to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 10.11.2013

leftist

Πολιτική

Η Ελλάδα μπροστά σε μια ιστορική επιλογή

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας είχε και το χαρακτήρα της σύγκρουσης δύο διαφορετικών αντιλήψεων σχετικά με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.


Η κρίση δεν έχει μόνο την έννοια της «περιόδου ανωμαλίας με δυσχέρειες και κινδύνους». Ταυτόχρονα, σημαίνει την «αξιολόγηση πράξεων ή καταστάσεων, τη διατύπωση έγκυρης κι εμπεριστατωμένης γνώμης για κάτι». Στην αρχαία τραγωδία, η κρίση προηγείται της κάθαρσης, είναι η στιγμή που ο ήρωας βρίσκεται μπροστά στο μεγάλο δίλημμα που θα καθορίσει την πορεία των πραγμάτων. Η κρίση είναι η στιγμή της επιλογής.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του Μνημονίου, η οικονομική τραγωδία της Ελλάδας φτάνει στο σημείο της δικιάς της «κρίσης», στο σημείο που πρέπει να γίνει η καθοριστική για το μέλλον επιλογή. Όσοι  και όσες μπήκαν στον κόπο να παρακολουθήσουν  τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλήφθηκαν ότι οι βουλευτές δεν συζήταγαν μόνο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά. Η συζήτηση είχε και το χαρακτήρα της σύγκρουσης δύο διαφορετικών αντιλήψεων  σχετικά με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Από τη μια μεριά, η πρόταση της ΝΔ είναι η εμπέδωση του Μνημονίου, η επιβολή ενός κοινωνικού μοντέλου όπου η ζούγκλα της ανεξέλεγκτης αγοράς  θα έχει σα βασικό στήριγμα το αυταρχικό κράτος. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει το μνημονιακό μοντέλο, και προτάσσει την προοπτική μιας οικονομίας που θα έχει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών και θα στηρίζεται στη διεύρυνση της δημοκρατίας. Οι δύο προτάσεις χαράσσουν ανταγωνιστικές στρατηγικές για τις επόμενες δεκαετίες.

Με την πρόταση δυσπιστίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο ώστε να φανεί καθαρά το ποιος υποστηρίζει τι. Καθορίζει επίσης το γενικό πλαίσιο της πολιτικής ζωής. Απόψε το βράδυ, Αντώνης Σαμαρά και Αλέξης Τσίπρας θα συνοψίσουν τις δύο προτάσεις για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας. Η Βουλή θα πάρει την απόφαση της. Τελικός κριτής θα είναι όμως ο λαός.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)