to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 24.05.2018

Οικονομία

Η Ελλάδα πρώτο θέμα στο Eurogroup - Ο «οδικός χάρτης» για την ολοκλήρωση της δ' αξιολόγησης

Η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας και οι συζητήσεις για το χρέος επί τάπητος στη συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες που βρίσκεται σε εξέλιξη. Βρισκόμαστε «κοντά» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει «σημαντική».


Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών θα λάβουν υπόψη την πρόοδο με την δ' αξιολόγηση του προγράμματος του ESM, στη βάση της ενημέρωσης από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αναφέρεται επίσης ότι «στο προηγούμενο Eurogroup οι θεσμοί ανακοίνωσαν την επιστροφή των ομάδων στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, με στόχο να επιτευχθεί staff level agreement προ της συνάντησης των υπουργών τον Μάιο. Παράλληλα, ανταλλάχθηκαν απόψεις για κάποια κρίσιμα στοιχεία για να στηριχθεί η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Επί τη βάσει επιτυχημένης αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο όλα τα στοιχεία για να εξασφαλίσει επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο». Ενώ, η Ελλάδα προτίθεται να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα πριν από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Την Τρίτη, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών στο πλαίσιο της δ' αξιολόγησης. 

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το «ρόλο» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και στη μεταμνημονιακή περίοδο

Εν τω μεταξύ, κορυφώθηκαν οι διαβουλεύσεις σήμερα στις Βρυξέλλες για το «ρόλο» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και στη μεταμνημονιακή περίοδο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί οικονομικών των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας), μαζί με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με βασικό αντικείμενο το αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ή όχι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο 24ωρο έχουν γίνει εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και τις Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης είχε αναφέρει ότι τα χρονικά περιθώρια για το αν το ΔΝΤ θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα ή όχι, είναι στενά, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 20 Αυγούστου. Ο ίδιος αξιωματούχος είχε, ωστόσο, τονίσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει σημαντική για την «αξιοπιστία» της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα και διευκρίνισε πως σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει και στη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθούν όλες οι πτυχές για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο δεν αναμένονται αποφάσεις, καθώς αυτές θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε βέβαιος ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι.

Το κείμενο συμφωνίας

Τον «οδικό χάρτη» για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της δ' αξιολόγησης περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει και του σημερινού Eurogroup.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται και στην τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, θα καταθέσει Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (βασικό προαπαιτούμενο έως τον Ιούνιο) για την περίοδο 2019 - 2022, το οποίο θα θέτει εκ νέου τους στόχους του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κατ' έτος έως και το 2022.

Κάποιες από τις δράσεις που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του προγράμματος, έχουν τώρα νέες προθεσμίες, καθώς είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Ενδεικτικά, οι νέοι διευθυντές στο Δημόσιο θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί έως τον Οκτώβριο, το οικονομικό κλείσιμο της επένδυσης στο Ελληνικό έως το τέλος του έτους, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες να έχουν τελειώσει έως τον Ιούνιο 2021, και να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει κανένα δημοσιονομικό ζήτημα από την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ έως και το 2020. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρεται και στο αναπτυξιακό σχέδιο, πρέπει να υλοποιηθεί πλήρως, ενώ, προαπαιτούμενο είναι και η ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών ακινήτων, καθώς και η δημιουργία μιας μόνιμης μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα επικαιροποιεί διαρκώς τις αντικειμενικές. Όπως αναφέρεται, «οι αρχές θα νομοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης εάν χρειαστεί, με τρόπο που δεν θα μεταβάλει τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Αύγουστο». Παράλληλα οι αρχές θα αξιολογήσουν την εφαρμογή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στην αγορά ακινήτων και θα υιοθετήσουν, αν χρειαστεί, νομοθεσία εντός Μαΐου.

Για τα αντίμετρα, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι «το μέγεθος των εφαρμοζόμενων μέτρων θα είναι σε συμφωνία με την προβλεπόμενη από τους θεσμούς υπεραπόδοση έναντι των συμφωνημένων μεσοπρόθεσμων στόχων- υπό την προϋπόθεση ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ήδη ενσωματωθεί στο βασικό σενάριο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι».

Τέλος, γίνεται αναφορά στη νομοθετημένη μείωση των συντάξεων από το 2019 (προκειμένου να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019- 2022) και στην, επίσης νομοθετημένη, μείωση του αφορολόγητου το 2020 για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ το 2019- 2022.

Τι τονίζεται αναλυτικά για τις νομοθετικές αλλαγές για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τον Εξωδικαστικό μηχανισμό

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση τις αλλαγές που αφορούν στο νόμο Κατσέλη -Σταθάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στον Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, προαπαιτούμενο αποτελεί ότι θα πρέπει εντός του Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με νέους υπαλλήλους υποστήριξης, μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μειωθεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη που σήμερα λιμνάζουν στα Ειρηνοδικεία.

Στο πλαίσιο των αλλαγών για το νόμο Κατσέλη ως προαπαιτούμενο αναφέρεται η αυστηροποίηση του νόμου, η θεσμοθέτηση του μηχανισμού ο οποίος θα ελέγχει σε αρχικό στάδιο τις αιτήσεις που δεν πληρούν τους όρους με στόχο όπως αναφέρεται τη μείωση του χρόνου μεταξύ της κατάθεσης της αίτησης υπαγωγής και της έκδοσης της δικαστικής απόφασης. Συγκεκριμένα σημειώνονται τα εξής: «οι αρχές θα τροποποιήσουν τον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και θα λάβουν πρόσθετες ενέργειες για την αντιμετώπιση των διαπιστωθεισών ελλείψεων, όπως καθορίζονται στο τεχνικό μνημόνιο συμφωνίας, κυρίως με τη θέσπιση κατάλληλου μηχανισμού φιλτραρίσματος μη - παραδεκτές αναφορές και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη σημαντική μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της κατάθεσης της αναφοράς και της έκδοσης της δικαστικής απόφασης καθώς και της εξάλειψης των καθυστερημένων περιπτώσεων».

Παράλληλα το επικαιροποιημένο μνημόνιο σημειώνει ότι τόσο το

υπουργείο Οικονομικών όσο και η Γραμματεία του Ιδιωτικού Χρέους θα παρέχουν σε τριμηνιαία βάση πληροφορίες στα θεσμικά όργανα σχετικά με την απορρόφηση των κρατικών επιδοτήσεων που αφορούν το νόμο Κατσέλη όπως είναι η επιδότηση δόσης του δανειοληπτών κτλ.

Tράπεζες

Αναφορικά με τις τράπεζες στο επικαιροποιημενο μνημόνιο μεταφέρεται για τα τέλη του 2022 η μεταβίβαση των συμμετοχών που έχει το κράτος στις τράπεζες , στον HfSF. Μάλιστα αναφέρεται ότι η ανεξαρτησία του HFSF θα τηρηθεί πλήρως, η διακυβέρνησή του θα ενισχυθεί και θα λειτουργεί με εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Η ανεξαρτησία της διαχείρισης, της λήψης αποφάσεων και των εμπορικών συναλλαγών των τραπεζών θα τηρηθεί πλήρως και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυστηρά σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς.

Αναφορικά με τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών συμφωνήθηκε ότι οποιαδήποτε πιθανή αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των ανώτατων διευθυντικών στελεχών των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί χωρίς οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Οι διορισμοί θα γίνονται σύμφωνα με την καλύτερη διεθνή πρακτική και θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο HFSF. Μάλιστα μετά την επανεξέταση και την ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, ο HFSF μέσω του εκπροσώπου του στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, και ως ενεργός μέτοχος, θα επιπλέει τις επιδόσεις των διοικήσεων και θα αξιολογεί τακτικά, χρησιμοποιώντας, εφόσον απαιτείται, εξωτερικό εμπειρογνώμονα.

Μέχρι τον Ιούλιο δέσμη μέτρων για την αγορά

Μέχρι τον Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μία σειρά δράσεων, στο πλαίσιο της βελτίωσης του περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό, όπως σημειώνεται στο επικαιροποημένο μνημόνιο.

«Η ελάφρυνση των αδικαιολόγητων και δυσανάλογων περιορισμών στην πρόσβαση στην αγορά και στην άσκηση επαγγελμάτων και οικονομικών δραστηριοτήτων πρέπει να τηρεί τις αρχές της αναλογικότητας, της δικαιολόγησης τυχόν περιορισμών και της απαγόρευσης των διακρίσεων» όπως υπογραμμίζεται σχετικά.

Ανάμεσα σε αυτά που προβλέπεται να γίνουν είναι η σύναψη σύμβασης με τον Οργανισμό Τυποποίησης, προκειμένου να ξεκινήσει έως τον Ιούνιο του 2018 η εναρμόνιση των 372 τεχνικών προδιαγραφών που περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Θα υπάρξει αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, θα εκδοθεί εγκύκλιος για τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων, θα προωθηθούν αλλαγές στην τιμολόγηση των βιβλίων, θα ψηφιστούν οι αλλαγές στο εταιρικό δίκαιο και θα προωθηθεί σχέδιο για συγχωνεύσεις και εξαγορές, με σκοπό την ψήφιση νόμου έως τον Οκτώβριο του 2018.

Όσον αφορά την προώθηση των εξαγωγών, οι αρχές, με τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, θα προχωρήσουν στην έγκαιρη εφαρμογή τού συμφωνηθέντος σχεδίου δράσης για την προώθηση των εξαγωγών, του οποίου η υλοποίηση παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση.

Όσον αφορά τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, οι αρχές, κατόπιν συμφωνίας με τα θεσμικά όργανα, θα προβούν σε δημόσια διαβούλευση με το σχέδιο νόμου σχετικά με τις απαιτήσεις και τη διαδικασία ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών, με σκοπό την έγκρισή του έως τα μέσα Ιουλίου του 2018.

Οι αρχές έχουν δεσμευθεί, επίσης, ότι το Σύστημα Πληροφοριών για τις κρατικές ενισχύσεις παραμένει το μοναδικό εργαλείο διαχείρισης για συγχρηματοδοτούμενες δράσεις κρατικών ενισχύσεων, στο πλαίσιο όλων των προγραμμάτων των ευρωπαϊκών και διαρθρωτικών ταμείων. Έως τον Ιούλιο του 2018 αναμένεται, ακόμη, να έχουν ολοκληρωθεί η επιλογή και ο συντονισμός των θέσεων του γενικού διευθυντή και του διευθυντή για όλες τις δομές του EΣΠΑ.

Τέλος, σε σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού έρχεται νέο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα ρυθμίζονται και θέματα συγκρούσεων συμφερόντων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής αλλά και η στελέχωση των επιτροπών και της εσωτερικής νομικής υπηρεσίας, σύμφωνα με το γενικό πλαίσιο για τον διορισμό φορέων του δημόσιου τομέα. Μάλιστα, προβλέπεται η ενίσχυση της Επιτροπής με δώδεκα θέσεις και η νομοθεσία θα εγκριθεί έως τον Ιούλιο του 2018.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)