to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:53 | 08.03.2018

Πολιτισμός

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990» στη Θεσσαλονίκη

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία πραγματοποιήθηκαν απόψε, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τη γενική γραμματέα του Ιδρύματος, ιστορικό, Νίκη Μαρωνίτη.


Η έκθεση παρουσιάστηκε στην Αθήνα με τεράστια απήχηση και μεταφέρθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο φουαγιέ του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής. Θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νικήτας Μυλόπουλος, ακαδημαϊκοί, γυναίκες από τον χώρο των γραμμάτων, του πολιτισμού, της τέχνης, κ.α.

 

«Δεν είμαι του πατρός μου, δεν είμαι του ανδρός μου, θέλω να είμαι ο εαυτός μου», «Γυναίκα χωρίς άντρα, ψάρι χωρίς ποδήλατο», «Γυναίκες, να κάνουμε τον φόβο μας εξέγερση», «Το προσωπικό είναι πολιτικό» ήταν κάποια μόνο από τα χαρακτηριστικά συνθήματα, με τα οποία έκανε αισθητή την παρουσία του το φεμινιστικό κίνημα στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια, βιβλία και περιοδικά, στον χώρο της έκθεσης, αναδεικνύουν και αναφέρονται σε εκείνη την εποχή, στα γυναικεία κινήματα της εποχής της μεταπολίτευσης. Μέσα από αυτά, παρουσιάζονται οι συλλογικότητες, οι ιδέες, οι διεκδικήσεις και η δράση των κινημάτων, σε εκείνη την τόσο γόνιμη για το γυναικείο ζήτημα και την ελληνική κοινωνία, εποχή, και τον πώς αυτές επηρέασαν τις κοινωνικές εξελίξεις, αναφορικά με τα φύλα.

«Νομίζω, ότι η έκθεση αναδεικνύει δύο πράγματα. Από τη μία ότι, πράγματι, προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980, επιτέλους, θεσμοθετήθηκαν μια σειρά από δικαιώματα στην κατεύθυνση της ισονομίας και της ισότητας των γυναικών και των ανδρών» δήλωσε η γενική γραμματέας του «Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» Νίκη Μαρωνίτη και συνέχισε :

«Από την άλλη, όμως, αυτό που επίσης αναδεικνύει η έκθεση, είναι ότι επίμαχα ζητήματα στον χώρο της εργασίας, της αυτοδιάθεσης του σώματος, της βίας αλλά και ζητήματα, τα οποία απασχόλησαν τότε το κίνημα παραμένουν ακόμα ανοιχτά, επίκαιρα και εξαιρετικά αιχμηρά και στις μέρες μας. Επομένως θεωρώ ότι έχουν κερδηθεί πράγματα, αλλά μένει να κερδηθούν πολλά ακόμα και κυρίως πρέπει να επιμένουμε στη δραστικότητα και αυτών που έχουν κερδηθεί γιατί δεν είναι αυτονόητη».

Η κ. Μαρωνίτη σημείωσε ότι το Ίδρυμα της Βουλής αναπτύσσει πολυποίκιλες δράσεις, στους τομείς εκδόσεων, εκδηλώσεων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που παρά τη διαφορετικότητά τους εναρμονίζονται μεταξύ τους και στοχεύουν «να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα, ιστορική και πολιτική, στον τόπο μας, αλλά και ευρύτερα να αναδείξουν τη σχέση πολιτισμού και πολιτικής».

«Το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα της μεταπολίτευσης, στο σημείο που καινοτομεί, σε σχέση με τα κινήματα της προηγούμενης περιόδου, είναι ότι αναδεικνύει τη λεγόμενη ιδιωτική σφαίρα καταπίεσης των γυναικών» τόνισε η καθηγήτρια Ιστορίας του ΑΠΘ και επιστημονική συνεργάτης της έκθεσης, Μαρία Ρεπούση και πρόσθεσε: «Βλέπει, δηλαδή, ζητήματα μέσα στην οικογένεια και ζητά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου μέσα στην οικογένεια, βλέπει θέματα με τη βία που ασκείται ενάντια στις γυναίκες, το βιασμό, τη σεξουαλική παρενόχληση, την εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος, π.χ. καλλιστεία, φέρνει λοιπόν στην επιφάνεια μια σφαίρα της ανθρώπινης καταπίεσης που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ταμπού ακόμη και για τα γυναικεία και τα φεμινιστικά κινήματα».

Η κ. Ρεπούση υπογράμμισε, ότι αυτή ήταν μια σημαντική συμβολή, γιατί αυτή την περίοδο «ανοίγει και αυτή την ατζέντα» στη δημόσια συζήτηση και φέρνει αποτελέσματα, π.χ. αναγνωρίζεται ο βιασμός στον γάμο, αυστηροποιούνται οι ποινές για βιασμούς, γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί και να τιμωρηθεί η σεξουαλική παρενόχληση σε χώρους εργασίας, κ.α.

«Η γυναίκα δίνει μάχη καθημερινά στη δουλειά, στο σπίτι, στην οικογένεια, στο κοινωνικό περιβάλλον με έναν αγώνα για πλήρη κοινωνική εξίσωση της ίδιας, των παιδιών της και των συνανθρώπων της» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Νικήτας Μυλόπουλος υπογράμμισε ότι μέσα στις προσεχείς εκδηλώσεις του Μεγάρου θα είναι και μια εκδήλωση που θα αφορά «τη γυναίκα στο χώρο της μουσικής», επισημαίνοντας ότι υπήρξαν σημαντικές γυναίκες στη μουσική και θα πρέπει να αναγνωριστεί και να τιμηθεί και η γυναικεία προσφορά στη μουσική.

Στην ευστοχία του συνθήματος της μεταπολίτευσης, που αποτέλεσε και τίτλο της έκθεσης: «το προσωπικό είναι και πολιτικό» αναφέρθηκε η καθηγήτρια και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Φύλου του ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου, τονίζοντας ότι η «το φεμινιστικό κίνημα της μεταπολίτευσης πέτυχε σημαντικές νίκες, που μπορούν να εμπνεύσουν και σήμερα στις διεκδικήσεις μας».

Σε ενδείξεις, ακόμη και υποχωρήσεων από κεκτημένα δικαιώματα και γυναικείες κατακτήσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης, που σε προηγούμενες εποχές, προ της κρίσης «θα ήταν αδιανόητα» αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Σάσα Λαδά, σημειώνοντας την επικαιρότητα των διεκδικήσεων και σήμερα.

Ακολούθησε, μουσικό, λογοτεχνικό, εικαστικό δρώμενο από τις Λόλα Τότσιου, Σοφία Καρακάντζα και Ράνια Εμμανουηλίδου.

Την έκθεση πλαισιώνουν παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, ξεναγήσεις και μουσικές εκδηλώσεις. Το ωράριο της έκθεσης είναι από Δευτέρα έως Κυριακή, από τις 10:00 έως τις 20.00 . Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Έκθεση ντοκουμέντων «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις»

Διοργάνωση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Χώρος: Κτίριο Μ2, Φουαγιέ

Διάρκεια: 8 Μαρτίου – 30 Ιουνίου 2018

Ωράριο: Δευτέρα – Κυριακή 10:00-20.00

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)