to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:18 | 18.02.2021

Οικονομία

Η Ελλάδα κατρακύλησε στην 47η θέση στη κατάταξη του Παγκόσμιου Δείκτη Βιώσιμης Ανταγωνιστικότητας

«Η Ελλάδα, με την κυβέρνηση της ΝΔ, κατρακύλησε στην 47η θέση το 2020 από την 44η που κατείχε το 2019, στην κατάταξη βάσει του Παγκόσμιου Δείκτη Βιώσιμης Ανταγωνιστικότητας» τονίζει η αν. τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Φωτίου.


Η δήλωση:

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Βιώσιμης Ανταγωνιστικότητας (Global Sustainable Competitiveness Index - GSCI) αποτυπώνει την ανταγωνιστικότητα των χωρών, κατά πόσο δηλαδή μια χώρα μπορεί, χωρίς να εξαντλεί το φυσικό και κοινωνικό της κεφάλαιο, να ικανοποιεί τις τρέχουσες ανάγκες της και να παράγει για το μέλλον. 

Βασίζεται σε στοιχεία, από πηγές όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΗΕ,  το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, τα οποία αφορούν το φυσικό κεφάλαιο, την αποδοτικότητα και ένταση των πόρων, το κοινωνικό κεφάλαιο, το πνευματικό κεφάλαιο και την καινοτομία, την αποδοτικότητα διακυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα του GSCI για το 2020 τοποθετούν την Ελλάδα στην 47η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες σε όλο τον κόσμο, από την 44η που βρισκόταν το 2019.

Με μια πιο προσεκτική ματιά και απομονώνοντας τα αποτελέσματα μόνο για τις χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα κατατάσσεται 26η ανάμεσα στις 27, πέφτοντας κατά μία θέση σε σχέση με το 2019 (25η).

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν εκπλήσσει βέβαια η κατάταξη αυτή, αν αναλογιστεί κανείς τις κυβερνητικές πολιτικές που ακολουθεί η ΝΔ και ειδικά την αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της παιδείας, την υποβάθμιση του προνοιακού κάρτους και μάλιστα εν μεσω πανδημίας, την εξόντωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτές είναι οι πολιτικές της ΝΔ που κατατάσσουν την Ελλάδα στην προτελευταία θέση στην ΕΕ στην Βιώσιμη Ανταγωνιστικότητα.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση των αρίστων, του επιτελικού κράτους, μειώνει τη χώρα μας τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως, με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Βιώσιμης Ανταγωνιστικότητας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)