to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:01 | 09.04.2020

Κοινωνία

Υπό την ανοχή της κυβέρνησης: Η Εκκλησία ανοίγει με... πασχαλινό ωράριο τους ναούς (βίντεο - ενημέρωση)

Η Εκκλησία αδιαφορεί προκλητικά για τον περιορισμό κυκλοφορίας και απειλεί να θέσει ξανά σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία: ανοίγει με εγκύκλιό της για συγκεκριμένες ώρες τους ναούς τη Μ. Εβδομάδα, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει ότι έτσι προσπαθεί «αποτρέψει τους χριστιανούς να προσέλθουν στους ιερούς ναούς» (!) - Ο Πέτσας προέτρεψε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα για δήθεν άλλη έξοδό τους, προκειμένου να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα προκαλώντας τα σφοδρά πυρά του ΣΥΡΙΖΑ


Παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και την απαγόρευση που υπάρχει για την προσέλευση στις Εκκλησίες, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε εγκύκλιο (7/4/20) η οποία προβλέπει ότι οι ναοί θα ανοίγουν καθημερινά τη Μεγάλη Εβδομάδα για τους πιστούς, αλλά συγκεκριμένες ώρες!

Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι θα τελεί την Λειτουργία την Μεγάλη Εβδομάδα κεκλεισμένων των θυρών, αλλά οι πόρτες των ιερών ναών θα ανοίγουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11:00-13:00, ενώ το... ωράριο διευρύνεται (13:00 με 17:00) τη Μ. Παρασκευή, όταν και θα γίνει και το προσκύνημα του Επιταφίου, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να δούμε ξανά εικόνες συνωστισμού να αυξάνεται:

«Αἱ θύραι τῶν Ἱερῶν Ναῶν θά παραμένουν κεκλεισμέναι κατά τήν διάρκειαν ἁπασῶν τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν. Αἱ θύραι θά ἀνοίγωνται τοὐλάχιστον δύο ὥρας μετά τό πέρας τῶν κατά τήν πρωίαν ἑκάστης ἡμέρας τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, ἤτοι ἀπό τῆς 11ης πρωϊνῆς ὥρας ἕως τήν 1ην μ.μ., πλήν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε, καί ἐξ αἰτίας τοῦ γεγονότος ὅτι αἱ ἱεραί Ἀκολουθίαι αὐτῆς περατοῦνται ἀργότερον, τό ἄνοιγμα τῶν θυρῶν γενήσεται ἀπό τῆς 1ης μ.μ. ὥρας ἕως τήν 5 ην μ.μ».

«Διευκρινίσεις» για να αποφύγει τις αντιδράσεις

«Η συγκεκριμένη εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου είχε την έννοια να αποτρέψει τους χριστιανούς να προσέλθουν στους ιερούς ναούς, δεδομένου ότι η Εκκλησία αντιλαμβάνεται πως από τον συνωστισμό προκαλείται κίνδυνος διασποράς του ιού», δήλωσε διευκρινιστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μεσημέρι της Πέμπτης 9/4, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος. Προσπάθησε έτσι να δικαιολογήσει το άνοιγμα των ναών αλλά (η Εκκλησία) συνεχίζει να μην απαντάει στο γιατί, αφού δεν θέλει να προκαλέσει συνωστισμό, δεν κρατάει εντελώς κλειστούς τους ναούς για τους πιστούς. 

Μάλιστα, στα εύλογα ερωτήματα δημοσιογράφων για τον (προφανή) κίνδυνο συνωστισμού, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ισχυρίστηκε νωρίτερα στον ΑΝΤ1 (πρωί Πέμπτης 9/4), ότι «θα ληφθούν όλα τα μέτρα». «Σε κάθε ναό υπάρχει το προσωπικό, οι ιερείς, οι νεοκόροι και θα φροντίσουν», όπως είπε, «να μην υπάρξει συνωστισμός» (πώς θα το πετύχουν άραγε;):

Ο ίδιος πάλι, είδε δηλώσει χθες, Τετάρτη, στο Mega: «Καμία ευθύνη δεν θα φέρουν οι επικεφαλής της ελλαδικής εκκλησίας εάν υπάρξει συνωστισμός πιστών έξω από τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα».

Αγνοούν επιδεικτικά την υπουργική απόφαση για τα περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας...

Αυτό που δεν είπε ο εν λόγω Μητροπολίτης είναι ότι, με την παραπάνω εγκύκλιο, η Εκκλησία δείχνει να αδιαφορεί επιδεικτικά για την πρόσφατη (6/4/20) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας με βάση την οποία προβλέπονται νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020.

...αλλά η κυβέρνηση (απλά) «προβληματίζεται» (και σιγοντάρει)

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, αρκέστηκε να εκφράσει το πρωί της Πέμπτης τον προβληματισμό, μέσω του «ΣΚΑΪ 100,3», για τον πιθανό συνωστισμό στις εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα, κυρίως για την Μεγάλη Παρασκευή κατά του προσκύνημα του Επιταφίου. Ο Λευτέρης Οικονόμου τόνισε ότι θα πρέπει οι πιστοί και η Εκκλησία να τηρήσουν με ευλάβεια τις οδηγίες των γιατρών και να αποφεύγουν τον συνωστισμό. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο καθένας την πίστη του μπορεί να εκφράσει από το σπίτι του και δεν χρειάζεται οι δήμαρχοι να του μεταφέρουν στην οικία του το Άγιο Φως. 

Λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, απέφυγε να δεσμευτεί για απαγόρευση του ανοίγματος των ναών, απάντησε με πρωτοφανή διγλωσσία και αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι «μένουμε σπίτι». Παρότρυνε εμμέσως τους πιστούς να αξιοποιήσουν κάποιον από τους κωδικούς εξόδου για την «ατομική λατρεία», καθώς «δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση σε εκκλησίες».

«Αυτό που θα φροντίσουμε σε συνεργασία πάντα με την Εκκλησία, είναι να μην υπάρξει συνωστισμός», επισήμανε, σιγοντάροντας επί της ουσίας την απόφαση της Εκκλησίας:

Αλ. Χαρίτσης: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για μισόλογα και ισορροπισμούς»

Στη συγκεκριμένη αναφορά Πέτσα αντέδρασε έντονα, με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης:

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα διέπραξε ένα σοβαρότατο ατόπημα. Στην ουσία προέτρεψε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα για δήθεν άλλη έξοδό τους, προκειμένου να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα και να πάνε τη Μεγάλη Εβδομάδα στις εκκλησίες, ενώ λίγο αργότερα θυμήθηκε ότι οι πολίτες πρέπει να μείνουν σπίτι.

Το σφάλμα αυτό αποκαλύπτει τη μικροκομματική αντίληψη και τη διγλωσσία της κυβέρνησης.

Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν περιθώρια για μισόλογα και ισορροπισμούς, απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Το πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι να φροντίσει για την τήρηση των μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες βλάπτουν τη δημόσια υγεία.

Η τήρηση των κανόνων είναι επιβεβλημένη για όλους και όλες δίχως εξαιρέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η προσπάθεια που έχει καταβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα πάει χαμένη».

«Συνταγή για διασπορά του κορονοϊού»

«Αν πάνε χιλιάδες άνθρωποι να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, θα είναι συνταγή για τη διασπορά του κορονοϊού. Δεν σας κρύβω πως εγώ τρέμω το Πάσχα. Τρέμω μήπως γίνουν τέτοια πράγματα που ακυρώσουν όλες μας τις προσπάθειες», δήλωσε επίσης στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

«Από επιδημιολογικής άποψης, αυτό είναι λάθος. Εάν συγκεντρωθούν άνθρωποι και φιλούν τον ίδιο Επιτάφιο, στην ίδια εκκλησία και μάλιστα ηλικιωμένοι και ευπαθείς, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Νομίζω ότι η Εκκλησία θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά. Η Εκκλησία έχει κάνει το καθήκον της, αλλά πρέπει να συνεχίσει να το κάνει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)