to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:19 | 23.07.2020

Πολιτική

Η επικοινωνιακή φιέστα Βρούτση - Μητσοτάκη για τη «νέα» ψηφιακή σύνταξη και η απάντηση Αχτσιόγλου

"Οι ένοχες σιωπές των Μητσοτάκη και Βρούτση ομολογούν τα «έργα» τους", τονίζει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ


Σήμερα, Πέμπτη 23/7, Μητσοτάκης και Βρούτσης οργάνωσαν επικοινωνιακή φιέστα στο υπουργείο Εργασίας για να εγκαινιάσουν τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ», ένα έργο που είχε προετοιμαστεί στο σύνολό του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προς το παρόν αφορά μόνο μερικές εκατοντάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, από τις 15 Απριλίου, έχει ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος, στην οποία εντάχθηκαν δύο μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων: οι αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης, λόγω θανάτου, για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων και οι αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Έτσι, από τις 15 Απριλίου, η ηλεκτρονική υπηρεσία στον e-ΕΦΚΑ δέχεται τις πρώτες ηλεκτρονικές αιτήσεις ασφαλισμένων.

«Είναι η αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων και μια καλή, πρακτική απόδειξη πως η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη», ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μίλησε και ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης, περιγράφοντας όλα τα στάδια έως την παραγωγική λειτουργία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ».

«Απάτη, 300.000 εκκρεμούν», λέει η ΠΟΠΟΚΠ

Μια ημέρα ωστόσο πριν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα αναδρομικά των συντάξεων και των εγκαινίων της ψηφιακής σύνταξης, η ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την πολιτική ηγεσία για παραπλάνηση και εξαπάτηση.

Σε μια πολυσέλιδη ανακοίνωσή της, η ΠΟΠΟΚΠ καταγράφει πως οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν από 250.000 το καλοκαίρι του 2019 σε περίπου 300.000 τον Φεβρουάριο του 2020, υπογραμμίζοντας πως από τον φετινό Μάρτιο και μετά, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο.

Επίσης, χαρακτηρίζει ως «επικοινωνιακή φούσκα» τους όρους και το περιεχόμενο της περίφημης «ψηφιακής απονομής» των συντάξεων, τονίζοντας πως οι μοναδικές συντάξεις που πληρούν τις προϋποθέσεις της ψηφιακής σύνταξης είναι οι συντάξεις χηρείας που έχουν διανυθεί αμιγώς στον τέως ΟΓΑ καθώς και ελάχιστες συντάξεις γήρατος του ίδιου Ταμείου.

Έφη Αχτσιόγλου: Οι ένοχες σιωπές των Μητσοτάκη-Βρούτση ομολογούν τα «έργα» τους

Έντονη είναι και η αντίδραση από την πλευρά της τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δηλώνει τα εξής:

Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πλέον καθημερινό πρόβλημα επιβίωσης, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι βιώνουν τη δραματική μείωση των μισθών και τη διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων και ενώ όλο και περισσότεροι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, οι κύριοι Μητσοτάκης και Βρούτσης οργάνωσαν μία ακόμη επικοινωνιακή φιέστα, αλλά δεν βρήκαν να πουν έστω μισή λέξη για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Επίσης, δεν είπαν τίποτα για:

  • • την καταβολή των αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές περικοπές του ίδιου του κ. Βρούτση στους συνταξιούχους, τη στιγμή μάλιστα που η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας ανοίγει, μόνο γι’ αυτή τη χρονιά, παράθυρο ευκαιρίας για την εξόφληση του συνόλου των οφειλών σε όλους τους συνταξιούχους.

  • • τη σχεδιαζόμενη παραχώρηση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιώτες, η οποία προβλέπεται στο αλά ΔΝΤ σχέδιο Πισσαρίδη και θα οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος και στη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα, οι τεράστιες ζημιές που θα προκληθούν σχεδιάζεται να καλυφθούν με τη χρήση των πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Βρούτσης αναφέρθηκαν μόνο στη δήθεν «νέα» ψηφιακή σύνταξη, αποκρύπτοντας, όμως, αφενός ότι το έργο είχε προετοιμαστεί στο σύνολό του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου ότι προς το παρόν αφορά μόνο μερικές εκατοντάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Συστήνουμε λοιπόν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους να κρατάνε μικρό καλάθι από τις υποσχέσεις Βρούτση–Μητσοτάκη καθώς τα μόνα έργα που έχουν μέχρι στιγμής να επιδείξουν είναι το σκάνδαλο του “σκόιλ ελικικού” και η αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κατά τουλάχιστον 50%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)