to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 28.05.2015

Διεθνή

Σύνοδος G7 στη Δρέσδη: Κυρίαρχο το «εκτός ατζέντας» ελληνικό ζήτημα (ενημέρωση)

Ξεκίνησαν από το βράδυ της Τετάρτης οι εργασίες της Συνόδου όπου μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της «Ομάδας των Επτά» (G7) - Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς. «Εκτός ατζέντας» τυπικά το ζήτημα της Ελλάδας, κυριαρχεί όμως στις δηλώσεις των συμμετεχόντων και στις αναφορές των ΜΜΕ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί σε ειδική ομάδα εργασίας την Παρασκευή το μεσημέρι.


Στα μπαλόνια αυτά απεικονίζονται ο καναδός πρωθυπουργός Στέφαν Χάρπερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον, ο γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ και ο γιαπωνέζος πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε. Τα άφησαν να ταξιδεύουν στον ουρανό της Δρέσδης ακτιβιστές της διεθνούς οργάνωσης One μπροστά από την εκκλησία όπου έγινε η εναρκτήρια τελετή, την Τετάρτη το βράδυ, της Συνόδου (δείτε στο 10.19 της συνεχούς ενημέρωσης παρακάτω). (φωτ.: Robert Michael/AFP/Getty Images)

 

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της «Ομάδας των Επτά» (G7) - Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά- συναντώνται από το βράδυ της Τετάρτης στη Δρέσδη, με οικοδεσπότες τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γενς Βάιντμαν, καθώς η Γερμανία ασκεί για το 2015 την Προεδρία της Ομάδας. Από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης αναμένεται να είναι και η Ελλάδα αν και, όπως διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, η G7 δεν αποτελεί το πλαίσιο λήψης αποφάσεων για το ζήτημα. Ωστόσο, όπως είναι εμφανές σε κάθε σχετική είδηση που φτάνει από τη Δρέσδη οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών βρίσκονται στο επίκεντρο.

Συνεχής ενημέρωση για τη σύνοδο, αυτόματη ανανέωση κάθε φορά που προστίθεται νέα είδηση:



 

Συνοπτικά:

Στη Δρέσδη από τις 27 ως τις 29 Μαΐου θα βρεθούν, εκτός από τους υπουργούς και τους τραπεζίτες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο νομπελίστας Ρόμπερτ Σίλερ και οι καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και Λάρι Σάμερς.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η εξέταση της οικονομικής κατάστασης επτά χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, αλλά και η προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη στο περιβάλλον υπερχρέωσης των κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται ακόμη το ζήτημα της ρύθμισης των αγορών και της βελτίωσης της συνεργασίας των κρατών σε θέματα φορολογίας.

tags: G7, Ελλάδα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)