to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ενεργειακή πολιτική πρέπει να ωφελεί τους καταναλωτές και όχι τις εταιρείες ενέργειας

Ένας απολογισμός της κυβερνητικής πολιτικής στην ενέργεια και στη ΔΕΗ τα τελευταία 3,5 χρόνια ξεκαθαρίζει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ ήταν να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ακολούθησε η αισχροκέρδεια κατά την πανδημία. Τότε η κατάρρευση των τιμών των καυσίμων δεν οδήγησε σε μείωση των τιμών αλλά σε αύξηση. Η ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2020, πουλούσε τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρεμπορική. Αγόραζε 28 ευρώ και πουλούσε 110 ευρώ τη μεγαβατώρα στα νοικοκυριά!

Αυξήθηκαν όμως οι αμοιβές των γαλάζιων παιδιών στη ΔΕΗ και πολλαπλασιάστηκαν οι διευθυντικές θέσεις για τα τοποθετηθούν γαλάζια ρουσφέτια. Εξαπλασιασμός των αποδοχών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Στάσση, σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, αποδοχές που φτάνουν στα 360.000 ευρώ ετησίως με τα μπόνους.

Ενώ το 2015 και το 2019 είχε η ΔΕΗ επτά (7) Γενικές διευθύνσεις επί ΝΔ απέκτησε 15 (!). Από 27 διευθυντές το 2019, σήμερα έχει 105, με 70 νεοφερμένους γαλάζιους! Από 60 βοηθούς Διευθυντές σήμερα έχει 250! Ανεβαίνουν οι τιμές αυξάνονται και οι θέσεις χρυσοπληρωμένων διευθυντών!

Η ΔΕΗ άρχισε να εφαρμόζει την καταχρηστική και ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής τον Αύγουστο του 2021, ενώ δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ ρήτρα αναπροσαρμογής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με τη ρήτρα αναπροσαρμογής οι λογαριασμοί, πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα!

Και στη συνέχεια η κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2021 παρέδωσε την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι η πρώην Δημόσια ΔΕΗ που λειτουργούσε προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας μετατρέπεται σε μία κερδοσκοπική εταιρεία, που την ενδιαφέρουν τα κέρδη των μετόχων και οι αμοιβές των στελεχών, αλλά όχι οι λογαριασμοί των καταναλωτών.

Αναδεικνύεται έτσι η ΔΕΗ σε «πρωταθλήτρια» υπερκερδών. Ακόμη και στο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που υπολόγιζε τα υπερκέρδη σε 927 εκατ. ευρώ για 6 μήνες, τα 730 εκατ. ευρώ ήταν της ΔΕΗ! Το πάρτι αισχροκέρδειας συνεχίστηκε και μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας Μητσοτάκη.

Το παράδειγμα του Οκτωβρίου είναι αποκαλυπτικό! Η Ελλάδα ήταν η πρώτη στην ακρίβεια της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στην Ευρώπη με 232 ευρώ τη μεγαβατώρα. Όμως η ΔΕΗ χρέωνε 595 ευρώ στη χαμηλή τάση, με καπέλο 156% πάνω από τη χονδρική!

Το αποτέλεσμα είναι νέα υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών που φτάνουν  μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο στα 500 εκατ. ευρώ. Τελικά μετά από την πίεση και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στα λόγια να τα φορολογήσει εκ των υστέρων, όμως οι λογαριασμοί έχουν εκδοθεί και τα λεφτά είναι στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών!

Αποτέλεσμα της πολιτικής Μητσοτάκη είναι να έχουν γονατίσει όλοι καταναλωτές. Για το λόγο αυτό απαιτείται αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική και επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε  να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι προς όφελος λίγων ημετέρων κολλητών του Μαξίμου.​

* Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Πηγή: εφημερίδα «Αποτύπωμα Λαγκαδά-Ωραιοκάστρου»

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)