to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 09.07.2013

Πολιτική

Η ελπίδα στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Μπαλάφα


Μπροστά στο 1ο συνέδριό του, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αναπτύσσει δράσεις, συζητά στο εσωτερικό του με όρους διαφάνειας, κυρίως, όμως, συνδιαλέγεται με την κοινωνία, πάνω σε δύο αλληλοσυμπληρωνόμενους άξονες.

Ο ένας άξονας είναι η τεκμηριωμένη αποδόμηση της κυβερνητικής προπαγάνδας εξωραϊσμού των μνημονιακών και αντιδημοκρατικών καταστροφικών πολιτικών.

Ο δεύτερος, στον οποίον οφείλουμε κατά προτεραιότητα να εστιάσουμε, αφορά στο πως θα πείσουμε τους πολίτες πάνω στο κεντρικό διακύβευμα της συγκυρίας.

Ότι, δηλαδή, η κατάσταση στην Ελλάδα πρέπει και μπορεί να αλλάξει.

Να σταματήσει η μνημονιακή καταστροφή, να υλοποιηθεί η δημοκρατική ανατροπή με τη διεξαγωγή εκλογών, να ανοίξει ο δρόμος για την ολόπλευρη ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και όλα αυτά με παρούσα την κοινωνία και με κεντρικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Παραθέτω στη συνέχεια κάποιες σκέψεις – προτάσεις πάνω σε υπαρκτά ελλείμματα και εμπόδια που δυσχεραίνουν την πιο ολοκληρωμένη εκπλήρωση του παραπάνω κεντρικού στόχου και τα οποία οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Πρώτο, οι πολίτες δεν έχουν «χωνέψει» ότι η Αριστερά δεν είναι καλή μόνο για αντιπολίτευση, αλλά, με την ψήφο τους, είναι κατάλληλη και ως κυβέρνηση.  Στην παρούσα μάλιστα φάση, η μόνη εναλλακτική στις μνημονιακές κυβερνήσεις της καταστροφής είναι η κυβέρνηση της ελπίδας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Βασικό πλεονέκτημα μιας αριστερής διακυβέρνησης θα είναι τα ίδια της τα στελέχη, τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε καμία λίστα, ούτε του Χριστοφοράκου, ούτε της Λαγκάρντ.

Η βελτίωση της δημόσιας εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σήμερα, μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο λόγο θα πείθει όλο και περισσότερο για την επάρκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες άμεσα.

Δεύτερο, εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα σε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό πολιτών ένας ιδιόμορφος φόβος μπροστά στην προοπτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Έχοντας λειψή ή στρεβλή εικόνα για την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, φοβούνται ότι θα δημιουργηθεί αναταραχή ή ότι προτείνουμε ανέφικτα πράγματα.

Εδώ το λόγο έχει η συνεχής προβολή και εκλαΐκευση του πυρήνα, καταρχήν, της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

•Άμεσα μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων τμημάτων του πληθυσμού

•Κατάργηση του μνημονίου και εφαρμογή ενός σχεδίου ανόρθωσης-παραγωγικής ανασυγκρότησης, ριζικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλους τους τομείς

•Δραστική μείωση του συσσωρευμένου χρέους, μέσα από επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με τα κράτη – δανειστές, με παράλληλη αναστολή για ένα διάστημα της αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων καθώς και εφαρμογή της λεγόμενης « ρήτρας ανάπτυξης» στην πληρωμή του υπολοίπου χρέους.

Στην προγραμματική μας πρόταση αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της χρηματοδότησης του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης ( δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, πάταξη παραοικονομίας και φοροδιαφυγής, επιστροφή καταθέσεων, αξιοποίηση ορυκτού πλούτου κλπ.).

Τρίτο, μπορούμε να πείσουμε τους  πολίτες ότι η εναλλακτική μας πρόταση, θα προωθηθεί με υπευθυνότητα αλλά και αποφασιστική απόκρουση εκβιασμών και απειλών.  Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με νωπή τη λαϊκή εντολή μπορεί να πείσει αλλά και να αναγκάσει τους δανειστές να διαπραγματευθούν.  Ιδιαίτερα αν γνωρίζουν-και θα το έχουμε κάνει  σαφές- ότι θα αποκρούσουμε εκβιασμούς και απειλές έως το τέλος.  Ακόμη, και στην ακραία περίπτωση που θα διακόψουν τη χρηματοδότηση, η χώρα μας θα σταματήσει την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων και θα προχωρήσει με τα κρατικά έσοδα και τις αντίστοιχες δαπάνες, με προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες.

Και ακόμη, σταθερή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ σε πλήρη συνάρτηση με την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

Στη σημερινή φάση που η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά καταστρέφει τη χώρα και συρρικνώνει επικίνδυνα τη δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει σε όλους τους πολίτες ένα προσκλητήριο πανδημοκρατικό και πατριωτικό, ανεξάρτητα από προηγούμενες διαδρομές και εκλογικές προτιμήσεις.

Για να σωθεί η χώρα, για να αναγεννηθεί η ελπίδα! 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)