to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 27.03.2017

Πολιτική

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την παραίτηση Ράικου

Μια ανακοίνωση και μια πολύκροτη παραίτηση


Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με αφορμή την παράιτηση της Ελένης Ράικου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, κάνει λόγο σε ανακοίνωση της για ανησυχία σχετικά «με το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με την δημόσια στοχοποίησή τους».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Ράικου υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγγέλλοντας «σχέδιο ηθικής εξόντωσής της από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου» αλλά και «στοχοποίησης» της από την εφημερίδα Documento που δημοσίευσε ρεπορτάζ για παραλείψεις της στην υπόθεση Λιακουνάκου - Παπαντωνίου. Όπως ανέφερε στην τετρασέλιδη επιστολή της: «δεν αισθάνεται ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται».

Άμεση κι αιχμηρή ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος έκανε λόγο για «υποβολή παραίτησης με ασύνδετους ισχυρισμούς» και ανέφερε ότι είχε τονίσει προς την κα Εισαγγελέα την «απόλυτη στήριξη για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και των εμπλεκομένων σ’ αυτό».

Στην ανακοίνωση της η ΕΔΕ αναφέρει:

Με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με την Εισαγγελέα Διαφθοράς, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει ακόμα μια φορά την έντονη ανησυχία της για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών  λειτουργών με την δημόσια στοχοποίησή τους.  Είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μία και μόνη οδός για την απονομή της Δικαιοσύνης στην Χώρα:  να αφεθούν οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπτα και σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Νόμο και τη συνείδηση τους. 

Η Ε.Δ.Ε. χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες και την βασιμότητα των καταγγελιών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, διαπιστώνει εντούτοις ένα θεσμικό έλλειμμα. Η αντίφαση μεταξύ της συνταγματικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργού και της δυνατότητας άσκησης αθέμιτων πιέσεων προς αυτόν μέσω της στρατευμένης σε οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα δημοσιογραφίας, αποτυπώνει πλήρως την σημερινή πραγματικότητα. Η Ένωσή μας έχει ζητήσει πολλές φορές μια επαρκή και αποτελεσματική θεσμική προστασία για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που επιτελούν το καθήκον τους. Η ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας συζήτησης του προβλήματος και εξεύρεσης λύσης ανήκει στην πολιτική εξουσία, η οποία οφείλει τώρα να ενεργοποιηθεί. Η συμβολή της Ε.Δ.Ε. στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τέλος, ζητούμε από τους Έλληνες Πολίτες να απομονώνουν και να καταδικάζουν τέτοιες πρακτικές, να μην υποκύπτουν στη λογική του μιθριδατισμού και  της ισοπέδωσης των πάντων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)