to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:20 | 26.05.2016

Διεθνή

Η επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα πυροδοτεί την οργή των Κορεατών θυμάτων της ατομικής βόμβας

Ομάδα που εκπροσωπεί τους Κορεάτες θύματα των αμερικανικών πυρηνικών βομβαρδισμών στην Ιαπωνία διαδήλωσε σήμερα, παραμονή της ιστορικής επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στη Χιροσίμα, υποστηρίζοντας ότι τα δεινά τους ξεχάστηκαν.


Η Ένωση Κορεατών θυμάτων της ατομικής βόμβας υπολογίζει μεταξύ 40.000 και 70.000 τον αριθμό των Κορεατών που έχασαν τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945.

Η κορεατική χερσόνησος ήταν μετά την προσάρτησή της το 1910 ιαπωνική επαρχία. Και οι περισσότεροι Κορεάτες, θύματα των πυρηνικών βομβαρδισμών, είτε είχαν αναγκαστεί να ενταχθούν διά της βίας στον αυτοκρατορικό στρατό ή να σταλούν σε καταναγκαστικά έργα.

Η ένωση αυτή θεωρεί συνεπώς ότι οι Κορεάτες υπήρξαν πολλαπλά θύματα και απαιτεί μια συγγνώμη όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και την Ιαπωνία. Είκοσι μέλη της --ανάμεσά τους επιζήσαντες και συγγενείς των θυμάτων-- συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Σεούλ μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία.

"Ζητείστε συγνώμη από τους Κορεάτες θύματα της ατομικής βόμβας", έγραφε ένα πλακάτ.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε σήμερα ότι επιζήσαντες τουλάχιστον τριών ατομικών βομβών θα παραστούν σε εκδήλωση στη Χιροσίμα αύριο, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί το σημείο όπου έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα.

Ο Ομπάμα, ο οποίος θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα, έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να ζητήσει συγνώμη, αφήνοντας έτσι στους ιστορικούς να εξετάσουν και να κρίνουν το κεφάλαιο αυτό, ούτε θα εκφωνήσει ομιλία για να αιτιολογήσει τους βομβαρδισμούς αλλά θα αποτίσει φόρο τιμής σε όλους τους πεσόντες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη Νότια Κορέα πολλοί ανησυχούν μήπως η επίσκεψη αυτή δώσει έμφαση στα δεινά που υπέστη η Ιαπωνία παρά στα εγκλήματα που διέπραξε η αυτοκρατορία της.

Στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, δύο ατομικές βόμβες έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι προκαλώντας συνολικά τον θάνατο 214.000 ανθρώπων και ωθώντας την Ιαπωνία να συνθηκολογήσει.

"Ο κόσμος πιστεύει ότι η Ιαπωνία ήταν το θύμα των ατομικών βομβών, αλλά αυτό είναι λάθος. Η Ιαπωνία είναι η χώρα που άρχισε τον πόλεμο, οι Κορεάτες είναι τα θύματα της ατομικής βόμβας", δήλωσε ο 73χρονος Σιμ Τζιν-Ταέ, που διαδήλωσε κοντά στην πρεσβεία.

Ο Σιμ ήταν δύο ετών και βρισκόταν στη Χιροσίμα όταν έπεσε η πρώτη βόμβα. Οι γονείς του είχαν απελαθεί στην Ιαπωνία για καταναγκαστικά έργα.

Στο τέλος της διαδήλωσης στη Σεούλ, αντιπροσωπεία της ένωσης αυτής αναμένεται να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Ιαπωνία για να μετάσχει αύριο σε τελετή στη Χιροσίμα κοντά σε ένα μικρό μνημείο Κορεατών θυμάτων των βομβαρδισμών.

Οι συγγενείς τους και οι επιζήσαντες κατακρίνουν επίσης τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση, ένοχη σύμφωνα με αυτούς γιατί τους αγνόησε, καθώς τα δεινά τους δεν εξυπηρετούν την επίσημη γραμμή, σύμφωνα με την οποία οι επιθέσεις με ατομικές βόμβες ήταν απαραίτητες για την ήττα της Ιαπωνίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)