to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:43 | 10.06.2018

Οικονομία

«Η Ελλάδα πύλη του Κατάρ στην Ευρώπη»

Τη βούληση του Κατάρ για περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξη των σχέσεων του με την Ελλάδα, με αύξηση των επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας σημαντική και όμορφη, εκφράζει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρεσβευτής του Κατάρ στην Ελλάδα Αμπντουλαζίζ Άλι Αλ-Νάαμα.


Τη βούληση του Κατάρ για περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξη των σχέσεων του με την Ελλάδα, με αύξηση των επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας σημαντική και όμορφη, εκφράζει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρεσβευτής του Κατάρ στην Ελλάδα Αμπντουλαζίζ Άλι Αλ-Νάαμα. «Όταν επιτευχθεί αυτή η επιθυμία, τότε δεν θα έχω καμία αμφιβολία πως η Ελλάδα θα γίνει πράγματι η πύλη του Κατάρ προς την Ευρώπη» κατέστησε με απόλυτη σαφήνεια ο Καταρινός πρεσβευτής, επισημαίνοντας πως «η υλοποίηση του εν λόγω στόχου απαιτεί τη συνεργασία όλων των αρμόδιων αρχών και των δύο χωρών, καθότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και αρκετός χρόνος που ευελπιστούμε πως δεν θα τον επιμηκύνουμε με τη γραφειοκρατία».

Εστιάζοντας στις τρέχουσες διμερείς σχέσεις, ο Αμπντουλαζίζ Άλι Αλ-Νάαμα τονίζει πως έχουν φθάσει σε ένα καλό επίπεδο, και μιλά για τις επενδυτικές ευκαιρίες και το ενδιαφέρον από το Κατάρ στην Ελλάδα, τις δυνατότητες συνεργασιών ελληνικών και καταρινών επιχειρήσεων για την υλοποίηση κοινών επενδυτικών σχεδίων, αλλά και για τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίζει πως το τελευταίο διάστημα οι Εθνικές Αερογραμμές του Κατάρ εγκαινίασαν δυο νέες απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη και τη Μύκονο, εκτός από τον σταθμό της Αθήνας και έκανε γνωστό πως οι δύο χώρες εργάζονται για τη σύναψη νέων Πρωτοκόλλων Συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις οικονομικές κυρώσεις και το εμπορικό εμπάργκο στο Κατάρ από αραβικές χώρες, ο Καταρινός πρέσβης χαρακτηρίζει άδικο τον αποκλεισμό της χώρας του, υποστηρίζει ότι βασίζεται σε ψευδείς και κατασκευασμένες ειδήσεις και δηλώνει ότι αντιτίθεται σε όλες τις νομικές διατάξεις και τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας. Συνεχίζοντας στο ίδιο πρίσμα, αναφέρει ότι αυτή «η κρίση έχει οδηγήσει σε πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της διάλυσης των οικογενειών σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες». Στον αντίποδα, το Κατάρ προτάσσει πως εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της διατήρησης του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ενωμένου. Εκφράζει ιδιαίτερα τη βαθιά εκτίμησή του και απόλυτη στήριξή του προς τη μεσολάβηση του Κράτους του Κουβέιτ.

Επίσης, εκμυστηρεύεται τις προσωπικές του εντυπώσεις από την πλέον του ενός έτους θητεία του, ως πρέσβης του Κατάρ στην Ελλάδα. «Η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι βρίσκομαι σε μια όμορφη και φιλική χώρα, στην οποία κατοικεί ένας φιλόξενος και αγαπητός λαός» ανέφερε.

Τέλος, ξεχωριστή αναφορά κάνει στους Έλληνες που έχουν μεταβεί στο Κατάρ για εργασία σημειώνοντας πως «ο συνεχώς αυξανόμενος ρυθμός των Ελλήνων επιστημόνων που αναζητούν εργασία στο Κατάρ, αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απόδειξη της αγάπης που τρέφουν οι Έλληνες για το Κατάρ». Οι Έλληνες στο Κατάρ, συμπλήρωσε, αποτελούν γέφυρα πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Ντόχα.

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρεσβευτή του Κατάρ στην Ελλάδα Αμπντουλαζίζ Άλι Αλ-Νάαμα (Abdulaziz Ali Al-Naama) στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ένα χρόνο μετά την επιβολή του αποκλεισμού κατά του κράτους του Κατάρ, πού οδεύει η κρίση;

Η εν λόγω κρίση έχει δημιουργηθεί κατόπιν διαρροής κατασκευασμένων ειδήσεων και ψευδών δηλώσεων που έχουν αποδοθεί στον Εμίρη του Κατάρ. Το Κατάρ διέψευσε άμεσα αυτές τις δηλώσεις και ανακοίνωσε επίσημα το χακάρισμα του Ειδησεογραφικού του Πρακτορείου και προέβη, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του FBI, σε διερεύνηση της αλήθειας και αποκάλυψη όσων κρύβονταν πίσω από αυτή την επαίσχυντη πράξη, ήτοι του χακαρίσματος του Ειδησεογραφικού του Πρακτορείου.

Τρία αραβικά κράτη του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν), που το κράτος του Κατάρ θεωρούσε αδελφικές χώρες, και η Αίγυπτος, του επέβαλαν άδικο αποκλεισμό, ο οποίος αντιτίθεται σε όλες τις Νομικές Διατάξεις και τους Κανόνες της Διεθνούς Νομιμότητας, καθότι βασίζεται σε ψευδείς και κατασκευασμένες ειδήσεις.

Αυτή η κρίση έχει οδηγήσει σε πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της διάλυσης των οικογενειών σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Σε πολλές περιπτώσεις μητέρες χωρίστηκαν με τη βία από τα παιδιά τους, χωρίς καμία λύπη ή οίκτο, καθότι ήταν Καταρινοί υπήκοοι. Η εν λόγω κρίση έχει οδηγήσει στον αποχωρισμό του συζύγου από τη σύζυγό του και στην απομάκρυνση των αδελφών, σε μια στοχευόμενη απόπειρα κοινωνικής διάσπασης των οικογενειακών δεσμών των χωρών του Κόλπου που συνέδεαν όλες τις χώρες της περιοχής. Υπάρχουν πολίτες που απειλήθηκαν με απώλεια της ιθαγένειάς τους εάν παρέμεναν στο Κατάρ, υπάρχουν Καταρινοί πολίτες που εκδιώχθηκαν από τα δωμάτιά τους στα νοσοκομεία και από τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, μόνο και μόνο επειδή είναι Καταρινοί. Επίσης πολλοί πολίτες έχασαν τις επενδύσεις και τις περιουσίες τους και υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Έχουν καταγραφεί και τεκμηριωθεί και άλλες παραβιάσεις που επιβεβαιώνουν ότι η κρίση αυτή στοχεύει τους λαούς, με απώτερα πολιτικά οφέλη. Δεν υπάρχει διεθνής σύμβαση και ανθρώπινα δικαιώματα που δεν έχουν παραβιαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και δυστυχώς οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται και επιδεινώνονται, επιβεβαιώνοντας με περίτρανο τρόπο πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να επιλυθεί η εν λόγω κρίση. Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν σημειωθεί στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της μετακίνησης και της διαμονής. Παρατηρείται για πρώτη φορά στην αρχαία και σύγχρονη ιστορία της περιοχής του Κόλπου αξιοσημείωτη αύξηση στη ρητορική μίσους και την υποκίνηση κατά του Κράτους του Κατάρ και των πολιτών του. Οι μικτές οικογένειες είναι αυτές που επλήγησαν περισσότερο με τον αποκλεισμό. Επίσης, παραβιάστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, καθότι ένα από τα αιτήματα των τεσσάρων χωρών του αποκλεισμού είναι το κλείσιμο του τηλεοπτικού καναλιού Al-Jazeera, που εδρεύει στο Κατάρ. Αίτημα που ομόφωνα έχει καταδικαστεί από όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και φορείς, και ιδιαίτερα από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο αποκλεισμός έχει επηρεάσει και τους προσκυνητές από το Κατάρ, στους οποίους δεν επιτρέπεται να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες του αποκλεισμού. Οι χώρες του αποκλεισμού, παράλληλα με τις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προέβησαν και σε συχνές παραβιάσεις του εναέριου χώρου του Κατάρ.

Προσπάθησαν επίσης να χρησιμοποιήσουν μια προσωπικότητα του Κατάρ, προκειμένου να αλλάξουν το πολιτικό καθεστώς της χώρας. Όμως διάφορες πηγές αποκάλυψαν πως η εν λόγω προσωπικότητα ήταν κρατούμενος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δεν του επέτρεπαν να αναχωρήσει με την οικογένειά του, υπό τον φόβο της αποκάλυψης των σχεδίων τους. Του ασκήθηκε σκληρή πίεση για να προβεί σε δυσφήμιση της εικόνας του Κράτους του Κατάρ στο εξωτερικό και να προβεί σε δηλώσεις εναντίον του Κράτους.

Παρά τη συνεχιζόμενη εχθρική στάση των προαναφερόμενων τεσσάρων χωρών του αποκλεισμού, το Κατάρ, εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ του διαλόγου, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα που προκάλεσαν τα κράτη του αποκλεισμού στην περιοχή και να κρατήσει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου ενωμένο. Για το λόγο αυτό εκφράζει τη βαθειά εκτίμησή του και απόλυτη στήριξή του προς την ευγενική μεσολάβηση του κράτους του Κουβέιτ, που χαίρει διεθνής υποστήριξης και αναγνώρισης.

Ποιες είναι οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στο κράτος του Κατάρ;

Το κράτος του Κατάρ δηλώνει πως τα παράνομα μέτρα που έλαβαν τα κράτη του αποκλεισμού εναντίον του αποτελούν σοβαρή παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από την έναρξη του αποκλεισμού κατά του Κράτους του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Κατάρ κατέγραψε σε φάκελο όλες τις ανθρωπιστικές παραβιάσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού. Συγχρόνως παρατηρεί στενά τις επιπτώσεις του αποκλεισμού τόσο στους Καταρινούς υπηκόους, όσο και στους πολίτες που διαμένουν στα εδάφη του Κατάρ. Η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Κατάρ παρουσίασε εκθέσεις που περιλάμβαναν τις παραβιάσεις που σημειώθηκαν στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της επανένωσης των οικογενειών, των περιουσιών, των μετακινήσεων και των άλλων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από τις Διεθνείς Συνθήκες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχει κανονισμός και νόμος που να έχει εγκριθεί και καταχωρηθεί από Διεθνείς Συμβάσεις και δεν έχει παραβιαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Μάλιστα οι παραβιάσεις συνεχίζονται και επιδεινώνονται, με αποκορύφωμα την περίπτωση της εξαφάνισης του Καταρινού υπηκόου Ναουάφ Ταλάλ Ρασίντ, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση εκ μέρους των χωρών του αποκλεισμού για επίλυση της κρίσης.

Οι μικτές οικογένειες της περιοχής του Κόλπου είναι αυτές που επηρεάστηκαν περισσότερο από αυτόν τον αποκλεισμό, καθότι τα μέτρα του αποκλεισμού τούς επιβλήθηκαν με τη βία και με απειλές και υποχρεώθηκαν να αποχωριστούν μητέρες από τα παιδιά τους Οικογένειες που προέρχονταν από μικτούς γάμους μεταξύ Καταρινών υπηκόων και πολιτών των χωρών του αποκλεισμού χωρίστηκαν βίαια. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις ο σύζυγος δεν δύναται να συναντηθεί με τη σύζυγό του παρά μόνο σε εδάφη τρίτης ουδέτερης χώρας.

Τι κινήσεις έχει κάνει το Κατάρ προκειμένου να άρει τις κατηγορίες περί υπόθαλψης της τρομοκρατίας και τι μήνυμα θέλει να στείλει στη διεθνή κοινότητα;

Το κράτος του Κατάρ έχει ζητήσει από τις χώρες του αποκλεισμού να προσκομίσουν έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους εναντίον του, για υπόθαλψη και χρηματοδότηση του φαινομένους της τρομοκρατίας. Όμως - και μέχρι σήμερα - δεν προσκόμισαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο των εν λόγω ψευδών κατηγοριών τους.

Το κράτος του Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν την υπογραφή Μνημονίου Συμφωνίας για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί πως το εν λόγω Μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών αντικατοπτρίζει τη σκληρή δουλειά και τις έντονες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών, καθώς το κράτος του Κατάρ είναι η πρώτη αραβική χώρα της περιοχής του Κόλπου που υπέγραψε με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μια τέτοια συμφωνία, με στόχο την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω Μνημόνιο προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων αρχών και φορέων των δύο κρατών για τη διασφάλιση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το κράτος του Κατάρ πιστεύει ότι το εν λόγω Μνημόνιο θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ώστε να εργαστούν στο ίδιο πλαίσιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με στόχο την ενοποίηση των προσπαθειών τους για καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας.

Ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής επιβεβαιώνει την ανάγκη να παραμείνουν στενοί σύμμαχοι και φίλοι. Το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου αντιπροσωπεύει μια ισχυρή αμερικανική απάντηση στις κατηγορίες των κρατών του αποκλεισμού, πως το Κατάρ χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.

Το κράτος του Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο περιθώριο του στρατηγικού τους διαλόγου, υπέγραψαν τρεις σημαντικές Συμφωνίες για την εδραίωση των διμερών τους σχέσεων (Μνημόνιο Κατανόησης για συνέχιση του Στρατηγικού τους Διαλόγου ετησίως, Κοινό Ανακοινωθέν που καθορίζει τα πλαίσια της κοινής συνεργασίας τους στα περιφερειακά συμφέροντα - Πλαίσιο εργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης των ανθρώπων).

Συμπληρώθηκε περισσότερο από ένα έτος από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Πρέσβης του Κράτους το Κατάρ στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη χώρα μας και ποια η σημασία της για το Κατάρ; Αποτελεί η Ελλάδα την πύλη εισόδου του Κατάρ στην Ευρώπη;

Η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι βρίσκομαι σε μια όμορφη και φιλική χώρα, στην οποία κατοικεί ένας φιλόξενος και αγαπητός λαός. Η Ελλάδα είναι φυσικά σημαντική για το κράτος του Κατάρ, καθώς επιθυμούμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας σε αυτή την όμορφη χώρα, τόσο ποιοτικά όσο και ποιοτικά και όταν επιτευχθεί αυτή η επιθυμία, τότε δεν θα έχω καμία αμφιβολία πως η Ελλάδα θα γίνει πράγματι η πύλη του Κατάρ προς την Ευρώπη. Νομίζω πως συμφωνείτε μαζί μου ότι η υλοποίηση του εν λόγω στόχου απαιτεί τη συνεργασία όλων των αρμόδιων αρχών και των δύο χωρών, καθότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και αρκετός χρόνος που ευελπιστούμε πως δεν θα τον επιμηκύνουμε με την γραφειοκρατία.

Μπορείτε να καταγράψετε το σημερινό επίπεδο των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Κατάρ και ποιες είναι οι προοπτικές περεταίρω ενίσχυσής τους;

Νομίζω ότι το κράτος του Κατάρ και η Ελληνική Δημοκρατία έχουν φθάσει σε ένα καλό επίπεδο στις διμερείς πολιτικές και οικονομικές τους σχέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε την περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξή τους. Όσον αφορά τον οικονομικό τομέα, επιδιώκουμε την υιοθέτηση αποφάσεων και διευκολύνσεων που θα ενθαρρύνουν και θα προσελκύσουν τους επενδυτές να επενδύσουν με μεγαλύτερη τόλμη στους διάφορους επενδυτικούς τομείς που υπάρχουν και στις δύο χώρες. Και αυτό δύναται γιατί υπάρχει ειλικρινής επιθυμία και συνεχής προσπάθεια και από τις δυο χώρες για περαιτέρω ενίσχυση του τομέα των επενδύσεων και γιατί δεν υπάρχουν ουσιαστικά εμπόδια που να αποτρέπουν κάτι τέτοιο. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα οι Εθνικές Αερογραμμές του Κατάρ εγκαινίασαν δυο νέες απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη και τη Μύκονο, εκτός από τον σταθμό της Αθήνας. Τέλος, επιθυμώ να σας πληροφορήσω πως εργαζόμαστε για τη σύναψη νέων Πρωτοκόλλων Συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Με τι ταχύτητα υλοποιούνται οι αποφάσεις που συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας - Κατάρ; Που δίνει έμφαση το Κατάρ;

Η Επιτροπή Φιλίας Κατάρ - Ελλάδας ιδρύθηκε στον ιδιωτικό τομέα και πραγματοποίησε πολλές συναντήσεις με Καταρινούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες στο Κατάρ, γεγονός που θα ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας στον τομέα των επιχειρηματιών.

Υπάρχει ενδιαφέρον και ευκαιρίες για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα από το Κατάρ; Αν ναι σε ποιους τομείς στρέφονται περισσότερο; Ποιες οι δυνατότητες συνεργασιών Ελληνικών και Καταρινών επιχειρήσεων για την υλοποίηση κοινών επενδυτικών σχεδίων;

Από την πλευρά του το κράτος του Κατάρ δεν αφήνει καμία ευκαιρία για επωφελείς επενδύσεις και την εκμεταλλεύεται. Επιδεικνύει ενδιαφέρον για κάθε νέα επένδυση, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και των παραγώγων της, καθότι έχει αποκτήσει εξαιρετική εμπειρία στον τομέα αυτό. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Καταρινών και των Ελληνικών επιχειρήσεων για την υλοποίηση κοινών επενδυτικών σχεδίων.

Ποιες είναι οι εξαγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας στο Κατάρ και σε ποια προϊόντα;

Αναμφισβήτητα, το κράτος του Κατάρ καλωσορίζει τα διάφορα προϊόντα που προέρχονται από την αδελφική και φιλική χώρα. Είναι γνωστό ότι το κράτος του Κατάρ διεύρυνε πρόσφατα τον κατάλογο των χωρών από τις οποίες εισάγει τα διάφορα προϊόντα του, λόγω του αποκλεισμού που του επιβλήθηκε πριν από ένα χρόνο. Σημειώνουμε ότι το Κράτος του Κατάρ εισάγει επί του παρόντος διάφορα ελληνικά προϊόντα, ήτοι δομικά υλικά και τρόφιμα. Επισημαίνουμε επίσης ότι η αγορά του Κατάρ είναι ανοικτή σε ελληνικά προϊόντα όλων των ειδών.

Σημαντικός είναι ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν μεταβεί στο Κατάρ για εργασία. Ποια είναι τα κύρια προβλήματά τους; Μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα συνεργασίας των δυο χωρών;

Μπορούμε να πούμε χωρίς υπερβολή ή κάνοντας χρήση της διπλωματικής γλώσσας, ότι το κράτος του Κατάρ έχει υιοθετήσει ένα εξαιρετικό σύστημα φροντίδας για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους που βασίζεται εξολοκλήρου στις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχής γενομένης από τα δικαιώματα εργασίας και διαμονής, καθώς και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τη χορήγηση όλων των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και την προστασία τους από την εκμετάλλευση. Περίτρανο παράδειγμα των προαναφερόμενων αποτελούν οι τροποποιήσεις που επέφερε το Κράτος του Κατάρ στο σύστημα του εγγυητή, ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε εκμετάλλευση των ξένων εργαζόμενων. Η Ελληνική Κοινότητα στο Κατάρ απολαμβάνει όλα τα προνόμια που έχουμε αναφέρει σε ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας. Ο συνεχώς αυξανόμενος ρυθμός των Ελλήνων επιστημόνων που αναζητούν εργασία στο Κατάρ, αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απόδειξη της αγάπης που τρέφουν οι Έλληνες για το Κατάρ. Οι Έλληνες στο Κατάρ αποτελούν γέφυρα πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Ντόχα.

Σε αυτό το σημείο επιθυμώ να ευχαριστήσω τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στο Κατάρ για το ρόλο που διαδραμάτισαν, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της πολιορκίας, και που συνέβαλαν, μέσω των επαφών τους με τα ελληνικά ΜΜΕ στην παρουσίαση της πραγματικής κατάστασης που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στο Κατάρ. Επίσης με τις δηλώσεις τους διέψευσαν στην ελληνική κοινή γνώμη, όσα ανακριβή στοιχεία μεταδόθηκαν στα ΜΜΕ, σχετικά με την επικράτηση κλίματος πανικού για την αγορά τροφίμων από τους Καταρινούς υπηκόους και ξένους πολίτες που διαμένουν στο Κατάρ.

tags: Κατάρ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)