to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 28.04.2020

Πολιτική

Aνησυχία για το άνοιγμα των σχολείων, υποχρεωτική η χρήση μάσκας- Στις 6 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Σήμερα (Τρίτη), στις 6 το απόγευμα, το διάγγελμα του πρωθυπουργού, αύριο (Τετάρτη) ανακοινώνει η Κεραμέως το πρόγραμμα για το άνοιγμα των σχολείων - ΣΥΡΙΖΑ: «Μη επιστημονικά τεκμηριωμένo, αλλά και εκπαιδευτικά παράλογo το άνοιγμα των σχολείων, μιας και βρισκόμαστε λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς»


Οι διαδοχικές φάσεις του «σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα» θα ανακοινωθούν σήμερα (Τρίτη 28/4) από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στις 18:00 θα απευθυνθεί στους Έλληνες πολίτες. Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι και υφυπουργοί θα παραχωρήσουν συνέντευξη για την εξειδίκευση των μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και θα ισχύσουν από τις 4 Μαΐου. Αυριο, Τετάρτη, στη συνέντευξη ενημέρωσης από το υπ. Υγείας θα συμμετάσχει και η υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως που θα ανακοινώσει πώς θα γίνει η σταδιακή επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία.

«Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Το σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας» ανέφερε τη Δευτέρα 27/4 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Θα ακολουθήσουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.

Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο».

Στη συνέχεια, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου.

Ανησυχία και επιφυλάξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων

Από το στόμα της υπουργού Παιδείας θα μάθουμε τελικά αύριο, Τετάρτη 29/4 το πρόγραμμα επαναλειτουργίας των σχολείων, με τη Νίκη Κεραμέως να συμμετέχει στην τακτική καθημερινή ενημέρωση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο υπουργείο Υγείας. Όπως ανακοινώθηκε άτυπα από το υπουργείο, αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου, στις 18:00, η κ. Κεραμέως θα ανακοινώσει τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία δομών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η είδηση περί πιθανού ανοίγματος των σχολείων έχει προκαλέσει ήδη σοβαρή ανησυχία στους πολίτες. Σε άλλες χώρες που βγαίνουν από την καραντίνα τα σχολεία θα ανοίξουν από τον Σεπτέμβριο. Όπου τα σχολεία θα ανοίξουν τώρα η εξάπλωση του ιού θα παρακολουθείται με δεκάδες χιλιάδες καθημερινά τεστ. Η Ελλάδα, όμως, δεν έχει αποκτήσει μαζικά τεστ ούτε έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, πράγμα για το οποίο η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να επερωτηθούν. Το μόνο επιχείρημα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων είναι ότι θα μειωθούν οι γονεϊκές άδειες ειδικού σκοπού. 

Την ίδια στιγμή, την ανησυχία και τις επιφυλάξεις του Αλέξη Τσίπρα για το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών μεταφέρουν και πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τη Δευτέρα γύρο τηλεφωνημάτων με καθηγητές και επιδημιολόγους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως αναφέρουν, "ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία και τις έντονες επιφυλάξεις του, που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως, για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας - για μόλις είκοσι μέρες - όλα τα σχολεία και δη τα δημοτικά και τα γυμνάσια".

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "τα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγχέονται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ πρόσθεσε πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, χώρες οι οποίες μάλιστα κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον ιό και έχουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του στην κοινότητα, δεν προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων".

Τέλος, τόνισε ωστόσο ότι "η περίπτωση της τρίτης Λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών είναι διαφορετική, ώστε να μπορούν να δώσουν πανελλαδικές ή να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας".

Αλ. Χαρίτσης:  «Αχρείαστο ρίσκο σε βάρος των μικρών παιδιών, των οικογενειών τους και των ευπαθών ομάδων το άνοιγμα των σχολείων»

«Οι πολίτες δεν κλείστηκαν δύο μήνες στα σπίτια τους για να ρισκάρουν εν τέλει να κάνουν τα παιδιά τους πειραματόζωα», διαμηνύει σε on camera δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, τους οποίους χαρακτηρίζει «αντιφάσεις και παλινωδίες». «Εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία», διαμηνύει, σημειώνοντας πως «το άνοιγμα των δημοτικών και των γυμνασίων για είκοσι μόλις μέρες είναι ένα αχρείαστο ρίσκο σε βάρος τόσο των μικρών παιδιών και των οικογενειών τους όσο και των ευπαθών ομάδων».

«Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει γιατί προχωρά σε αχρείαστο άνοιγμα των σχολείων διακινδυνεύοντας να χαθούν όσα πέτυχε η ελληνική κοινωνία μέχρι σήμερα. Είναι μέτρο μη επιστημονικά τεκμηριωμένo, αλλά και εκπαιδευτικά παράλογo μιας και βρισκόμαστε λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς» δήλωσε χαρακτηριστικά και ο Αλ. Χαρίτσης σε συνέντευξή του και νωρίτερα το πρωί της Τρίτης

Tέλος και στην «καραντίνα» της Βουλής ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Το τέλος της καραντίνας πρέπει να φέρει το τέλος των ΠΝΠ», είναι το μήνυμα που στέλνει η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω δήλωσης του εκπροσώπου Τύπου της, ενόψει των ανακοινώσεων Μητσοτάκη.

«Κατά την περίοδο της καραντίνας, είδαμε την κυβέρνηση όχι μόνο να χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις “ημέτερων”, αλλά και να καταθέτει κρίσιμα νομοσχέδια που δεν είχαν σχέση με το επίμαχο ζήτημα της περιόδου σε συνθήκες υπολειτουργίας της Βουλής», τονίζει δηκτικά ο Αλ. Χαρίτσης.

Θυμίζουμε ότι, μέχρι στιγμής στη Βουλή έχουν κυρωθεί πέντε ΠΝΠ που αφορούν την πανδημία του κορονωοϊού και άλλες δύο για το προσφυγικό ενώ θα συζητηθεί το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, για το οποίο έχουν εκφραστεί ήδη έντονες αντιδράσεις από κόμματα και κοινωνικούς φορείς.

Στους 136 οι νεκροί

Στο μεταξύ, τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 17 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.534, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 27/4 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. 43 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 136 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους μέχρι στιγμής.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας από τους ασθενείς (17 επιπλέον), 43 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωλημένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Συγκεκριμένα, η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι 67 ετών. Το 89% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 65 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τα θύματα, 36 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 90,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην άρση των μέτρων (μιλώντας για βήματα προς την «μερική κανονικότητα») και συγκεκριμένα στο άνοιγμα το σχολείων, σημειώνοντας πως η επιτροπή των επιστημόνων συνεδρίασε και αποφάσισε τη σταδιακή έναρξη της λειτουργίας τους. «Η Επιτροπή εισηγήθηκε πάντα με γνώμονα τα επιδημιολογικά στοιχεία. Θέλει προσοχή, αλλά η επιστημονική θέση είναι πως ο πληθυσμός των παιδιών κολλάει λιγότερο και μεταδίδει λιγότερο», επεσήμανε.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας , η χρήση της μάσκας θα είναι πλέον υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σε κλειστούς χώρους που κινείται πολύς κόσμος, όπως τα νοσοκομεία, τα σούπερ μάρκετ, τα κομμωτήρια κ.ά. Όπως αναφέρθηκε θα πρέπει να τη φορούν όλοι: και οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο Σ. Τσιόδρας είχε αναφερθεί στη χρήση της υφασμάτινης μάσκας στην επόμενη φάση, ωστόσο είχε κάνει λόγο για «συμπληρωματικό μέτρο», το οποίο -όπως τόνισε- «δεν καταργεί το απόλυτο μέτρο που είναι να αποφύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο».

Για μια ακόμη φορά, ο Σ. Τσιόδρας τόνισε ότι είναι λάθος η μάσκα να δίνει τη ψευδή αίσθηση ασφάλειας και για αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται με πλύσιμο των χεριών, σωστή χρήση της, χρήση αντισηπτικού το οποίο καλό θα ήταν να υπάρχει στην τσέπη μας, τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων όταν φοράμε και αφαιρούμε τη μάσκα από το πρόσωπό μας.

Γιατί ο κορωνοϊός ανιχνεύεται σε κάποιους από τους ασθενείς που έχουν ξεπεράσει τη λοίμωξη;

Ο Σ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν την επανεμφάνιση του ιού σε γυναίκα η οποία είχε νοσήσει, είχε αναρρώσει και ήταν αρνητική στα σχετικά τεστ, είπε ότι πιθανότατα πρόκειται για επανανίχνευση ή μεγάλη παραμονή του ιού στο σώμα, ακόμη και για ένα μήνα αφότου βρέθηκε θετική στον ιό. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι επαναλοίομωξη, δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης.

Όμως, τα περιστατικά αυτά χρειάζονται επιπλέον διερεύνηση και προσοχή καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι 100% βέβαιος για το τι έχει συμβεί». Ο ίδιος τόνισε ότι η περίπτωση αυτή δεν φαίνεται να διαφέρει από άλλες που έχουν αναφερθεί διεθνώς και είπε ότι παρακάλεσε να συνεχιστεί η παρακολούθηση του περιστατικού. Ωστόσο, επισήμανε ότι τέτοιου είδους περιστατικά φαίνεται ότι δεν συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό.

«Κυκλοφορία με αυστηρούς όρους»

«Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι ιδιαίτερη γιατί σε όλη τη διάρκειά της ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε θέσει, όμως προετοιμαζόμαστε ταυτόχρονα εντατικά για την επόμενη ημέρα, για μια νέα καθημερινότητα με σταδιακή προσεκτική άρση μέτρων» τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, η άρση των μέτρων θα πρέπει να μεταβάλλει και να μεταφέρει την προσωπική μας ευθύνη από το στοίχημα της μέχρι σήμερα παραμονής μας στο σπίτι, στο νέο μας στοίχημα από την επόμενη εβδομάδα, στην κυκλοφορία μας με αυστηρούς όρους και κανόνες ατομικής προστασίας και σεβασμού στους υπόλοιπους συμπολίτες μας.

Το πέρασμα της νέας φάσης θα εκτυλίσσεται κανονικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ώστε να υπάρξει σε κάθε κλάδο η κατάλληλη προετοιμασία.

Ανέφερε, όπως νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς με τήρηση κανόνων και αποστάσεων μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Αίρονται τα μέτρα περιορισμού σε Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, παραλία Πάτρας και παραλία Βόλου

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αποφάσισε την άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, από απόψε, Δευτέρα 27/4. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες για σύνεση και υπευθυνότητα και τους κάλεσε να τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα αυτοπροστασίας. 

Το ίδιο θα συμβεί, σύμφωνα με τον Ν. Χαρδαλιά, στην παραλία Πάτρας και στην παραλία Βόλου (από το πρωί της Τρίτης 28/4).

Την ίδια στιγμή όμως παρατείνεται η ισχύς των επιπλέον περιοριστικών μέτρων στον δήμο Μύκης Ξάνθης μέχρι τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Εμπαιγμός γιατρών και νοσηλευτών από την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών αναδεικνύει το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη προς το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.

Την ίδια ώρα που χειροκροτούν τους «ήρωες με τις λευκές μπλούζες», αρνούνται να πληρώσουν τις «εξαντλητικές εφημερίες που έχουν κληθεί να κάνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας εδώ κι έναν μήνα, επικαλούμενοι το πλαφόν που ισχύει για τις συνθήκες ομαλότητας».

«Ενώ εν μέσω πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης σκορπά δεκάδες εκ. ευρώ σε φίλους και ημέτερους, αλλά δεν δίνει δεκάρα για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ο εμπαιγμός των γιατρών και των νοσηλευτών από την κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενο. Ας σταματήσει επιτέλους τα ρουσφέτια μέσω ΠΝΠ κι ας ενισχύσει το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του» τονίζει σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)