to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:09 | 16.09.2017

Οικονομία

«Η ελάφρυνση του χρέους, καλύτερη λύση για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της»

«Η πολιτική της αυστηρής λιτότητας επιδείνωσε τα προβλήματα, εξ ου και πολλοί άνθρωποι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη»


«Δεν βλέπουμε καλύτερη λύση από την ελάφρυνση του χρέους, για να σταθεί η ελληνική οικονομία ξανά στα πόδια της». Το θέμα  θα τεθεί επί τάπητος μετά τις γερμανικές εκλογές «διότι ακόμα και οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θεωρούν το χρέος της Ελλάδας μη βιώσιμο, λέει η συμπρόεδρος των Πρασίνων (Die Gruenen) Zιμόνε Πέτερ σε αποκλειστική συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη εν όψει των επερχόμενων γερμανικών εκλογών.

H πράσινη πολιτικός χαρακτηρίζει τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη πολύ καλές και πιστεύει πως «η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να τις λάβει υπόψη», διότι «η πολιτική της αυστηρής λιτότητας επιδείνωσε τα προβλήματα, εξ ου και πολλοί άνθρωποι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη. Τονίζει την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη εντός της Ευρώπης και οτι η « γερμανική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να σταματήσει να πηγαινοέρχεται στην Ευρώπη με υψωμένο το δάχτυλο σε θέματα οικονομικά και φορολογικά». Για το προσφυγικό η κ.Ζιμόνε Πέτερ λέει πως «ιδίως χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, χρειάζονται υποστήριξη με το να κατανεμηθούν δίκαια οι πρόσφυγες στην Ευρώπη». Το κόμμα της τάσσεται όχι μόνο υπέρ της  προστασίας του περιβάλλοντος της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και «κατά της επαπειλούμενης δεξιάς στροφής στην Γερμανία», όπως υπογραμμίζει. Η ηγέτης των Πρασίνων θεωρεί ότι «από την συρρίκνωση της δυναμικής Σουλτς μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε πόσο ευμετάβλητες μπορούν να είναι οι δημοσκοπήσεις και για τον λόγο αυτό, είναι πιθανέες και οι εκπλήξεις. Για την ενδεχόμενη συμμετοχή των Πρασίνων στην μελλοντική κυβέρνηση η κ. Πέτερ λέει ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν μεν δυνατότητα συνασπισμού μεταξύ Πρασίνων, Σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς», διευκρινίζει όμως ότι το κόμμα της έχει «με τους Σοσιαλδημοκράτες περισσότερες προγραμματικές συγκλίσεις, ενώ με την Αριστερά οι διαπραγματεύσεις θα ήταν πιο σύνθετες». 

Για την Τουρκία τέλος, η κ.Πέτερ δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο Ερντογαν έχει καταργήσει στην πράξη την δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Χαρακτηρίζει ενθαρρυντικό όμως το γεγονός οτι η πολύ μικρή διαφορά στο δημοψήφισμα απέδειξε ότι πάρα πολλοί Τούρκοι επιθυμούν ένα δημοκρατικό μέλλον και ένα κράτος δικαίου.

Η πλήρης συνέντευξη της συμπροέδρου των Πρασίνων (Die Gruenen) Ζιμόνε Πέτερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη έχει ως εξής:

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κυρία πρόεδρε, τo ποσοστό των Πρασίνων (Die Gruenen) στις περασμένες εκλογές ήταν 8,4%, αλλά υπήρξε μια φθίνουσα πορεία στη συνέχεια. Φοβάσθε μήπως δεν μπείτε στη Βουλή; Ποιός είναι ο στόχος σας σε αυτές τις εκλογές;

Ζιμόνε Πέτερ: Οι Πράσινοι θα ξαναμπούν μετά βεβαιότητος στη Βουλή. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε ένα διψήφιο ποσοστό και να γίνουμε το τρίτο κόμμα

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με ποια θέματα θα πείσετε τους ψηφοφόρους;

Ζιμόνε Πέτερ: Η προστασία του περιβάλλοντος και οι απόψεις μας για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη είναι τα σημαντικότερα θέματα. Εκτός τούτων τασσόμαστε κατά της επαπειλούμενης δεξιάς στροφής στην Γερμανία. Επιπλέον, θέλουμε να ζούμε σε μια ανοικτή και πολύμορφη κοινωνία, χωρίς να ξεχνάμε του ανθρώπους οι οποίοι ζουν εκτός Γερμανίας σε συνθήκες μικρότερης ευημερίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μερικά από τα κεντρικά σας οικολογικά θέματα είναι πλέον και θέματα άλλων κομμάτων. Η κ. Μέρκελ μάλιστα σας «έκλεψε» την ατομική ενέργεια με την κατάργηση των πυρηνικών εργοστασίων. Γιατί να ψηφίσει κάποιος σήμερα τους Πράσινους στην Γερμανία;

Ζιμόνε Πέτερ: Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα γιατί ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητος. Πάρτε για παράδειγμα τις τελευταίες φυσικές καταστροφές. Και στη Γερμανία είχαμε αυτό το καλοκαίρι ακραία καιρικά φαινόμενα, βροχές και καταιγίδες, τα οποία αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Κατά τις ακραίες αυτές καιρικές συνθήκες τραυματίζονται και πεθαίνουν άνθρωποι, προκαλούνται τεράστιες υλικές ζημιές. Τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξάνονται, εάν δεν αλλάξουμε τα ενεργειακά συστήματα και τα συστήματα μεταφορών/συγκοινωνιών με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι φτηνότερο να επενδύσουμε τώρα στην προστασία του περιβάλλοντος, αντί να αποζημιώνουμε τις ζημιές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας, όπως επίσης και στο προσφυγικό, την ενσωμάτωση των προσφύγων, το κόμμα σας μοιάζει διχασμένο. Τι προτείνετε για την αντιμετώπισή τους ιδίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Ζιμόνε Πέτερ: Δεν είμαστε διχασμένοι σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας σε καμιά περίπτωση, αλλά για μας η ασφάλεια και η ελευθερία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Υπεραμυνόμαστε του ανθρώπινου δικαιώματος της φυγής από τον πόλεμο και την δίωξη. Εντός της Ευρώπης χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να σταματήσει να πηγαινοέρχεται στην Ευρώπη με υψωμένο το δάχτυλο σε θέματα οικονομικά και φορολογικά. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνει να δημιουργεί μόνο δυσαρέσκεια η οποία δυσκολεύει την αλληλεγγύη σε άλλα σοβαρά θέματα όπως είναι η προσφυγική πολιτική. Ιδίως χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, χρειάζονται υποστήριξη με το να κατανεμηθούν δίκαια οι πρόσφυγες στην Ευρώπη. Για να σταματήσει ο θάνατος στην Μεσόγειο και στην Σαχάρα απαιτούνται ασφαλείς δρόμοι διαφυγής και ανθρωπιστική βίζα και ιδίως, αυτό είναι πολύ σημαντικό, η καταπολέμηση των αιτίων της φυγής. Σε αυτά περιλαμβάνονται λ.χ. μια πιο δίκαιη εμπορική και οικονομική πολιτική απέναντι στις αφρικανικές χώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Παρά την σφοδρή κριτική ιδίως στο προσφυγικό η κ. Μέρκελ μοιάζει ακλόνητη. Πως το εξηγείτε;

Ζιμόνε Πέτερ: Η Μέρκελ λέει «θα τα καταφέρουμε», αλλά κλείνει συμφωνίες με αυταρχικούς ηγέτες και διεφθαρμένες κυβερνήσεις για να μεταθέσει το θάνατο των προσφύγων προ των ευρωπαϊκών συνόρων. Ούτε είναι προστάτης του περιβάλλοντος, αν και προσπαθεί να διατηρήσει αυτήν την εικόνα. Επικρίνει τον Τραμπ ότι εγκαταλείπει τη «Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα», αλλά η ίδια δεν κάνει τίποτα για την προστασία του κλίματος και τορπιλίζει στην ίδια της τη χώρα τις ανανεώσιμε πηγές ενέργειας. Η γερμανική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας είναι νεκρή, η αιολική μπορεί να ακολουθήσει αν εμείς δεν αντιταχθούμε. Γι αυτό θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες για την ανάγκη της πολιτικής αλλαγής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πως ερμηνεύετε κ. Πέτερ την συρρίκνωση της δυναμικής Σουλτς, έχει πιθανότητες το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) να κερδίσει τις εκλογές;

Ζιμόνε Πέτερ: Από την συρρίκνωση της δυναμικής Σουλτς μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε πόσο ευμετάβλητες μπορούν να είναι οι δημοσκοπήσεις. Ενα μεγάλο μέρος των εκλογέων είναι αναποφάσιστο. Γι αυτό και οι εκπλήξεις είναι πιθανές. Αγωνιζόμαστε μέχρι την τελευταία στιγμή για ένα ισχυρό Πράσινο κόμμα και για την πολιτική αλλαγή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιοί μετεκλογικοί συνασπισμοί είναι οι πιθανότεροι κατά την γνώμη σας;

Ζιμόνε Πέτερ: Αυτή τη στιγμή δεν κάνω σκέψεις για το θέμα αυτό. Για μας είναι σημαντικό να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για τους Πράσινους και κάνουμε προεκλογική εκστρατεία για μια οικολογική, δίκαιη και ποικιλόμορφη κοινωνία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η πιθανότητα ενός συνασπισμού Πρασίνων (Die Gruenen), Αριστεράς (Die Linke) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) απομακρύνεται. Εάν τελικά οι αριθμοί το επιτρέψουν θα συμμετείχατε σε ένα τέτοιο συνασπισμό και υπό ποιές προϋποθέσεις;

Ζιμόνε Πέτερ: Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν δυνατότητα συνασπισμού μεταξύ Πρασίνων, Σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς. Με τους Σοσιαλδημοκράτες έχουμε τις περισσότερες προγραμματικές συγκλίσεις και έχουμε ήδη κυβερνήσει τη χώρα. Με την Αριστερά οι διαπραγματεύσεις θα ήταν πιο σύνθετες, διότι μέχρι σήμερα ένα μέρος του κόμματος θέλει να επιμένει στην ριζοσπαστική αντιπολίτευση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιά είναι η άποψή σας για ένα συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP); Θα βλέπατε συνασπισμό των Πρασίνων μόνο με τους Χριστιανοδημοκράτες;

Ζιμόνε Πέτερ: Με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU), ιδίως με το (βαυαρικό) Χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU), έχουμε λίγα κοινά σημεία σε σχέση με τους Σοσιαλδημοκράτες. Το ανώτατο όριο υποδοχής προσφύγων το απορρίπτουμε, το CSU το απαιτεί. Θέλουμε να τεθεί οριστικά τέλος στην παραγωγή κινητήρων οι οποίοι λειτουργούν με ορυκτά κάυσιμα μέχρι το 2030, το CSU το απορρίπτει. Εάν προστίθετο και το FDP τα πράγματα θα γινόταν ακόμα πιο σύνθετα. Εμείς θέλουμε την κατάργηση της περίθαλψης δύο ταχυτήτων, το FDP συνεχίζει να θέλει προνόμια για τους ιδιωτικά ασφαλισμένους. Μολαταύτα δεν αποκλείουμε τίποτα, διότι και ο μεγάλος συνασπισμός επί μακρόν δεν είναι καλός για την Γερμανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τι γνώμη έχετε εσείς, το κόμμα σας για τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου αναφορικά με την ευρωζώνη;

Ζιμόνε Πέτερ: Ο κ. Μακρόν έκανε καλές προτάσεις, τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της. Η πολιτική της αυστηρής λιτότητας επιδείνωσε τα προβλήματα, εξού και πολλοί άνθρωποι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη. Γι αυτό και χρειαζόμαστε αλλαγή κατεύθυνσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα βγήκε δοκιμαστικά με επιτυχία στις διεθνείς αγορές. Η ελάφρυνση του χρέους όμως απορρίπτεται κατηγορηματικά από τον κ. Σόιμπλε. Πιστεύετε ότι το θέμα θα τεθεί επί τάπητος μετά τις γερμανικές εκλογές;

Ζιμόνε Πέτερ: Ναι, διότι ακόμα και οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θεωρούν το χρέος της Ελλάδας μη βιώσιμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τι θα σήμαινε η συμμετοχή του κόμματός σας στην κυβέρνηση για την Ελλάδα; Θα υποστηρίζατε το τέλος της αυστηρής λιτότητας και την ελάφρυνση το χρέους;

Ζιμόνε Πέτερ: Δεν βλέπουμε καλύτερη λύση από την ελάφρυνση του χρέους, για να σταθεί η ελληνική οικονομία ξανά στα πόδια της. Στις σημαντικότερες θέσεις μας για τις γερμανικές εκλογές συμπεριλαμβάνεται επίσης ένα επενδυτικό πακέτο, το οποίο να κάνει την Ευρώπη πιο οικολογική και κοινωνική. Χρειαζόμαστε αύξηση της χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένα βιώσιμο σύστημα συγκοινωνιών/μεταφορών σε όλη την ήπειρο. Εάν πάρουμε στα χέρια μας τα θέματα αυτά θα αναζωογονήσουμε  την οικονομία και θα δημιουργήσουμε βιομηχανικούς κλάδους και θέσεις εργασίας με μέλλον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιά είναι η εκτίμησή σας για την κατάσταση στην Τουρκία; Τι πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Ζιμόνε Πέτερ: Ο Ερντογάν έχει καταργήσει στην πράξη την δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Δημοσιογράφοι διώκονται και συλλαμβάνονται αυθαίρετα, η Δικαιοσύνη έχει απολέσει την ανεξαρτησία της. Μοιραία είναι επίσης και η συμφωνία για τους πρόσφυγες, η οποία έχει καταστήσει την κ. Μέρκελ εκβιάσιμη από τον Ερντογάν. Η πολύ μικρή διαφορά στο δημοψήφισμα απέδειξε όμως ότι πάρα πολλοί Τούρκοι επιθυμούν ένα δημοκρατικό μέλλον και ένα κράτος δικαίου. Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Αυτές τις δυνάμεις υπέρ της δημοκρατίας θέλουμε να τις υποστηρίξουμε, θέλουμε να αφήσουμε ανοικτή την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να την συνδέσουμε με αυστηρές μετρήσιμες προϋποθέσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)