to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:06 | 26.12.2022

Πολιτισμός

Η Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ. ζητά να αποσυρθεί η απόφαση για τα πτυχιά δραματικών σχολών

Το Δ.Σ. της Ένωσης μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ.), μετά από την έκδοση του Π.Δ. 85/2022, την σχετική ανακοίνωση της Κυβέρνησης και τον σάλο που προκλήθηκε για το ζήτημα της διαβάθμισης των πτυχίων των Δραματικών Σχολών ενώνει της δυνάμεις του με τις δεκάδες φορέων του πολιτισμού και ζητά την απόσυρση του ΠΔ 85/2022


Ολόκληρη η ανακοίνωση

Το Δ.Σ. της Ένωσης μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ.), μετά από την έκδοση του Π.Δ. 85/2022, την σχετική ανακοίνωση της Κυβέρνησης και τον σάλο που προκλήθηκε για το ζήτημα της διαβάθμισης των πτυχίων των Δραματικών Σχολών, ανακοινώνει:

1) Το ζήτημα της διαβάθμισης των πτυχίων των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών, χρονίζει ήδη από το 2003. Παρά τις πολλές παρεμβάσεις, συζητήσεις, επαφές και προτάσεις που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς από τα αρμόδια όργανα στις Κυβερνήσεις, το Π.Δ. 85/2022 επιλέγει να διευθετήσει (!) το σοβαρότατο αυτό ζήτημα εξισώνοντας όλα τα πτυχία των Ανώτερων Δραματικών Σχολών με το Απολυτήριο Λυκείου και υποβιβάζοντας σε ΔΕ τους αποφοίτους τόσο των ιδιωτικών όσο και των κρατικών σχολών (Εθνικού Θεάτρου / Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος).

2) Ο νόμος 1158/1981 βάσει του οποίου λειτουργούν σήμερα οι Ανώτερες Δραματικές Σχολές (ιδιωτικές και δημόσιες) εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, δεν έχει καταργηθεί, κατατάσσει δε όλες τις σχολές στην Ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, δηλ. την τριτοβάθμια. Πέρα από τις προφανείς αντιφάσεις, το επίμαχο Π.Δ. 85/2022 σαφώς υποβαθμίζει τους καλλιτέχνες και ειδικότερα τους καλλιτέχνες των παραστασιακών τεχνών, οι οποίοι απειλούνται με μειώσεις μισθολογίου για θέσεις που ήδη κατέχουν νομίμως και δικαίως, καθώς και αποκλεισμό από την διεκδίκηση θέσεων διοίκησης σε κρατικά, δημοτικά ή περιφερειακά θέατρα και αλλού. Θα μπορούν πλέον να διεκδικήσουν μόνο θέσεις που απαιτούν απολυτήριο Λυκείου. Κατά συνέπεια, σύμφωνα πάντα με το Π.Δ. 85/2022, οι απόφοιτοι των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών θα διαθέτουν πτυχίο που δεν θα έχει ισοτιμία που να αντιστοιχεί στην Τρίτη Βαθμίδα.

3) Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι οι σπουδαστές των Δραματικών Σχολών έχουν τριετή, εντατική εκπαίδευση ενώ η καθημερινή τους παρουσία στις σχολές είναι πολύωρη και πολύ πέραν των ωραρίων των μαθημάτων τους, καθώς ασχολούνται, ασκούνται και προετοιμάζονται γενικότερα για την επαγγελματική τους πορεία. Αυτά τα στοιχεία, όπως και η μετέπειτα άσκηση και τριβή με τα επαγγέλματά τους (ηθοποιοί, σκηνοθέτες κ.λπ.), καθιστά τους καλλιτέχνες αυτούς κατάλληλους για θέσεις (ιδιαίτερα στην εκπαίδευση) από τις οποίες εξ αντικειμένου τους αποκλείουν οι διατάξεις του ΠΔ 85/2022.

4) Το ΠΔ 85/2022 υποτιμά βαθιά τους καλλιτέχνες και την καλλιτεχνική τους υπόσταση προκαλώντας αισθήματα αγανάκτησης. Οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες (ΑΜΚΕ) που είναι τα μέλη της ΕΜΚΕΘΙ, απαρτίζονται από καλλιτέχνες των παραστασιακών τεχνών με αντικείμενο την παραγωγή καλλιτεχνικών παραστάσεων και έχουν αλλάξει το πρόσωπο του Ελληνικού Θεάτρου τις τελευταίες δεκαετίες. Επαναλαμβάνουμε ότι το επίμαχο Π.Δ. δεν πλήττει μόνο επαγγελματικά και οικονομικά τους καλλιτέχνες, αλλά θίγει βαθύτατα την αξιοπρέπεια και την δημιουργική τους υπόσταση, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει στη χώρα που γέννησε το θέατρο.

Η Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ.), συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των καλλιτεχνών, και

Ζητούμε:
α) Την απόσυρση του ΠΔ 85/2022
β) Να διαβάζεται η παρούσα ανακοίνωση της Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ. στο κοινό, πριν ή μετά από κάθε παράσταση θιάσων-μελών μας.


Καλούμε τα μέλη μας να είναι παρόντα στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνεται από το ΣΕΗ την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 11:00 στο Υπουργείο Πολιτισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)