικών ενάντια στον Ρατσισμό», της το παρακάτω κείμενο δημοσιεύει το avmag.gr:

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης» Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το γεγονός ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεσμοθετήθηκε σε έναν οικουμενικό χάρτη, επειδή η ανθρωπότητα αναγνώρισε τον θεμελιακό τους ρόλο για την κοινωνική συνύπαρξη και την ανάπτυξη των ανθρωπίνων σχέσεων με αξιοπρέπεια και αλληλοσεβασμό, αποτελεί ορόσημο για την πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού. Οι διακηρύξεις αυτές δεν κατακτήθηκαν ποτέ απόλυτα στην πράξη, τα τελευταία χρόνια όμως υπό το βάρος της επικράτησης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που θέτουν ως προτεραιότητα τα κέρδη και την οικονομία των αριθμών, βάζοντας στο περιθώριο τον άνθρωπο, παρατηρείται περαιτέρω περιστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων, που πλήττουν κυρίως τους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους. Σε αυτό το πλαίσιο ο αγώνας για τα δικαιώματα οφείλει να είναι διαρκής , καθημερινός, διεκδικητικός, έντιμος κι ειλικρινής.

Ο σεβασμός των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε καμία περίπτωση δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση, ούτε εναπόκειται σε συγκυριακές πλειοψηφίες ή μειοψηφίες. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το ελληνικό Σύνταγμα, ως υπέρτατος Νόμος, τα περιλαμβάνει σε περίοπτη θέση. Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες στα θεμέλια των κοινωνιών, διαρρηγνύοντας τον κοινωνικό ιστό και προκαλώντας βλάβες, ενίοτε και ανεπανόρθωτες, στο σώμα της ανθρωπότητας. Στη μάχη με αυτά τα φαινόμενα κανένας θεσμός δεν πρέπει να μένει αμέτοχος.

Το μέγεθος των παραπάνω συνεπειών συχνά υποεκτιμάται και παραγνωρίζεται από τις κρατικές δομές που έχουν την κύρια ευθύνη της διασφάλισης της εύρυθμης κοινωνικής λειτουργίας. Σ αυτή τη λογική και η Αστυνομία, μπορεί και οφείλει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες να αναδειχθεί σε θεματοφύλακα όχι μόνο της ασφάλειας με την περιοριστική έννοια του όρου αλλά και των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων ανεξαιρέτως. Μπορεί και πρέπει ν’ αποτελέσει το δίαυλο επικοινωνίας με τις ευάλωτες στο ρατσισμό κοινωνικές ομάδες, να αναπτύξει συνεργασία με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, να καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες να επιμορφώσει και να ευαισθητοποιήσει το προσωπικό της κ.α. Εξάλλου οι αστυνομικοί, γυναίκες και άντρες, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας τους οφείλουν να ενεργούν με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της ίσης μεταχείρισης και του σεβασμού της διαφορετικότητας των ατόμων, αποφεύγοντας στερεότυπα και προκαταλήψεις. Έτσι θα είναι πιο εύκολο για τα θύματα να προσέρχονται στις Αστυνομικές Υπηρεσίες και να καταγγέλλουν τα περιστατικά Ρατσιστικής Βίας χωρίς φόβο, ενδοιασμούς και δισταγμούς. Δυστυχώς η αφετηρία των Pride είναι μία επέτειος μνήμης απέναντι σε ένα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας, που συνέβη στη Νέα Υόρκη στις 28 Ιουνίου 1969.

Τότε, στο gay bar ‘’Stonewall Inn’’, υπήρξε βίαιη εισβολή της Αστυνομίας, με σκοπό την εκδίωξη και εκφοβισμό των ομοφυλόφιλων και τρανς ατόμων. Ανάλογα γεγονότα δυστυχώς έχουν συμβεί από Αστυνομίες ανά τον κόσμο. Αντίστοιχα κι εδώ ο θεσμός έχει κληθεί επανειλημμένα να υπηρετήσει και να εφαρμόσει πολιτικές που καταστρατηγούν δικαιώματα κι ελευθερίες (διαπόμπευση οροθετικών γυναικών, εφαρμογή ξενοφοβικών και κατασταλτικών πρακτικών απέναντι σε απελπισμένους κι εξουθενωμένους από τον πόλεμο ανθρώπους κ.α).

Εμείς ως αστυνομικοι / αστυνομικίνες καθώς και ως πολίτες που έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η θέση μας είναι δίπλα στο συνάνθρωπο μας, στον πρόσφυγα, το μετανάστη, τα LGBTQI άτομα, τα άτομα με αναπηρία, τον άστεγο καθώς και σε όσους βιώνουν την αμφισβήτηση των ατομικών και κοινωνικών τους ελευθεριών, διατρανώνουμε την καταδίκη μας σε κάθε ρατσιστική συμπεριφορά, όχι μόνο με την παρουσία μας στο φετινό Pride αλλά και με δράσεις που έχουν προηγηθεί και θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού αγώνα σε όλα τα επίπεδα. Πέραν των άλλων η συμμετοχή μας αποτελεί και μια κίνηση αναγνώρισης των δικαιωμάτων των LGBTQI Αστυνομικών, που δεν είναι λίγοι και βιώνουν την απαξίωση, το χλευασμό και τις διακρίσεις, τόσο εντός της Αστυνομίας, όσο και της ίδιας της κοινωνίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)