to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:58 | 18.04.2019

Πολιτική

«Η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει μπει στη φάση της ανάπτυξης»: Στον Πρόεδρο της Βουλής η Ετήσια Έκθεση

«Η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει μπει στη φάση της ανάπτυξης ξεπερνώντας τα διαρθρωτικά προβλήματα της προηγούμενης περιόδου και συμβάλλοντας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής


            «Η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει μπει στη φάση της ανάπτυξης ξεπερνώντας τα  διαρθρωτικά προβλήματα της προηγούμενης περιόδου και συμβάλλοντας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, παραλαμβάνοντας την Ετήσια Έκθεση για το 2018 που του επέδωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Χαράλαμπος Γκότσης.

Ο κ. Γκότσης επισήμανε και αυτός από την πλευρά του πως «οι αγορές δείχνουν το τελευταίο διάστημα ότι έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αλλά και στην κεφαλαιαγορά, Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα».

Όπως ανέφερε, «από τη μία, τα επιτόκια τόσο των κρατικών όσο και των εταιρικών ομολόγων μειώνονται συνεχώς, κάτι που επιδρά και στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, από την άλλη υπάρχει μια κινητικότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα, διότι οι τράπεζες πλέον δανείζουν περισσότερα απ’ ό,τι εισπράττουν, έχουμε δηλαδή θετική πιστωτική επέκταση για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης».

Ο κ. Γκότσης τόνισε πως «το Χρηματιστήριο, ειδικά το πρώτο τρίμηνο, έδειξε ότι πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Είχαμε αύξηση του δείκτη κατά 20%, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, και έχουμε επίσης μία αύξηση του τραπεζικού δείκτη, που έχει πολύ μεγάλη σημασία, κατά 40%, κάτι που δείχνει ότι και για τις τράπεζες υπάρχει μια εμπιστοσύνη πως, τελικά, τα όποια προβλήματα έχουν, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα αντιμετωπίσουν στην πορεία. Συνεπώς, αυτό που μπορεί κανείς να πει, δεδομένου ότι οι αγορές λειτουργούν συνήθως ως ο προάγγελος των οικονομικών εξελίξεων, είναι ότι η οικονομία έχει καλές προοπτικές και η χώρα προχωρά μπροστά».

Παρεμβαίνοντας ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως «ακριβώς πάνω σε αυτή τη μετάβαση προς την ανάπτυξη, όπως δείχνουν τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει με κάθε τρόπο να επιδεικνύεται και στην κεφαλαιαγορά όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή σε όλα τα επίπεδα των ελεγκτικών μηχανισμών, έτσι ώστε να παραμείνουν η φερεγγυότητα και η εμπιστοσύνη, από όλες τις πλευρές, και να μην έχουμε κάποια αρνητικά φαινόμενα -που τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα- σε μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, όπου παρουσιάζονται τελικά προβλήματα τα οποία δημιουργούν μια αρνητική εικόνα».

Απαντώντας στον Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε:

«Γενικά διαπιστώνει κανείς ότι τα φαινόμενα αυτά είναι σημεία όχι μόνο των καιρών αλλά και της λειτουργίας των αγορών παγκοσμίως. Επίσης, καμία Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στον κόσμο δεν είναι δυνατόν να προλάβει παράνομες ενέργειες εξαπάτησης του κοινού.

Στην περίπτωση που αναφέρεστε υπήρξε παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων τεραστίων διαστάσεων, που διέσυραν την κεφαλαιαγορά της χώρας μας. Εμείς ανταποκριθήκαμε, σε ένα διάστημα μόνο οχτώ μηνών, με αλλεπάλληλες έρευνες και αποφάσεις, και φέραμε εις πέρας την υπόθεση αυτή επιβάλλοντας τα μεγαλύτερα πρόστιμα όλων των εποχών και στέλνοντας τους εμπλεκόμενους στον εισαγγελέα με μηνυτήριες αναφορές. Αυτό σημαίνει ότι ίσως είμαστε η μοναδική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του κόσμου που μια τέτοια μεγάλη υπόθεση την τελειώνει σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Είναι αυτονόητο πως εμείς κάναμε τη δουλειά μας, εφαρμόζοντας πιστά τον νόμο. Επιβάλαμε τις αυστηρότερες ποινές, προκειμένου να δώσουμε σήμα και στις διεθνείς αγορές ότι όταν συμβεί κάτι και στη δική μας αγορά παρεμβαίνουμε και τιμωρούμε αυτούς που έχουν παραβιάσει τον νόμο. Επίσης, σε επίδοξους μιμητές στην εσωτερική αγορά, καταστήσαμε σαφές ότι είμαστε εδώ και πως όταν συμβεί κάτι παρόμοιο θα αντιμετωπιστούν με την ίδια αυστηρότητα». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)