to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:48 | 18.01.2016

Πολιτική

Η ελάφρυνση του χρέους και το προσφυγικό στη συνάντηση Παυλόπουλου - Μέρκελ

Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους καθώς και την ανάγκη συνεργασίας για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., αποκλείοντας, ωστόσο, το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών με την Τουρκία, έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.


«Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, τόσο σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα προσαρμογής, όσο και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ζήτησε οι εταίροι να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, για το χρέος υπογράμμισε ότι μετά την αξιολόγηση «η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη διαφαινόμενες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», είναι ανάγκη να γίνει αμέσως συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Επίσης, να υπάρξουν αν χρειαστεί κατά την διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, «διορθώσεις σε σημεία, στα οποία αποδεδειγμένα - και αφού συμφωνήσουμε από κοινού - είναι εσφαλμένο», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Για το προσφυγικό

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «ζήτημα υπόστασης» της Ευρώπης και επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε ότι το κέντρο βάρους της ΕΕ δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος.

«Η σημερινή κατάσταση αφυπνίζει την Ευρώπη και επιτέλους την οδηγεί να επιστρέψει στις ρίζες της, που είναι ο άνθρωπος, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως «όλοι οι λαοί της Ευρώπης, χωρίς φοβικά σύνδρομα, πρέπει να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους πραγματικούς πρόσφυγες» και βεβαίως θα πρέπει να εργαστούν για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, που είναι, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η ρίζα του κακού.

Να εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της

Η Τουρκία, η οποία «ορθώς έχει εμπλακεί στο ζήτημα, πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, οι οποίες αφορούν τον έλεγχο των ροών και κυρίως ζήτημα των παράνομων οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι φεύγουν από την Τουρκία, πολλές φορές με την συνεργασία των τουρκικών αρχών», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να επανενεργοποιηθουν οι συμφωνίες επανεισδοχής.

Σε ό,τι αφορά την απειλή της τρομοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι «είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους τρομοκράτες, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως ανοχή» και κάλεσε όλους να διακρίνουν τους τρομοκράτες από τους πρόσφυγες.

Η Ελλάδα πάντως, επανέλαβε, όχι απλώς θα κάνει το χρέος της, αλλά θα πρωταγωνιστήσει εκπληρώνοντας τις δικές της υποχρεώσεις στο ακέραιο.

«Όταν στα μέσα Φεβρουαρίου θα γίνει ο έλεγχος, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ίδια η Ελλάδα επιζητεί την συνεργασία με την FRONTEX, διευκρινίζοντας όμως ότι θα πρέπει να γίνει στην εξής βάση «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ, αλλά καθορίζονται κυρίαρχα από την Ελλάδα και η Ελλάδα προσδιορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα υπάρχει η συνεργασία με την FRONTEX. Κοινές περιπολίες αποκλείονται. Η FRONTEX βεβαίως ως ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αποτελεί σημαντική δύναμη για την περιφρούρηση των συνόρων».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για κορυφαίο ρόλο της Άγκελα Μέρκελ στην προσφυγική κρίση και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν μπορεί οι ευρωπαϊκοί λαοί να αντιμετωπίζουν το προσφυγικό με φοβικά σύνδρομα, τα οποία δεν ταιριάζουν ούτε στον πολιτισμό ούτε στην δημοκρατία μας. Είναι κοινή υπόθεση όλων μας, αλλά με όρους δημοκρατίας και πολιτισμού, όπως ταιριάζει στην Ευρώπη».

.

Η συνάντηση με τον Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ

"Βρίσκομαι εδώ για να τονίσω τη συμβολή της Γερμανίας και τη δική σας συμβολή στο να παραμείνει η χώρα μου στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη. Συμβάλλατε τα μέγιστα, ώστε να εμπεδωθεί η άποψη πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Εδώ συνεχίζεται και μια άλλη μεγάλη παράδοση: του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Χέλμουτ Σμιτ: των ανθρώπων που οδήγησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη, στις γραμμές που και σήμερα συνεχίζουμε. Δεν έχουμε ευρωπαϊκή προοπτική χωρίς να είμαστε μέσα στην ΕΕ και στη Ευρωζώνη. Δεν μπορούμε να φανταστούμε το μέλλον μας έξω από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη", ανέφερε με νόημα ο κ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της, πλην όμως έδωσε και μήνυμα για παράλληλη εκπλήρωση των υποχρεώσεων των εταίρων, τόσο ως προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης όσο και ως προς το ζήτημα του χρέους. "Αν στην πορεία του προγράμματος υπάρχει ανάγκη διορθώσεων, θα το δούμε με βάση το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης", πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος

Ως προς το προσφυγικό ανέφερε πως "είναι ένα πρόβλημα που αφορά τη δομή, την προοπτική της Ευρώπης. Η Καγκελάριος έχει τηρήσει μια γενναία στάση, γνωρίζουμε με πόσες δυσκολίες έχει πάρει αυτή την απόφαση, αλλά οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από τις προκλήσεις, να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με βάση τις αξίες του ανθρωπισμού".

Παράλληλα, ο ΠτΔ έστειλε και μήνυμα σεβασμού των ευρωπαϊκών αξιών προς τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και προς την Τουρκία, εκτιμώντας πως ειδικά η γειτονική μας χώρα θα πρέπει να επιδείξει προσήλωση στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων. Έκανε τέλος λόγο για διάκριση μεταξύ προσφύγων και τρομοκρατών και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στη Γερμανία για τα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών στην Κωνσταντινούπολη.

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος έθεσε με σαφή, αλλά διπλωματικό τρόπο και το ζήτημα των αποζημιώσεων. "Ήταν γενναίο αυτό που πράξατε με βάση την αναγνώριση των εγκλημάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου" είπε προς τον κ. Γκάουκ και συμπλήρωσε ότι "στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας εμείς θεωρούμε πως ορισμένες απαιτήσεις αναφορικά με το κατοχικό δάνειο είναι πάντα νομικώς επιδιώξιμες. Αλλά δεν θα γίνει μονομερώς", εκτιμώντας πως θα πρέπει να συζητηθεί σε διμερές επίπεδο.

Από την πλευρά του, αναφορά για το προσφυγικό έκανε και ο Γιόαχιμ Γκάουκ επισημαίνοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να λύσει ένα τέτοιο ζήτημα μόνη της και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. 

Σημειώνεται ότι στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος θα δει την Καγκελάριο Μέρκελ, εκπροσώπους επιχειρηματιών και ομογενειακών κοινοτήτων, ενώ την ώρα που θα βρίσκεται στην Καγκελαρία, ο Έλληνας πρόξενος στο Αμβούργο Γιώργος Αρναούτης θα καταθέτει στεφάνι εκ μέρους του στον τάφο του Χέλμουτ Σμιτ.

(πηγή: enikos.gr)

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

«Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αυτή που πρέπει να είναι, χωρίς η Ελλάδα να είναι αναπόσπαστο μέλος της», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την κατ´ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοάχιμ Γκάουκ στο Βερολίνο.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της. «Και αυτό θα φανεί από την αξιολόγηση που γίνεται και ελπίζω να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην ανακοπεί η ήδη διαφαινόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας», πρόσθεσε.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι θα πράξουν το χρέος τους, ιδίως σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται όχι σε «κούρεμα», αλλά σε αναδιάρθρωση, στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ.

Εξάλλου, επεσήμανε ότι η Ελλάδα βλέπει τη Γερμανία ως φίλη χώρα και ως δύναμη που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην πορεία της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επισήμανε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα ότι η Ελλάδα καθορίζει τον τρόπο φύλαξής τους, αλλά και ότι είναι πολύ σημαντική και η συμβολή των εταίρων.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαίνεσε τη στάση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. «Οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από μεγάλες αποφάσεις. Διαλέγονται με την ιστορία και όχι με την συγκυρία», σημείωσε.

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με βάση τις αξίες της Ευρώπης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας», συνέχισε, ενώ κάλεσε όλους τους εταίρους να σεβαστούν αυτές τις αρχές. «Ορισμένοι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι η πορεία τους στην ΕΕ εξαρτάται και από την ένταξή τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό», τόνισε.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στην υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κυρίως σε ό,τι αφορά την παράτυπη διέλευση των οικονομικών μεταναστών προς την Ελλάδα. «Το λέω τείνοντας χείρα φιλίας», διευκρίνισε.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε ακόμη την ανάγκη να γίνει σαφής η διάκριση μεταξύ προσφύγων και τρομοκρατών. Επανέλαβε τα συλλυπητήριά του για τους Γερμανούς που σκοτώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και σημείωσε: «Για μας τους Έλληνες, οι τρομοκράτες είναι δολοφόνοι και διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε γενναία τη συγγνώμη του κ. Γκάουκ για τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι θηριωδίες δεν εκφράζουν και δεν εξέφρασαν ποτέ τη γερμανική ψυχή.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η Ελλάδα θεωρεί κάποιες απαιτήσεις νομίμως ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, αλλά αισθάνεται τη Γερμανία ως φίλη χώρα και ότι όλες οι δημοκρατικές της δυνάμεις είναι προσανατολισμένες στη διατήρηση αυτής της φιλίας, ώστε να μην επαναληφθούν υποθέσεις του παρελθόντος και να μην χρειαστεί ξανά να αναβάλουμε συνάντηση των δύο προέδρων -όπως συνέβη πριν από λίγους μήνες.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)