to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η επιστροφή της «ροζ παλίρροιας» στη Λατινική Αμερική: Και τώρα τι;

Το 2022 επιφύλαξε ορισμένες μάλλον αναμενόμενες πολιτικές μεταβολές στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, συνεχίζοντας την εξάπλωση της «ροζ παλίρροιας», την οποία παρακολουθεί μέσα από σειρά δημοσιεύσεών του το ΕΝΑ.


Προοδευτικές κυβερνήσεις που έχουν εκλεγεί εκπροσωπούν παραπάνω από το 80% των κρατών και το 90% του πληθυσμού που κατοικεί από την «Κάτω Καλιφόρνια» (επαρχία του Μεξικού) ως την μακρινή Παταγονία. Η αναλογία αντιστοιχεί σε μία έκταση που προσεγγίζει χιλιομετρικά το διπλάσιο και δημογραφικά το τριπλάσιο αυτής ανάμεσα στο δυτικότερο άκρο της Ευρώπης και στα Ουράλια Όρη.

Ωστόσο η ουσία δεν βρίσκεται μόνο στην ανάλυση των πρόσφατων εκλογικών δεδομένων ούτε και στις αντίστοιχες εκτιμήσεις για το επόμενο έτος. Σπουδαιότερη κρίνεται μία ουσιαστική αποτίμηση των πεπραγμένων από κυβερνήσεις με σχετικά άφθαρτα και κατά κοινή ομολογία αδιάφθορα πρόσωπα στο σύνολο της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής που αποκαλείται από τους πρώην αποικιοκράτες Ισπανούς «Mundo Hispano» (Ισπανικός Κόσμος), προσθέτοντας φυσικά τη μεγαλύτερη σε έκταση και κεφαλαιώδους πληθυσμιακής βαρύτητας Βραζιλία, η οποία ήταν και η τελευταία, χρονικά, χώρα που είχε εθνική εκλογική διαδικασία στην ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα όμως, οι εξελίξεις αυτές αφήνουν το πολιτικό αποτύπωμά τους, προμηνύοντας νέες και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής το 2023.

Διαβάστε την ανάλυση του Άρη Παπαδόπουλου, πολιτικού επιστήμονα, επιστημονικού συνεργάτη του Κύκλου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Αναλύσεων του ΕΝΑ:

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)