to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 02.12.2019

Διεθνή

Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας θα καθυστερήσει λόγω Χονγκ Κονγκ

Η συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας «καθυστερεί εξαιτίας των νομοθετημάτων για το Χονγκ Κονγκ», έγραψε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios χθες Κυριακή, επικαλούμενος πηγή προσκείμενη στην ομάδα των διαπραγματευτών του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.


Άλλος ένας λόγος που η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα καθυστερήσει είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ηρεμήσει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στην Κίνα ώστε ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ να είναι σε θέση να την υπογράψει, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε έντονα την Πέμπτη τα νομοθετήματα που υπέγραψε ο Τραμπ την Τετάρτη και προβλέπουν σειρά μέτρων υποστήριξης των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, τονίζοντας πως αποτελούν ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Το Πεκίνο αναστέλλει την εξέταση επισκέψεων πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε την εξέταση των αιτημάτων επισκέψεων πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ, σε αντίποινα για την επικύρωση από την Ουάσινγκτον νομοθετημάτων υπέρ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών σε αυτή την ημιαυτόνομη κινεζική περιοχή.

Η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε να επιβάλλει τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) διότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές, βίαιες ενέργειες στο Χονγκ Κονγκ, επισήμανε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνγίνγκ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Την περασμένη εβδομάδα το ΥΠΕΞ της Κίνας διεμήνυσε ότι θα λάμβανε «αυστηρά αντίμετρα» διότι οι ΗΠΑ «αναμιγνύονται» στο Χονγκ Κονγκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΗΠΑ, Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)