to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 06.10.2013

Πολιτική

Η επίσκεψη του Δ. Βίτσα στη Σάμο και οι επαφές με εργαζόμενους και φορείς

Την προηγούμενη Τρίτη 1/10/2013 επισκέφτηκε το νησί της Σάμου ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας. Στη σύντομη παραμονή του επέλεξε να συναντηθεί με εργαζόμενους και φορείς που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης .


Με αυτό σκεπτικό λοιπόν συναντήθηκε  με το Δ.Σ. του Ε.Ο.Σ.Σ. και παραγωγούς. Συζητήθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν την Ένωση σήμερα καθώς και οι  δυσκολίες και οι προκλήσεις που επιφυλάσσει  το μέλλον της . Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει βεβαία  την Ε.Ο.Σ.Σ. ,επισημάνθηκε όμως από τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ότι και το ΔΣ έχει μεγάλη ευθύνη να προβεί στις αναγκαίες νομικές, διαχειριστικές και αναπτυξιακές ενέργειες,  έτσι ώστε να σε δύσκολους καιρούς να μην συρρικνώνονται οι απολαβές των αμπελοκαλλιεργητών.  

Δεύτερο σημείο συνάντησης  ήταν το δημαρχείο. Εκεί μοιράστηκε μαζί με το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Σάμου την αγωνία τους (ήδη επτά συνάδελφοι τους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα) και την ουσιαστική  του και κάθετη  διαφωνία για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. Τόνισε πως η διαθεσιμότητα οδηγεί κυρίως σε απόλυση και πως οι συνεχείς αγώνες και η αλληλεγγύη είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ακύρωση όλων των μέτρων κατά των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι το πρόβλημα των Ο.Τ.Α., όπως και όλου του Δημόσιου Τομέα, είναι η σωστή αξιοποίηση του προσωπικού και όχι το μέγεθος τους ή οι ικανότητες των υπαλλήλων τους. Ακόμη  εξηγήθηκε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για γρήγορη αναδόμηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές, καθώς μετά τον «Καλλικράτη» και τα Μνημόνια, οι δημοτικές αρχές είναι πλέον για καρικατούρα αυτοδιοίκησης. 

Κατόπιν στην συνάντηση με τον Δήμαρχο, επισημάνθηκε ότι για την τοπική ανάπτυξη υπάρχουν και άλλοι δρόμοι (π.χ. τοπικά δίκτυα ατόμων ή συλλογικοτήτων με πυρήνα την Αυτοδιοίκηση) και όχι το ξεπούλημα, ή η αναμονή επενδύσεων από εξωτερικό  χωρίς κάποιον εθνικό ή τοπικό σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου.

Στην συνάντηση με το Επιμελητήριο ο πρόεδρος του έθεσε τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου της Σάμου. Καταρχήν με μετέφερε την αγωνία του εμπορικού κόσμου σχετικά με όσα ακούγονται για την εξομοίωση του ΦΠΑ των νησιών με τον ΦΠΑ της υπόλοιπης Χώρας.  Πολλές φορές είναι σαν μην υπάρχει για την Πολιτεία η συνταγματικά κατωχυρωμένη αρχή της νησιωτικότητας. Η σχεδόν ανύπαρκτη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, η πανάκριβη αεροπορική, η συρίκνωση των  Δ.Ο.Υ. και των παραρτημάτων του Ι.Κ.Α., που αναγκάζει τους επιχειρηματίες να ταξιδεύουν πολλές ώρες προκειμένου να διευθετήσουν «μικροδουλιές», το Χωροταξικό που είναι πρόβλημα για την ανάπτυξη του Τουρισμού και πάνω από όλα το στέρεμα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο τοπίο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τοπίο που φέρνει «λουκέτα» και ανεργία. Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε στην απάντησή του την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την διευθέτηση των επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την κομβικής σημασίας πρόταση του για Δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. 

Το απόγευμα στην ανοιχτή συνάντηση με την ΕΛΜΕ Σάμου, (απ' όπου και η φωτ.)  έγινε ζωηρή και δημιουργική συζήτηση για τον πρωτοπόρο αντιμνημονιακό αγώνα των εκπαιδευτικών και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης τέθηκε το θέμα της  απειλής  ποινικής δίωξης μελών της ΕΛΜΕ: Ο πρόεδρος, ο γραμματέας, η ταμίας του ΔΣ και ο διευθυντής της ΕΠΑΣ Σάμου, καλούνται ήδη να καταθέσουν-απολογηθούν, στα πλαίσια προανακριτικής διαδικασίας που διεξάγεται με εντολή της εισαγγελίας και με αντικείμενο την κατάληψη της ΔΔΕ Σάμου στις 16-17/9. Από τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΕ Σάμου δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι με κάθε τρόπο θα συμπαρασταθεί το κόμμα με κάθε πρόσφορο μέσο στους συνδικαλιστές.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)