to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Ελλάδα των επιδομάτων είναι το οικονομικό “θαύμα” της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Επίδομα για τα καύσιμα, επίδομα για τη θέρμανση, επίδομα για τη στέγαση, επίδομα για τις διακοπές και, εσχάτως, επίδομα για το φαγητό, με εξάμηνο μάλιστα ορίζοντα εφαρμογής που, κατά διαβολική σύμπτωση, ταυτίζεται χρονικά με τις εκλογές»


Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στην εξουσία το 2019 ομνύοντας στον ευρωπαϊσμό και την προώθηση ενός πακέτου φιλελεύθερων οικονομικών και μη μεταρρυθμίσεων, που, πολλά εν ολίγοις, θα έκαναν τη ζωή των Ελλήνων και των Ελληνίδων πολιτών καλύτερη. Στο κατώφλι του 2023, στη μέση ελληνική οικογένεια κυριαρχούν η οργή, η απογοήτευση και η ανασφάλεια, καθώς τα διαθέσιμα εισοδήματα εξανεμίζονται μέχρι τα μέσα του μήνα. Με τις ευλογίες και την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ, εξελίσσεται στη χώρα μία προκλητική λεηλασία του δημόσιου και του ιδιωτικού πλούτου, προς όφελος των ελαχίστων και εις βάρος της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η Ελλάδα της αριστείας και του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Ελλάδα των επιδομάτων. Επίδομα για τα καύσιμα, επίδομα για τη θέρμανση, επίδομα για τη στέγαση, επίδομα για τις διακοπές και, εσχάτως, επίδομα για το φαγητό, με εξάμηνο μάλιστα ορίζοντα εφαρμογής που, κατά διαβολική σύμπτωση, ταυτίζεται χρονικά με τις εκλογές. Το ύψος δε όλων αυτών των επιδομάτων, συμπυκνώνει όλη την αντικοινωνική αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης: Αφήνουμε πλήρως ανεξέλεγκτη -αν δεν την επιδοτούμε όπως συμβαίνει με τους λογαριασμούς του ρεύματος- την αισχροκέρδεια να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη του πολίτη για να πάρει δέκα και εκ των υστέρων επιστρέφουμε πίσω το ένα.

Το οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποδεικνύεται θαύμα για τους λίγους και εκλεκτούς. Την ώρα που στα ελληνικά νοικοκυριά μοιράζονται, εκτός από κουπόνια, συμβουλές και έξυπνες λύσεις προκειμένου να παραμείνουν ζεστά χωρίς να ανάψουν τη θέρμανση και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν οικονομικά, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Ενέργειας, των καυσίμων, οι τράπεζες και οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ χωρίς υπερβολή θησαυρίζουν. Κατά τα άλλα, μέσω των αδιαφανών απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προλάβει σε 3,5 χρόνια να κατασπαταλήσει 8,5 δις ευρώ δημόσιου πλούτου, χωρίς κανέναν απολύτως αναπτυξιακό αντίκτυπο και χωρίς ποτέ να δει αυτά τα χρήματα η πραγματική αγορά, ενώ τα πρώτα 450 εκατ. δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνονται σε 13 μόνο μεγάλες επιχειρήσεις.

Κάθε μέρα που περνά, όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική και το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ παράγουν ασύδοτη ακρίβεια, ανισότητες και διαφθορά, ζημιώνοντας προκλητικά το δημόσιο συμφέρον. Αυτή η βίαιη και άδικη αναδιανομή του εισοδήματος πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και αυτό μπορεί να το εγγυηθεί μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βασίζεται σε μια πλατιά λαϊκή πλειοψηφία. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι συνεκτικό και συγκεκριμένο. Με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση, με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίξει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος και με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα που θα ακολουθούν την τιμαριθμική προσαρμογή. Με ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να ενισχυθούν πραγματικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι παραγωγοί και να στηριχθούν ουσιαστικά τομείς όπως η περιφερειακή ανάπτυξη, η υγεία, η παιδεία και η στεγαστική πολιτική, με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι μέρες που ο κ. Μητσοτάκης θα διευρύνει προκλητικά τις ανισότητες και την αδικία ως Πρωθυπουργός τελειώνουν. Η ελληνική κοινωνία αξίζει μια καλύτερη κυβέρνηση από μια κυβέρνησης ακρίβειας, πληθωρισμού, αισχροκέρδειας, διαφθοράς και περιφρόνησης της δημοκρατίας. Η ισχυρή ψήφος εκατομμυρίων δημοκρατικών πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη Κυριακή των εκλογών είναι η μόνη που μπορεί και θα ξαναδώσει προοδευτική κυβέρνηση, η οποία θα απλώσει ασπίδα απέναντι στην κρίση και θα επαναφέρει τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στον τόπο. Γιατί, σε αντίθεση με το οικονομικό “θαύμα” που θέλει να εμφανίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, οι πληγές που αφήνουν στο σώμα της ελληνικής δημοκρατίας οι παρακρατικές μέθοδοι, το σκοτάδι και η συγκάλυψη που επιχειρούνται από το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό προσωπικά στην υπόθεση των υποκλοπών είναι απολύτως πραγματικές και βαθιές και προσβάλλουν βάναυσα τον πυρήνα των ιδεών του πολιτικού φιλελευθερισμού και των ατομικών δικαιωμάτων, καθιστώντας μαζί με την κατάσταση στην οικονομία την ανάγκη για πολιτική αλλαγή επιτακτική.


*Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης είναι βουλευτής Εύβοιας & αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος για θέματα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)