to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η επέτειος των Ιουλιανών 1965 από το Αρχείο της ΕΡΤ

Με αφορμή την επέτειο των Ιουλιανών του 1965, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα επεισόδιο από τη σειρά «20 χρόνια Επίκαιρα». Πρόκειται για ντοκιμαντέρ, με τη χρήση αρχειακού υλικού...


Με αφορμή την επέτειο των Ιουλιανών του 1965, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα επεισόδιο από τη σειρά «20 χρόνια Επίκαιρα». Πρόκειται για ντοκιμαντέρ, με τη χρήση αρχειακού υλικού της ΕΡΤ, παραγωγής 1990,το οποίο παρουσιάζει η Ρένα Θεολογίδου.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο επικεντρώνεται στην αρχή των γεγονότων, που έμειναν στην Ιστορία ως Ιουλιανά. Γίνεται αναφορά στην «αποστασία», την αποχώρηση του Σάββα Παπαπολίτη και ομάδας βουλευτών προσκείμενων σ’ αυτόν από την Ένωση Κέντρου και την επάνοδό τους, καθώς και στη ρήξη μεταξύ Γεωργίου Παπανδρέου και βασιλιά Κωνσταντίνου.

Παρακολουθούμε πλάνα των Επικαίρων από τα εγκαίνια της Λέσχης της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας, καθώς και από τον διορισμό των νέων υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Ανδρέα Παπανδρέου και Γεωργίου Μυλωνά. Γίνεται αναφορά στην υπόθεση «Ασπίδα», στην παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου και στον σχηματισμό της κυβέρνησης Γεωργίου Αθανασιάδη - Νόβα.

Ο Αναστάσιος Πεπονής, την περίοδο εκείνη γενικός διευθυντής του ΕΙΡ (Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας), εξιστορεί την προσωπική του εμπειρία, περιγράφοντας το επεισόδιο της ραδιοφωνικής μετάδοσης του μηνύματος- καταγγελίας του Γεωργίου Παπανδρέου.

Επιπλέον, παρουσιάζονται οι λαϊκές εκδηλώσεις υπέρ του Γεωργίου Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε το στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Πέτρουλας, η καταψήφιση της κυβέρνησης Νόβα και οι δύο κυβερνήσεις που ακολούθησαν: του Ηλία Τσιριμώκου και του Στέφανου Στεφανόπουλου. Παράλληλα, προβάλλονται σχετικά αποσπάσματα από τα Επίκαιρα.

Στην εκπομπή προβάλλονται επίσης ταινίες Επικαίρων της εποχής, με άλλα θέματα, όπως οι πρώτες πειραματικές εκπομπές της τηλεόρασης, η δενδροφύτευση στην Αττική και η διασκέδαση των Ελλήνων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)