to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 01.09.2016

Πολιτισμός

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα: Εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας από τον Αρ. Μπαλτά

Το ελληνικό περίπτερο στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (Moscow International Book Fair - MIBF), θα εγκαινιάσει την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:30, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και επικεφαλής της Ελλάδας για το Έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016, Αριστείδης Μπαλτάς, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.


Η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016, στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας VDNH, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία του προέδρου του ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τσουκαλά, ενώ τη Βουλή των Ελλήνων θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Κώστας Γαβρόγλου. Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Μόσχας θα τελέσει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, M.V. Seslavinsky και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Ρωσίας (Δούμας) S. Ye. Naryshkin.

 

Μετά τα επίσημα εγκαίνια θα ακολουθήσει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Γιατί η Ελλάδα: Πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις» με ομιλητές τους κ.κ. Μπαλτά, Τσουκαλά, Γαβρόγλου και με συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επιστημονικό σύμβουλο του Αρχείου Καβάφη/Ιδρύματος Ωνάση, Δημήτρη Παπανικολάου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς.

Όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟΑ, τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής ανέλαβε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ το πρόγραμμα εκδηλώσεων διαμορφώθηκε με τη συνεργασία και την υποστήριξη των πολιτιστικών φορέων: Αρχείο Καβάφη/Ίδρυμα Ωνάση, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Asifa Hellas kai Greekanimation.com, Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και την Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

 

Στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας συμμετέχουν, καλύπτοντας τα έξοδα της εκεί παρουσίας τους, τέσσερις εκδοτικοί οίκοι (Εκδόσεις της Εστίας, Εκδόσεις Ίκαρος, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Εκδόσεις Πατάκη), ανταποκρινόμενοι στην ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε προς τους Έλληνες εκδότες το ΕΙΠ.

Το Ελληνικό Περίπτερο φιλοξενεί περίπου 600 εκδόσεις από 50 εκδοτικούς οίκους, αντιπροσωπευτικές της πλούσιας λογοτεχνικής παραγωγής μας, αλλά και των επιστημών και των τεχνών. Οι εκδόσεις διατρέχουν την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τον Διαφωτισμό, τον 20ό αιώνα και φτάνουν έως τη σύγχρονη εποχή. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν επιστημονικές διαλέξεις, προβολές ελληνικών ταινιών, εικαστικές εκθέσεις, συναυλία και εργαστήρια ελληνικής γλώσσας, με τη συμμετοχή Ελλήνων δημιουργών.

 

Επίσης, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού θα εγκαινιάσει, στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας, την έκθεση με τίτλο: «Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν-2ος αιώνας π.Χ.». Την έναρξη της έκθεσης θα κηρύξει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 2016.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Λογοτεχνία / Κινηματογράφος / Μουσική / Εικαστικά /Εργαστήρια Ελληνικής Γλώσσας

ΤΕΤΑΡΤΗ 7/9

12:00 – Επίσημα Εγκαίνια Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Μόσχας

12:30 – Επίσημη παρουσίαση της Ελλάδας Τιμώμενης Χώρας και εγκαίνια Ελληνικού Περιπτέρου / κοκτέιλ

14:00-15:00 – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

«Γιατί η Ελλάδα: Πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις»

Ομιλητές: Αριστείδης Μπαλτάς, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Επικεφαλής για την Ελλάδα του Έτους Ελλάδας Ρωσίας 2016,

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού,

Κώστας Γαβρόγλου, Πρόεδρος της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Συντονιστής: Δημήτρης Παπανικολάου, Αναπλ. Kαθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Οξφόρδης και επιστημονικός σύμβουλος Αρχείου Καβάφη/Ιδρύματος Ωνάση.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία κ. Ανδρέας Φρυγανάς.

Οργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / με την υποστήριξη του ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

TV STUDIO MIBF – 2nd floor –Hall C

17:00-18:00 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΔΙΑΛΕΞΗ

«Οι τυπογραφικοί πειραματισμοί στη ρωσική πρωτοπορία και τα παραδείγματα από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ» από τη Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Οργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

18:00-20:00 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολή της ταινίας ΧΑΠΠΥ ΝΤΑΙΗ (1976) του Παντελή Βούλγαρη.

Το 1976 η ταινία απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) καθώς και 9 βραβεία στο 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ανδρέα Φραγκιά «Ο Λοιμός».

STAGE IN THE PAVILION - open area, Hall A

ΠΕΜΠΤΗ 8/9

10:00 –12:00 – ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Προβολές βραβευμένων ελληνικών κινουμένων σχεδίων.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

11:30-12:00 – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Παρουσίαση της ελληνικής αγοράς βιβλίου από τον Σωκράτη Καμπουρόπουλο, Σύμβουλο για θέματα βιβλίου και μέλος της Ομάδας για την Πολιτική Βιβλίου του ΥΠΠΟ

LITERARY LOUNGE

14:00-16:00 – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Επαγγελματική συνάντηση Ελλήνων και Ρώσων εκδοτών.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

16:00-17:00 – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήρια Ελληνικής Γλώσσας από καθηγητές του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

17:00 –18:00 – ΔΙΑΛΕΞΗ

«Οι πόλεμοι της μνήμης» από τον ομότιμο καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ.

Προβληματισμοί στο πεδίο της σύγχρονης ιστοριογραφίας.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ.

CONFERENCE ROOM No 102 / Ground Floor / Hall А

18:30-20:00 – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

«Γιατί η Ελλάδα ΙΙ: Το βάρος του παρελθόντος, το αρχείο του παρόντος και οι τακτικές του μέλλοντος» με τη συμμετοχή εκπροσώπων θεσμών και συγγραφέων και με θέμα τη διαχείριση και τις δυνατότητες του πολιτισμού αλλά και την ιδιαιτερότητα του παραδείγματος της Ελλάδας.

Ομιλητές: Έλενα Πατάκη, Μικέλα Χαρτουλάρη, Μαρία Τσαντσάνογλου, Χρήστος Χρυσόπουλος. [ταυτόχρονη διερμηνεία]

Οργάνωση: ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ – ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ

CONFERENCE ROOM No 102 / Ground Floor / Hall А

18:00-20:00 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολή της ταινίας ΤΡΩΑΔΕΣ (1971) του Μιχάλη Κακογιάννη

Η ταινία απέσπασε το βραβείο του Διεθνούς Οργανισμού Ειρήνης. Το σενάριο έχει βασιστεί στην ομώνυμη αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη.

STAGE IN THE PAVILION - open area, Hall A

19:00 – ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εγκαίνια της έκθεσης «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων» και παρουσίαση από τον καθηγητή Φυσικής Διαστήματος και αστρονόμο Ξενοφώντα Μουσά.

Οργάνωση: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/9

10:00 – 12:00 – ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Προβολές βραβευμένων ελληνικών κινουμένων σχεδίων.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

12.00 – 14:00 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολή της βουβής ταινίας ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΙΛΑΡ (1924) του Joseph Hepp.

Πρόκειται για την πρώτη σωζόμενη ταινία μυθοπλασίας (με υπόθεση) και για την πρώτη ταινία που η Ταινιοθήκη της Ελλάδας ανακάλυψε και αποκατέστησε.

STAGE IN THE PAVILION - open area, Hall A

12:00 – 13:00 – ΔΙΑΛΕΞΗ

«Το μυθιστόρημα της πολιτικής εξορίας» από την Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Βενετία Αποστολίδου.

Παρουσίαση της ελληνικής λογοτεχνίας που γράφτηκε από πολιτικούς εξόριστους στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στη Σοβιετική Ένωση ή που επικέντρωσε την προσοχή της στο ζήτημα της πολιτικής εξορίας. (Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ).

CONFERENCE ROOM No 103 / Ground Floor /Hall А

13:00 – 14:00 – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα μπροστά στις προκλήσεις των καιρών»

Παρουσίαση από τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

13:00 – 14:00 – ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Τα φαύλα πλάσματα του Σατανά και το δάχτυλο του Θεού»

Τι σχέση έχουν ο Τζένγκινς Χαν, ο Πάπας Γρηγόριος ο Ένατος, ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ και ο συνθέτης Γιοχάνες Μπραμς; Ο συγγραφέας του βιβλίου Η τελευταία μαύρη γάτα, Ευγένιος Τριβιζάς, κάνει μια ιστορική αναδρομή στους αποτρόπαιους διωγμούς που έχουν υποστεί οι μαύρες γάτες ανά τους αιώνες, τις αιτίες και τις συνέπειές του και τις σχέσεις τους με τα θέματα της δεισιδαιμονίας, του ρατσισμού, της προκατάληψης και της γενοκτονίας.

FESTIVALREAD! KNOW HOW! LIVE BRIGHTLY!”

14:00-16:00 – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήρια Ελληνικής Γλώσσας από Καθηγητές του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

17.00-18.00 – ΔΙΑΛΕΞΗ

«Η εισαγωγή της λογοκρισίας: Η ρωσική λογοτεχνία του 20ού αιώνα στην Ελλάδα» από την Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ.

CONFERENCE ROOM No 103 / Ground Floor /Hall А

18:00-20:00 – ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ

Η διεθνώς διακεκριμένη συνθέτης-μουσικός Ευανθία Ρεμπούτσικα παρουσιάζει τις αγαπημένες της συνθέσεις από την Αλεξάνδρεια ως την Πόλη, μουσικές από κινηματογραφικές ταινίες όπως η «Πολίτικη Κουζίνα» ο «Νοτιάς», «Nadide Hayiat», «Iftarlik Gazoz», «Ulak», «Babam ve oglum» καθώς και τα θεατρικά έργα «Τρίτο Στεφάνι» και «Σιρανό». Μαζί της οι εξαίσιοι μουσικοί Ανδρέας Συμβουλόπουλος (πιάνο), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι) και Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά). Επιμέλεια ήχου: Νίκος Βεκύρης.

STAGE OUTDOORS

ΣΑΒΒΑΤΟ 10/9

10:00 –12:00 – ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Προβολές βραβευμένων ελληνικών κινουμένων σχεδίων.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

11:00 – 13:00 – ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Ελάτε να φυσήξουμε και να ξεφυσήσουμε!»

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στο θέμα των στερεοτύπων του καλού και του κακού και τις αρνητικές συνέπειές του, ο Ευγένιος Τριβιζάς διαβάζει το μεταφρασμένο σε 17 γλώσσες παγκόσμιο μπεστ σέλερ του Τα τρία μικρά λυκάκια και προκηρύσσει τον διεθνή διαγωνισμό Φυσήματος και Ξεφυσήματος.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

13:00 – 14:00 – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

«Οι άνθρωποι με ρωμαλέα εσωτερική ζωή και ο Χρήστος Χρυσόπουλος»

Τον συγγραφέα Χρήστο Χρυσόπουλο παρουσιάζει στο ρωσικό κοινό η κριτικός λογοτεχνίας Μικέλα Χαρτουλάρη.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

14:00 –15:00 – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

«Ελληνική λογοτεχνία σήμερα: οι φωνές στο παρόν»

Μια συζήτηση με Έλληνες ποιητές και συγγραφείς. Συμμετέχουν οι Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Γιάννης Παλαβός και Θοδωρής Χιώτης.

Οργάνωση: ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ – ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

16:00 – 17:00– ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

«Ο ελληνικός παραλογισμός του Γιάννη Παλαβού»

Το συγγραφέα Γιάννη Παλαβό παρουσιάζει στο ρωσικό κοινό η κριτικός λογοτεχνίας Μικέλα Χαρτουλάρη.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

17:00 – 18:00 – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

«Η ευρωπαϊκή δυστοπία της Ιωάννας Μπουραζοπούλου»

Τη συγγραφέα Ιωάννα Μπουραζοπούλου παρουσιάζει στο ρωσικό κοινό ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

18:30 – 21:00 – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολή της ταινίας Ζ (1969) του Κώστα Γαβρά σε σενάριο βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού. Προλογίζει και παρουσιάζει ο Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου «Ζ» το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 1.000 βιβλία που πρέπει να διαβάσει κανείς (2009) σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα The Guardian. Ο Βασίλης Βασιλικός έχει εκδώσει συνολικά 120 βιβλία και είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας πεζογράφος μετά τον Νίκο Καζαντζάκη.

STAGE IN THE PAVILION - open area, Hall A

ΚΥΡΙΑΚΗ 11/9

10:00 –12:00 – ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Προβολές βραβευμένων ελληνικών κινουμένων σχεδίων.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

11:00 –12:30 – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

«Το νέο πνεύμα της ελληνικής λογοτεχνίας»

Συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της λογοτεχνικής καινοτομίας της νέας γενιάς ελλήνων συγγραφέων: η Ιωάννα Μπουραζοπούλου, ο Γιάννης Παλαβός και ο Χρήστος Χρυσόπουλος, καθώς και οι κριτικοί λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και Μικέλα Χαρτουλάρη

CONFERENCE ROOM No 102 / Ground Floor / Hall А

12:30 –14:00 – ΠΟΙΗΣΗ

«Καβάφης, ένας ποιητής του κόσμου»

Με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ρώσων συγγραφέων και κριτικών.

Οργάνωση: ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ - ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ

CONFERENCE ROOM No 102 / Ground Floor/ Hall А

14:00 –15:00 – ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Συνάντηση με τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Άλκη Ζέη

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση στα ρωσικά του βιβλίου Το καπλάνι της βιτρίνας, ο ρωσικός εκδοτικός οίκος Samokat προσκαλεί την Άλκη Ζέη σε μια συνάντηση με τους μικρούς αναγνώστες. Η Άλκη Ζέη αποτελεί πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, καθώς το σύνολο του έργου της είναι μεταφρασμένο και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Οργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ SAMOKAT

STAGE IN THE PAVILION - open area, Hall A

14:00-16:00 – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήρια Ελληνικής Γλώσσας από καθηγητές του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

16:00-17:00 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ – ΔΙΑΛΕΞΗ

«Το βιβλίο ως αντικείμενο τέχνης και καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην Ελλάδα», Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός τέχνης- Επιμελήτρια ΚΜΣΤ [διαδοχική διερμηνεία]

Οργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ / ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

17:00-19:00 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολή της βουβής ταινίας ΔΑΦΝΙΣ ΚΑΙ ΧΛΟΗ (1931) του Ορέστη Λάσκου.

Στην ταινία, που είναι βασισμένη στο ειδύλλιο του Λόγγου «Δάφνις και Χλόη» και γυρίστηκε στη λίμνη της Βουλιαγμένης εμφανίζεται το πρώτο γυμνό στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

STAGE IN THE PAVILION - open area, Hall A

ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ/ ΠΡΟΒΟΛΕΣ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / ΒΙΒΛΙΑ

Στο Ελληνικό Περίπτερο οι μικροί αναγνώστες θα βρουν μια ειδικά διαμορφωμένη γωνιά αφιερωμένη στο μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου με βιβλία, εικόνες, προβολές κινουμένων σχεδίων, δραστηριότητες κ.ά.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

16 έλληνες εικονογράφοι παρουσιάζονται στο κοινό με δείγματα της δουλειάς τους και άλλοι 21 μέσα από ένα βίντεο γεμάτο εικόνες και χρώματα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Με αφορμή το αφιέρωμα στην ελληνική εικονογράφηση και σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες δημιουργούς, οι μικροί επισκέπτες συμμετέχουν σε παιχνίδια παρατηρητικότητας και εικαστικές δραστηριότητες.


ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Προβολές βραβευμένων κινούμενων σχεδίων ελλήνων δημιουργών θα απολαμβάνουν οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης, 11:00 – 13:00 και 17:00-19:00.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Βιβλία ελληνικής μυθολογίας μεταφρασμένα στα ρωσικά θα μπορούν να ξεφυλλίζουν οι μικροί αναγνώστες στο φιλόξενο χώρο της Παιδικής Γωνιάς και, φεύγοντας, θα πάρουν μαζί τους αφίσες, κάρτες και σελιδοδείκτες, προσφορά του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΕΥΓΕΝΙΟ ΤΡΙΒΙΖΑ ΚΑΙ ΑΛΚΗ ΖΕΗ

Οι μικροί και μεγαλύτεροι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν δύο από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς βιβλίων για παιδιά. Γνωρίστε τον Ευγένιο Τριβιζά την Παρασκευή στις 13.00 στην αίθουσα THE FESTIVAL “READ! KNOW HOW! LIVE BRIGHTLY!” και το Σάββατο στις 11:00 στο Φιλολογικό Καφενείο, και την Άλκη Ζέη την Κυριακή στις 14.00 στην αίθουσα STAGE IN THE PAVILION –open area, Hall A.


ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τα παιδιά που φοιτούν στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας σχολείων της Μόσχας θα συμμετάσχουν σε ένα βιωματικό εργαστήριο με στόχο τόσο τη γνωριμία με βραβευμένα κείμενα παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων όσο και τη δημιουργική μετάφραση: τα παιδιά θα μεταφράσουν στη ρωσική γλώσσα τη βασική υπόθεση κάθε βιβλίου καθώς και ένα αντιπροσωπευτικό απόσπασμα από το κάθε ένα. Οι μεταφράσεις θα μείνουν στο ελληνικό περίπτερο συνοδεύοντας τα αντίστοιχα βιβλία για όλη τη διάρκεια της Έκθεσης.

Οργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΒΒΥ- ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)