to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Ελληνικός Χρυσός πετά στον δρόμο τους συνταξιούχους μεταλλωρύχους

Αφού ξήλωσε δασικές εκτάσεις, η Ελληνικός Χρυσός ετοιμάζεται να "ξηλώσει" και τον κόσμο από τα σπίτια του.


 Περίπου 20 μεταλλωρύχοι συνταξιούχοι κάτοικοι στο Στρατώνι, την έδρα της εταιρείας, κινδυνεύουν να μείνουν με τις οικογένειές τους στον δρόμο, γιατί η θητεία τους τελείωσε και η εταιρεία θέλει πίσω τα σπίτια, ώστε να τα δώσει σε νέους εργαζόμενους. Από την εταιρεία στάλθηκε εξώδικο, το οποίο έδινε διορία ενός μήνα να αφήσουν οι μεταλλωρύχοι τα σπίτια τους, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ειδοποίηση. Αποφασισμένη να μην περάσει, "οποιαδήποτε κι αν είναι" η δικαστική απόφαση, είναι η κοινότητα των κατοίκων, όπως δήλωσε στην "Α" ο πρόεδρός της Νίκος Ζαγοράκης, που θα επιδίωκε τη συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας ως επόμενο βήμα για την επίλυση του θέματος, δηλώνοντας όμως και ο ίδιος "αιφνιδιασμένος" από την κίνηση της εταιρείας.

Τα σπίτια, που χτίστηκαν επί Μποδοσάκη, ανήκουν στην Ελληνικός Χρυσός από το 2004, όταν και πήρε κοψοχρονιά τα ορυχεία της Κασσάνδρας (μαζί με τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, εκτάσεις γης και υποδομές). "Στη συμφωνία με τους εργαζόμενους προβλέπεται η παροχή στέγης για το διάστημα της εργασίας τους και δίνονται έξι μήνες περιθώριο για να μετακομίσουν αφού συνταξιοδοτηθούν ή αποχωρήσουν", αναφέρει ο Ν. Ζαγοράκης. Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία άφησε για χρόνια τον κόσμο στα σπίτια, χωρίς να ενεργοποιήσει τους όρους. Από το πουθενά κι ενώ την ίδια ώρα βάζει μπροστά την "ανάπτυξη" ως άμεσο όφελος από την επέκταση των μεταλλείων στις Σκουριές, πετάει τους παλιούς εργαζόμενους στον δρόμο και τους φέρεται σα να είναι γέρικα άλογα.

Οι κάτοικοι δεν ζητούν να παραμείνουν στα σπίτια. Ζητούν μόνο να βγάλουν τον χειμώνα και την άνοιξη να φύγουν για να βρουν σπίτι σε άλλο χωριό. Στο Στρατώνι όλες οι κατοικίες είναι "πιασμένες", καθώς όσα σπίτια δεν ανήκουν σε ντόπιους ανήκουν στην εταιρεία και όσα νοικιάζονται από τους ντόπιους επίσης έχουν "κλειστεί" από την εταιρεία για τους εργαζόμενους που δουλεύουν τώρα. Στοιχείο που δεν συγκίνησε την εταιρεία. Ίσα - ίσα, στο εξώδικο, όπως καταγγέλλεται, οι συνταξιούχοι μεταλλωρύχοι απειλούνται ότι αν δεν αφήσουν τα σπίτια τους, θα υποστούν σοβαρές κυρώσεις, δηλαδή θα τιμωρηθούν με ένα χρόνο φυλάκισης και πρόστιμο 1.000 ευρώ. Αύριο θα γίνει το δικαστήριο και ενδεικτικό στοιχείο της οικονομικής κατάστασης αρκετών από τους κατοίκους είναι ότι αρκετοί δεν έχουν να καλύψουν ούτε τα δικαστικά έξοδα. Ο Ν. Ζαγοράκης ξεκαθάρισε αρκετές φορές ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή πιθανή δικαστική απόφαση που θα βγάζει στον δρόμο τους συνταξιούχους. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία κι οι κάτοικοι του Στρατωνίου βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές, αλλά και ακόμη μία απόδειξη ότι το ενδιαφέρον της εταιρείας ξεκινάει και τελειώνει στο καθαρό κέρδος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)