to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:28 | 12.05.2021

Κοινωνία

Η Ελληνική Αστυνομία και το ρατσιστικό έγκλημα μέσα από τη δικογραφία της Χρύσης Αυγής

Παρά τις θετικές αλλαγές που έχουν επέλθει στην αντιρατσιστική νομοθεσία- συνεχίζουν να παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διερεύνηση εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο


Η HumanRights360, ενισχύοντας διαρκώς τις δραστηριότητές της για την καταγραφή και αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος, επιχειρεί, αυτή τη φορά, να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι διωκτικές αρχές στην Ελλάδα (δεν) έχουν αντιμετωπίσει αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν με ρατσιστικό κίνητρο. Πηγή της παρούσας έκθεσης είναι κυρίως το υλικό της δικογραφίας που σχηματίστηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, στα πλαίσια της οποίας συνενώθηκαν και συσχετίστηκαν δεκάδες δικογραφίες για την αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Όπως αναφέρει η HumanRights360:

Η έρευνα εκπονήθηκε από τον Θανάση Καμπαγιάννη, δικηγόρο και συνήγορο πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, και  διαπιστώνει ότι -παρά τις θετικές αλλαγές που έχουν επέλθει στην αντιρατσιστική νομοθεσία- συνεχίζουν να παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διερεύνηση εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο. Αυτό συμβαίνει διότι οι εμπλεκόμενες Αρχές δεν προβαίνουν πάντοτε στην αυτεπάγγελτη δίωξη οποιουδήποτε αδικήματος στο οποίο εντοπίζονται δείκτες προκατάληψης, το ρατσιστικό κίνητρο δεν λαμβάνεται υπόψη στα αρχικά στάδια της έρευνας, ενώ οι Αρχές δεν παρεμβαίνουν για τη διάσωση των θυμάτων και τη σύλληψη των δραστών, ακόμη και όταν το συμβάν συνέβη μπροστά σε αστυνομικούς.

Δυστυχώς, η δίκη της Χρυσής Αυγής υπογράμμισε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι, για να δράσει τόσα χρόνια ανενόχλητη, η εγκληματική οργάνωση είχε την πολιτική και επιχειρησιακή κάλυψη πολλών. Στην παρούσα έκθεση, εστιάζουμε σε έναν από τους βασικούς παράγοντες, την Ελληνική Αστυνομία: μέσα από τις προϋπάρχουσες εκθέσεις αλλά, κυρίως, τις συγκεκριμένες υποθέσεις που αναδείχτηκαν στο πλαίσιο της δίκης, τεκμηριώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας τόσο η συστηματική υποκαταγραφή του ρατσιστικού εγκλήματος όσο και η διαρκής ατιμωρησία των δραστών, με σημαντικές ευθύνες των διωκτικών αρχών, την επίμαχη περίοδο.

Δημοσιεύουμε αυτή την έκθεση με την ελπίδα η διερεύνηση να μην σταματήσει με την ιστορική απόφαση του Οκτώβρη αλλά να φτάσει μέχρι τη ρίζα των μηχανισμών που διευκόλυναν την ανάδυση και τη δράση της Χρυσής Αυγής. Τη δημοσιεύουμε σήμερα, επ’ αφορμή της θλιβερής δεκαετούς επετείου του πογκρόμ του 2011, για το οποίο δεν υπήρξε καμία διερεύνηση με ευθύνη των αρχών, με την ελπίδα η εκκαθάριση του σώματος να αποτελέσει μία κάποια δικαίωση για τα δεκάδες ανώνυμα θύματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)