to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:29 | 20.10.2020

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. λέει τώρα ο Γεραπετρίτης

Για την Ελλάδα μόνη «κόκκινη γραμμή» είναι ότι διατηρεί το δικαίωμα να τα επεκτείνει στα 12 ν.μ. κατά τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη.


Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στην Κρατική Ραδιοφωνία την Τρίτη -και ενώ ο στολίσκος των τουρκικών σκαφών προσέγγισε εκ νέου πολύ κοντά στο Καστελλόριζο και την Στρογγύλη λίγη ώρα νωρίτερα- παρουσίασε μία πραγματιστική προσέγγιση της κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις προκλήσεις της Τουρκίας.

«Η ορθή διάσταση που έχει να κάνει με τις θαλάσσιες ζώνες είναι πολύ συγκεκριμένη. Σήμερα που μιλάμε, τα χωρικά μας ύδατα είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα διατηρεί μονομερώς το κυριαρχικό της δικαίωμα, ανά πάσα στιγμή με βάση το Διεθνές Δίκαιο, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια. Πέρα από τα 6 μίλια που είναι χωροθετημένα είναι διεθνή ύδατα, βεβαίως η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα έως τα 200 μίλια ή παραπάνω», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, χαρακτηρίζοντας κάθε άλλη προσέγγιση «επιχείρηση είτε να χαϊδέψουμε τα αυτιά των πολιτών σε ένα πλαίσιο απίστευτου πατερναλισμού είτε να λαϊκίσουμε και να προσκομίσουμε συγκυριακά πολιτικά οφέλη». «Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη», συνέχισε, «ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια ... διατηρούμε για όλη την υπόλοιπη χερσαία και νησιωτική χώρα (το δικαίωμα) να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Αυτό δεν θα μας το στερήσει κανείς».

Σημείωσε ωστόσο παράλληλα ότι «η δημιουργία τετελεσμένων σε έναν χώρο στον οποίο η Ελλάδα ασκεί εν δυνάμει κυριαρχία είναι στην πραγματικότητα προσβολή των δικαιωμάτων της. Άλλο το ζήτημα της αβλαβούς διέλευσης κατά το Διεθνές Δίκαιο κι άλλο το ζήτημα της δημιουργίας τετελεσμένων. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο, δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παρέμβαση η οποία θα δημιουργεί τετελεσμένα και κεκτημένα. Αυτό είναι δεδομένο».

Χαρακτήρισε μάλιστα «συστηματικές» και «κλιμακούμενες» τις κινήσεις της Άγκυρας για την πρόκληση εντάσεων. Αλλά όπως ανέφερε σε άλλο σημείο, «εκείνο που πρωτίστως με ενδιαφέρει και για μένα και για τις επόμενες γενιές, δεν είναι η Τουρκία να "πεθάνει" πολιτικά και διπλωματικά. Εκείνο που με ενδιαφέρει, είναι να υπάρχει μια ειρηνική συμβίωση για το μέλλον και τις επόμενες γενιές. Κι αυτό θα γίνει όταν καθίσουμε στο τραπέζι, υπό όρους καταλλαγής, χωρίς τις τουρκικές απειλές και προκλήσεις, επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, και να βρούμε μια λύση βιώσιμη και μακροπρόθεσμη».

Κατά τα λοιπά, στο υπουργείο Άμυνας συνεχίζουν τις... ασκήσεις ψυχραιμίας, όπως γράφει σήμερα η Αυγή, παρά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το ORUC REIS δεν κάνει έρευνες αλλά βόλτες. Ταυτόχρονα, αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής όπου δεν ζήτησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να μεταβεί το Σάββατο στον Έβρο και να παρακολουθήσει την παρουσίαση, που έγινε στις Φέρες, για την κατασκευή του νέου φράχτη για την παρεμπόδιση προσφύγων και μεταναστών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)