to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:02 | 05.12.2017

Πολιτική

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα - Τι επισημαίνουν ευρωπαϊκές πηγές

Την αρχή του τέλους της εποχής των Μνημονίων βλέπουν διεθνείς οίκοι, αγορές και ξένα μέσα ενημέρωσης μετά τη συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση και την έγκρισή της από το Eurogroup - Την άποψη ότι υπάρχει κοινή αποδοχή πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας του Eurogroup


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Για πρώτη φορά από το 2009: κάτω από το 5% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Ως σημαντικό "βήμα επιστροφής στην κανονικότητα" για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζουν την ταχεία ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης και την εξασφάλιση "Staff Level Agreement" (SLA) μεταξύ της χώρας και των θεσμών, ευρωπαϊκές πηγές πλησίον της διαπραγμάτευσης.

Όπως επεσήμαναν σήμερα το πρωί, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υποδέχθηκαν κατά τρόπο ιδιαίτερα θετικό τη συμφωνία, που ετέθη ενώπιον τους κατά το χθεσινό Eurogroup, και πλέον -βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Θεσμών και Ελλάδος- η επόμενη ημερομηνία ορόσημο είναι εκείνη της 22ας Ιανουαρίου 2018, οπότε είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup υπόψη της οποίας θα τεθεί η λεγόμενη "Έκθεση Συμμόρφωσης" (Compliance Report), ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η γ' αξιολόγηση -σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Η εξέλιξη αυτή "θα ανάψει το πράσινο φως" για την εκταμίευση πόρων του προγράμματος στήριξης στις αρχές Φεβρουαρίου, η οποία εκτιμάται περί τα 5 δισ. ευρώ, αν και το κονδύλι αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκ των συνολικά 110 προαπαιτούμενων ενεργειών, (prior actions) που σχετίζονται με την γ' αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, έχει ήδη υλοποιηθεί ποσοστό της τάξης του 30%, ενώ σημαντικό μέρος των υπολοίπων ενεργειών βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Εκ του παραπάνω συνόλου των 110 προαπαιτούμενων ενεργειών περί το 1/3 απαιτεί νομοθέτηση, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ το λοιπό αναμένεται να καλυφθεί μέσω υπουργικών αποφάσεων και άλλων κινήσεων υλοποίησης.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση δημιουργεί επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες»

Όπως επεσήμαναν οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2018, καθώς η εκτίμηση των θεσμών είναι πως ο στόχος εξασφάλισης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ το 2018, είναι επιτεύξιμος βάσει των αναπτυξιακών ρυθμών που θα εμφανίσει η χώρα, ενώ σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό πακέτο το οποίο υιοθετήθηκε για τη διετία 2019-2020 κατόπιν των προτάσεων του ΔΝΤ, το οποίο θα έχει δημοσιονομικά ουδέτερο χαρακτήρα, οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2018.

Αναφορικά με την επόμενη, τέταρτη κατά σειρά αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απαιτείται η εκπλήρωση 81-82 δεσμεύσεων (key deliverables) εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Εξειδικεύοντας τη συζήτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ που δημοσίευσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, περί ανάπτυξης 0,3% το τρίτο τρίμηνο 2017, συνάδουν απολύτως με τους στόχους και τις προβλέψεις του προγράμματος προσαρμογής.

Όπως προσθέτουν, όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα υπερβεί το στόχο περί πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ κατά περίπου 1% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι πρόκειται για την τρίτη χρονιά κατά την οποία προκύπτει υπέρβαση του στόχου αυτού, ενώ αναφερόμενοι στη διαδικασία διάθεσης του υπερπλεονάσματος διευκρίνιζαν ότι ποσό της τάξης των 720 εκατ. ευρώ θα δοθεί ως "κοινωνικό μέρισμα" μέσω εφάπαξ καταβολής στους δικαιούχους, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για "νέα δαπάνη" αλλά πως η Ελλάδα έχει ήδη προβλέψει στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους την καταβολή του σχετικού ποσού, λέγοντας ότι είναι θετικό που η Ελλάδα δαπανά τα κονδύλια αυτά για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Δεύτερον, ποσό της τάξης των 320 εκατ. ευρώ θα επιστραφεί προς συνταξιούχους έναντι αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και χαρακτήριζαν, τρίτον, ως θετική εξέλιξη την καταβολή κονδυλίου ακόμη 360 εκατ. ευρώ (έως και 500 εκατ. ευρώ) από το υπερπλεόνασμα προς τη ΔΕΗ έναντι οφειλών που είχαν προκύψει από την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιωτικών περιοχών.

Επίσης, χαρακτήριζαν ως θετική εξέλιξη την υλοποίηση σειράς μέτρων για τον χρηματοοικονομικό τομέα, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, την εξέλιξη των οποίων παρακολουθούν, καθώς και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων.

"Πλέον κοιτάμε την υλοποίηση. Την εφαρμογή" των μέτρων τα οποία έχουν ήδη ληφθεί, τόνιζαν οι ίδιες πηγές απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου, σημειώνοντας ότι μέσω των πλειστηριασμών ακινήτων παρέχεται η δυνατότητα εντοπισμού των λεγομένων στρατηγικών κακοπληρωτών. Σύμφωνα επίσης με αυτές, περί το 1/3 των προγραμματισμένων έως τώρα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν υλοποιήθηκε επειδή οι δανειολήπτες συμφώνησαν στην αποπληρωμή των οφειλών τους.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές, επεσήμαναν επίσης ότι εκ των ζητημάτων που απομένουν, στο "μικροσκόπιό" τους βρίσκονται ζητήματα που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το Κτηματολόγιο και σειρά άλλων.

Στον τομέα της ενέργειας έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία, σε συνεννόηση και με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, για ορισμένες εκ των λιγνιτικών μονάδων ενώ πλέον εξετάζεται το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας καθώς και η προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Τέλος, υπό εκκρεμότητα παραμένει η περαιτέρω προώθηση της αναμόρφωσης του Δημόσιου τομέα με τον διορισμό ανώτερων στελεχών (μάνατζερς), όπως προβλέπει η νομοθεσία και η εφαρμογή της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς που άπτεται της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Πάντως, όπως επεσήμαιναν οι ίδιες πηγές, αν και το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά εξετάστηκε, υπάρχουν προβλήματα στην περαιτέρω παράταση της εξαίρεσης από τον υψηλό συντελεστή, κυρίως γραφειοκρατικού χαρακτήρα αλλά και διαφάνειας στις συναλλαγές, καθώς η ύπαρξη δύο συντελεστών ανοίγει παράθυρο στην παραβατικότητα. Ωστόσο, όπως πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, στις συζητήσεις για το ζήτημα αυτό συμπεριλαμβάνεται η εμπροσθοβαρής υλοποίηση έργων στα εμπλεκόμενα νησιά, όπως στη Μυτιλήνη.

Καταληκτικά, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μη λήψης του επιπρόσθετου δημοσιονομικού πακέτου που αφορά τη διετία 2019-2020 εάν επιτευχθούν οι στόχοι περί πρωτογενούς πλεονάσματος, οι ίδιες πηγές τόνιζαν τη σημασία μη απόκλισης από τα συμπεφωνημένα. "Είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να μείνουν στα συμπεφωνημένα. Δεν πρέπει να έχουμε αλλαγές στις υπάρχουσες συμφωνίες. Η Ελλάδα είναι σε θετική τροχιά για το κλείσιμο του προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Ιανουαρίου θα δώσει διάστημα έως τον Ιούνιο για τις συζητήσεις επί των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, βάσει των έως τώρα αποφάσεων του Eurogroup", σημείωναν, τονίζοντας ότι το σημαντικό πλέον αφορά στην υλοποίηση.

"Θέλουμε να γίνουν πράγματα. Θέλουμε να δούμε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θέλουμε να δούμε έργα", τόνιζαν.


Εγκρίθηκε από το Eurogroup η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν χτες στο Eurogroup τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών, σε υπηρεσιακό επίπεδο (Staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση.

Στο τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σημαντική αύξηση των κοινωνικών δαπανών στον τομέα της Πρόνοιας. Το συνολικό κονδύλι για οικογενειακά επιδόματα θα φτάσει τα 910 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα είναι αυξημένο κατά 260 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Για το πρώτο παιδί το ανώτερο επίδομα θα διαμορφωθεί στα 70 ευρώ από 40 ευρώ σήμερα. Για οικογένειες με δύο παιδιά, το συνολικό μηνιαίο επίδομα ανεβαίνει στα 140 ευρώ, από 80 ευρώ σήμερα και για τους τρίτεκνους διαμορφώνεται στα 280 ευρώ από 242 ευρώ σήμερα. Για κάθε παιδί μετά το τρίτο, θα καταβάλλεται επίδομα 140 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, στη συμφωνία προβλέπονται επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για 130.000 ημερήσια σχολικά γεύματα το 2018 και επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς τη νέα χρονιά.

Σε ό,τι αφορά στα αναπηρικά επιδόματα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή. Συμφωνία υπήρξε, επίσης, για τον εξορθολογισμό των προστίμων της εφορίας. Παράλληλα, σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, οι πρώτοι που θα ικανοποιούνται οικονομικά θα είναι οι εργαζόμενοι και μετά οι τράπεζες. Το ανώτερο ποσό που θα μπορούν να λάβουν είναι 2,75 επί του βασικού μισθού για έξι μήνες, δηλαδή 9.669 ευρώ.

Με βάση τη συμφωνία στη σειρά κατάταξης των πιστωτών στην περίπτωση πτώχευσης μίας επιχείρησης θα προηγούνται σε κάθε περίπτωση τα οφειλόμενα έξι μισθών των εργαζομένων και μετά θα ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες απαιτήσεις των πιστωτών.

Εκκρεμότητα υπάρχει μόνο για το ελληνικό αίτημα να διατηρηθεί για ακόμα ένα χρόνο ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας εγκρίθηκε από Eurogroup της Δευτέρας και εφόσον έχουν ψηφιστεί όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι το επόμενο Συμβούλιο στις 22 Ιανουαρίου, τότε θα κλείσει και η πολιτική συμφωνία ώστε να εκταμιευθεί η δόση.


«Καλά νέα» για την Ελλάδα

«Καλά νέα» για την Ελλάδα που δείχνουν τη «δέσμευση» όλων των πλευρών ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, χτες στις Βρυξέλλες. «Είχαμε καλά νέα για την Ελλάδα. Οι θεσμοί γύρισαν από την αποστολή στην Αθήνα και χάρη στη σκληρή δουλειά των ομάδων τους και σίγουρα των ελληνικών αρχών επιτεύχθηκε συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις του προγράμματος» σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα αφορούν την εφαρμογή από την Ελλάδα όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων δράσεων. Όπως ανέφερε το μεγαλύτερο μέρος της νομοθέτησης θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα και τα υπόλοιπα στις αρχές της επόμενης χρονιάς, επιτρέποντας στους θεσμούς να ολοκληρώσουν την έκθεσή τους για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων πριν από το επόμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. «Πολύ καλά νέα που δείχνουν τη δέσμευση όλων των πλευρών» ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι ένα «πολύ καλό σημάδι» και ότι προετοιμάζει το έδαφος για τις «στρατηγικές» συζητήσεις που θα γίνουν την επόμενη χρονιά για το τέλος του προγράμματος.

Ειδικότερα, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της συμφωνίας. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, σημείωσε ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% το 2017 και ότι επιτεύχθηκε συμφωνία και για τον προϋπολογισμό του 2018 προκειμένου να πετύχει η Ελλάδα το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

Επίσης, επιτεύχθηκε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και για το «ευαίσθητο» σημείο της αγοράς ενέργειας. Επίσης, συμφωνήθηκαν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης αλλά και για τη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία όπως είπε ο Π. Μοσκοβισί ανήκει πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, σημειώνοντας ότι αποτελεί «καλό σημάδι» για την ιδιοκτησία του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές αλλά και για τις αγορές. «Ελπίζω ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα ολοκληρωθεί σύντομα προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση στα τέλη Ιανουαρίου», σημείωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ, ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή ανακοίνωση του ESM σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης ότι ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αλλάζει κάτι στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ερωτηθείς, τέλος, για το ύψος της επόμενης δόσης, ανέφερε ότι είναι ακόμα νωρίς, γιατί αφενός δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και αφετέρου θα πρέπει πρώτα να διεξαχθούν συζητήσεις για το ύψος του «μαξιλαριού» που θα πρέπει να φτιάξει η Ελλάδα για το τέλος του προγράμματος.

Ωστόσο, σημείωσε ότι συνολικά θα εκταμιευθούν 18,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος, τα οποία θα χωριστούν στην τρίτη και την τελευταία αξιολόγηση.


Ευ.Τσακαλώτος: Κοινή αποδοχή στο Eurogroup ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα

Την άποψη ότι υπάρχει κοινή αποδοχή πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας του Eurogroup. «Ήταν μια πολύ καλή συνεδρίαση για την Ελλάδα κατά τον πρώτο γύρο του σημερινού Eurogroup. Ήταν πολύ καλή γιατί όλοι οι θεσμοί έκαναν πολύ καλά σχόλια για την πολύ γρήγορη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς» δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι «τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι θεσμοί δούλεψαν σκληρά γι΄αυτό το αποτέλεσμα» και ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων «το συντομότερο δυνατό».

«Επίσης, ήταν καλή συνάντηση γιατί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και έκανε σαφές ότι ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, καθώς η μείωση του χρέους μέχρι το 2060 θα φτάσει στο 25% στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, αντί για 20% που προβλεπόταν αρχικά» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

«Συνολικά ήταν μια πολύ καλή συνεδρίαση, πολλή δουλειά απομένει αλλά η Ελλάδα τώρα γυρίζει σελίδα και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει κοινή αποδοχή πλέον ότι συμβαίνει αυτό» επισήμανε ο Ευ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι αναμένει «μια ακόμα καλύτερη συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)