to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Ελλάδα ως ευάερο και ευήλιο οικόπεδο των δανειστών

Oι δανειστές που συνέβαλαν στη μετατροπή της χώρας μας σε χρεοκοπημένο «γουρουνάκι» μάς λένε τώρα ότι τα έσοδα που έχουμε από τον τουρισμό είναι δικά τους και με αυτά πρέπει να αποπληρώνουμε τα χρέη μας,


Κόφτη παροχών, ακόμα και στις περιπτώσεις που ο προϋπολογισμός παρουσιάζει υπερέσοδα, θέτει το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. Αυτό συμφωνήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Ecofin και θα εφαρμοστεί από το 2024, με μεγαλύτερη ένταση στις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα! Με λίγα λόγια, οι δανειστές που συνέβαλαν στη μετατροπή της χώρας μας σε χρεοκοπημένο «γουρουνάκι» μάς λένε τώρα ότι τα έσοδα που έχουμε από τον τουρισμό είναι δικά τους και με αυτά πρέπει να αποπληρώνουμε τα χρέη μας, διότι τα ελλείμματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 3% και το δυσθεώρητο χρέος μας, από 200% του ΑΕΠ, πρέπει να πέσει στο 60%.

Και μετά ήρθε η εκ των ΗΠΑ τραπεζική κρίση ως αποτέλεσμα και της εκτόξευσης των επιτοκίων που έπληξαν τα ομόλογα. Και στην υπόδουλη στις ΗΠΑ Ευρώπη, μετά τη χρεοκοπία των δύο αμερικανικών τραπεζών, την Τετάρτη τέθηκαν πολλές φορές σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τα χρηματιστηριακά ταμπλό οι μετοχές τεσσάρων ευρωπαϊκών τραπεζών, της Credit Suisse, της Societe Generale, της Monte dei Paschi και της UniCredit, λόγω τεράστιων απειλητικών απωλειών. Στην Αμερική, όμως, οι καθησυχαστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν εμπόδισαν τους οίκους αξιολόγησης να μιλήσουν.

Σε ένα σκληρό χτύπημα για τον ήδη παραπαίοντα τραπεζικό τομέα, η Moody’s υποβάθμισε στην αρχή της εβδομάδας το outlook για το σύνολο (!) του τραπεζικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών σε αρνητικό από σταθερό.

Και ο γνωστός «προφήτης» Νουριέλ Ρουμπινί τόνισε: «Όπως επισήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα (Τετάρτη) το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια “στιγμή Lehman”» για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. Πολύ μεγάλη για να αποτύχει και πολύ μεγάλη για να σωθεί. Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημίες τους από τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία». Και εμείς τι κάνουμε; Ποια οικονομία μάς αφήνει η φαμίλια Μητσοτάκη για να τα βγάλουμε πέρα σε τόσο δύσκολες συνθήκες; Μετά από παρατεταμένη σιωπή ο Κώστας Σημίτης ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του σε οικονομικό περιοδικό ότι: «Στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν στην Ελλάδα οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες!

Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός». Υποτίθεται πως η κατάσταση με τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί, πλην όμως ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα έγινε ουρανοξύστης, πετώντας τον μήνα Φεβρουάριο +14,5%! Καμία Αρχή ή κυβερνητική υπηρεσία δεν ασχολείται με την αρπακτική διάθεση των καρτέλ. Η Ελλάδα συρρικνώνεται, γερνάει και φτωχαίνει συνεχώς. Ο αριθμός των νέων μεταξύ 20 και 29 ετών έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία στο μισό. Από 1.200.000 στις 600.000, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Επιπλέον, το 2021 η χώρα μας είχε το τρίτο χαμηλότερο διάμεσο διαθέσιμο εισόδημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση την αγοραστική δύναμη, μπροστά μόνο από Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ζούμε σε μια κυριολεκτικά διαλυμένη χώρα, όπως μας ταρακούνησε η τραγωδία των Τεμπών, με τις περισσότερες Ρυθμιστικές Αρχές να υπολειτουργούν, με τη Δικαιοσύνη σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την εκτελεστική εξουσία και με μια κυβέρνηση που ασχολείται κυρίως με το πλιάτσικο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η κυβέρνηση μέσα σε δυόμισι χρόνια έχει υπογράψει 353.272 απευθείας αναθέσεις ύψους 3,86 δισ. ευρώ και 373.986 απευθείας αναθέσεις και διαδικασίες κλειστού τύπου, με κόστος 8,45 δισ. ευρώ.

Συμπέρασμα: Θέλουν την Ελλάδα ως ευάερο και ευήλιο οικόπεδο, με τους νέους που παραμένουν να μην μπορούν να κάνουν οικογένεια βρίσκοντας ικανοποιητικού εισοδήματος εργασία σύμφωνα με τα προσόντα τους. Ακόμα και το ζεύγος Μητσοτάκη βόλεψε τα τέκνα του στο εξωτερικό. Κάπως έτσι ο Στέφανος Μάνος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή κατέληξε στο συμπέρασμα πως «έχω την αίσθηση ότι ζούμε σε ένα διαλυμένο κράτος»! Επιεικής, καθώς πλέον δεν πρόκειται για αίσθηση, αλλά για βεβαιότητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)