to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 08.12.2017

Κοινωνία

«Η έμφυλη ισότητα ως καθημερινό ζητούμενο»: Εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, στις 18:00, στον Πολυχώρο Σπούτνικ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00, στον Πολυχώρο Σπούτνικ (Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου – Μεταξουργείο) κεντρική εκδήλωση με τίτλο «Η έμφυλη ισότητα ως καθημερινό ζητούμενο - Μια συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών»


Αναλυτικά το κάλεσμα και η αφίσα για την εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Η έμφυλη ισότητα ως καθημερινό ζητούμενο - Μια συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών»:

Η έμφυλη ισότητα, δηλαδή η ισότιμη αντιμετώπιση των ατόμων ανεξάρτητα από την ταυτότητα του φύλου τους, παρουσιάζεται συχνά ως ένα ξεπερασμένο θέμα για τις σύγχρονες κοινωνίες. Τούτο διότι, σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες, οι γυναίκες καταλαμβάνουν πλέον υπολογίσιμη θέση στην αγορά εργασίας και συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή χωρίς εμφανείς αποκλεισμούς.

Ωστόσο, αν εξετάσουμε το ζήτημα πιο προσεκτικά, καταλαβαίνουμε ότι αυτή η ισότητα είναι σε μεγάλο βαθμό φαινομενική και επίπλαστη. Οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται, όσον αφορά τα δημόσια αξιώματα και τις θέσεις ευθύνης, κάτι που εμμέσως απορρέει και ταυτόχρονα διαιωνίζει την αντίληψη ότι είναι λιγότερο ικανές για την ανάληψη τέτοιου είδους καθηκόντων. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι γυναίκες αμείβονται συνήθως λιγότερο από τους άνδρες για την παροχή της ίδιας ακριβώς υπηρεσίας, παρότι τις περισσότερες φορές είναι καλύτερα καταρτισμένες. Παράλληλα, βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή μία σειρά περιορισμών (σχετικά π.χ. με την ενδυμασία ή με τις ερωτικές τους επιλογές), οι οποίοι ανταποκρίνονται σε συντηρητικά στερεότυπα.

Ως επιστέγασμα και κατάληξη των παραπάνω, το γεγονός ότι, ακόμη και σήμερα, υπάρχει μακρύς δρόμος έως την επίτευξη του στόχου για έμφυλη ισότητα, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας από τα επίσημα στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών. Βία που εκδηλώνεται με υψηλή συχνότητα σε όλα τα πεδία της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και επεκτείνεται στο σωματικό, σεξουαλικό, ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι η έμφυλη ισότητα είναι ένα καθημερινό διακύβευμα, ένας κρίσιμος στόχος που απαιτεί συνεχή αγώνα για το μετασχηματισμό της κοινωνίας και την ανατροπή των πατριαρχικών αντιλήψεων που, άμεσα ή έμμεσα, χαρακτηρίζουν τον τρόπο σκέψης της. Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί βέβαια και η αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, μέσα από θεσμικές πρωτοβουλίες (όπως η επερχόμενη κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης) και κινηματικές παρεμβάσεις, που θα δημιουργούν ένα πλέγμα πρόληψης ανάλογων περιστατικών, προστασίας των θυμάτων και τιμωρίας των δραστών.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00, στον Πολυχώρο Σπούτνικ (Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου – Μεταξουργείο) κεντρική εκδήλωση με τίτλο «Η έμφυλη ισότητα ως καθημερινό ζητούμενο – Μια συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών».

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν:

- Κωνσταντίνα Κούνεβα (Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ GUE/NGL)

- Ειρήνη Αγαθοπούλου (Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας)

- Ειρήνη Σιώζου (Σύμβουλος νομικής στήριξης στο Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας)

Θα συντονίσει η Καλλιόπη Κακοκέφαλου (Επιτροπή Δικαιωμάτων Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

Προσκαλούμε όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες που ασχολούνται με ζητήματα έμφυλης ισότητας, αλλά και κάθε νέο άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τα αντίστοιχα θέματα, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, καταθέτοντας εμπειρίες, εμπλουτίζοντας τους προβληματισμούς και συμβάλλοντας στην αναζήτηση λύσεων.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου | 18:00 | Πολυχώρος Σπούτνικ (Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου – Μεταξουργείο)

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)