to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:45 | 02.02.2023

Οικονομία

Η EKT αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα προχώρησε σήμερα η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.


Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση από τον Ιούλιο του 2022 οπότε και ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων.

Μετά την νέα αύξηση το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις Τράπεζες διαμορφώνεται στο 2,5% και το βασικό επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης φθάνει πλέον στο 3%, τα οποία είναι και τα υψηλότερα από το Νοέμβριο του 2008.

Η σημερινή κίνηση της ΕΚΤ είχε προαναγγελθεί από τον Δεκέμβριο όταν είχε ανακοινώσει ότι θα «συνεχίσει ν΄αυξάνει τα επιτόκια με σταθερό ρυθμό, μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός επανέρχεται σε πτωτική τροχιά προς το 2%.

Υπενθυμίζεται ότι σε μικρότερη αύξηση, κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες προχώρησε χθες και η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ η FED.

Το σκεπτικό της απόφασης αλλά και τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ αναμένεται να αναλύσει σε λίγο η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)