to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:05 | 26.11.2018

Κοινωνία

Η εκδήλωση του Συλλόγου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης «Θρυαλλίδα» για τη βία κατά των γυναικών

Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην εκδήλωση του Συλλόγου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης «Θρυαλλίδα» με θέμα «Βία κατά των γυναικών-Όχι άλλη σιωπή.»


«Φέρουμε όλες και όλοι μας, ατομικά και συλλογικά, ένα υψηλό μερίδιο ευθύνης, εφόσον υποχρεούμαστε να δημιουργήσουμε τις πιο υγιείς προϋποθέσεις και τις άρτιες δομές προκειμένου οι γυναίκες να μας εμπιστευτούν, να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν ανοιχτά για τη βία η τον κίνδυνο τη βίας που υφίστανται»

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε με εισήγησή της στην εκδήλωση με θέμα: « Βία κατά των γυναικών - όχι άλλη σιωπή. Αίρουμε τα εμπόδια για την εξάλειψή της», που πραγματοποιήθηκε στις 23/11/2018 με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών από τον Σύλλογο Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης «Θρυαλλίδα».

Η Γενική Γραμματέας, ορίζοντας τη βία κατά των γυναικών ως έγκλημα και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σοβαρότατες συνέπειες τόσο για τις γυναίκες που την υφίστανται, όσο και για την αλλοίωση της ποιότητας της δημοκρατίας μας συνολικά, επεσήμανε εξ΄ αρχής την ανάγκη τερματισμού της σιωπής των γυναικών γύρω από τις πολλαπλές μορφές βίας που ενδεχομένως βιώνουν, παράλληλα με την αναγκαιότητα οριστικής εξάλειψης του φαινομένου της βίας.

Περαιτέρω, αναγνωρίζοντας ότι η βία κατά των γυναικών δεν αποτελεί υπόθεση εθνική, εφόσον δε διστάζει να παρουσιάζει το σκληρό της πρόσωπο σε όλες τις κοινωνίες, χωρίς να γνωρίζει διακρίσεις κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών ή πολιτιστικών στρωμάτων, αναφέρθηκε στο έργο της ΓΓΙΦ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, εστιάζοντας, ενδεικτικά:

  • Στην άρτια λειτουργία και την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών του συνεκτικού, Πανελληνίου δικτύου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΙΦ (24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων ή εν δυνάμει θυμάτων βίας).


 

  • Στο συνεχή εμπλουτισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δικτύου, παράλληλα με την επέκτασή του και σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες γυναικών (όπως, για παράδειγμα, γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους και γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις).


 

  • Στην Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως σπουδαίο εργαλείο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.


 

  • Στη συμβολή της ΓΓΙΦ στη συγκρότηση υποομάδας στη Βουλή για την εμπορία ανθρώπων καθώς και στο πόρισμα της ΟΔΕ για την αντιμετώπιση της πορνείας.


 

  • Στο Νομοσχέδιο για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων από την ΓΓΙΦ, το οποίο εισάγει για πρώτη φορά στην εθνική έννομη τάξη αυτοτελές θεσμικό πλαίσιο με αντικείμενο την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.


 

  • Στην καθοριστική συμβολή της ΓΓΙΦ στη Θεματική Εβδομάδα στα σχολεία με θέμα «Σώμα και ταυτότητα»


 

  • Στις συνεχή διενέργεια ποικίλων δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης γύρω από την θεματική της βίας κατά των γυναικών, αλλά και των επιμέρους ζητημάτων που άπτονται των θεμάτων ισότητας των φύλων.


 

Κλείνοντας, η Γενική Γραμματέας, προσλαμβάνοντας τη βία κατά των γυναικών ως επιμέρους πτυχή των έμφυλων διακρίσεων, τόνισε ότι συνιστά ένα πεδίο που δεν πρέπει να αφήνει αμέτοχο κανέναν άνθρωπο και δήλωσε ότι: «Ο αγώνας μας και το έργο μας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δεν αποτελεί μια υπόθεση στατική, ούτε όμως και εγχώρια. Απεναντίας, εμπλουτίζεται διαρκώς, λαμβάνει υπόψη του τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την πρόληψη και την καταπολέμησή της, με σταθερό μας στόχο την άρση όλων εκείνων των εμπορίων, που δυσκολεύουν την οριστική εξάλειψή της».

Αναλυτικά η ομιλία της ΓΓΙΦ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑ, στην εκδήλωση:

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε την αποψινή εκδήλωση, το περιεχόμενο της οποίας τιμά την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Θα ξεκινήσω ορμώμενη από τον τίτλο της εκδήλωσης, τονίζοντας ακόμη περισσότερο την ανάγκη να τερματιστεί οριστικά πια η σιωπή των γυναικών γύρω από τις πολλαπλές μορφές βίας που ενδεχομένως βιώνουν.

Ασφαλώς, για να επιτευχθεί αυτό, φέρουμε όλοι και όλες μας, ατομικά, αλλά και συλλογικά, ένα υψηλό μερίδιο ευθύνης, εφόσον υποχρεούμαστε να δημιουργήσουμε τις πιο υγιείς προϋποθέσεις και τις πιο άρτιες δομές, προκειμένου οι γυναίκες να μας εμπιστευτούν, να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν ανοιχτά για τη βία ή τον κίνδυνο βίας που υφίστανται.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και την υπέρβαση του φόβου τους γύρω από αυτή. Κι αυτό, επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί έγκλημα και ταυτόχρονα παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σοβαρότατες συνέπειες τόσο για τις γυναίκες που την υφίστανται και για τα παιδιά τους -όσες έχουν- όσο και για την αλλοίωση της ποιότητας της δημοκρατίας μας συνολικά.

Αναφορικά με τις συνηθέστερες μορφές έκφρασής της, αυτές είναι η σωματική βία, η σεξουαλική βία, η ψυχολογική ή οικονομική, αλλά και η λεκτική.

Παράλληλα, οφείλουμε να μην παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η βία κατά των γυναικών δεν αποτελεί υπόθεση εθνική, επειδή δε διστάζει να παρουσιάζει το σκληρό της πρόσωπο σε όλες τις κοινωνίες, χωρίς να γνωρίζει διακρίσεις κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών ή πολιτιστικών στρωμάτων.

Ασφαλώς, ο τομέας της βίας κατά των γυναικών συνιστά ένα από τα πεδία της έντονης δράσης και παρέμβασής μας, ενώ αποτελεί και αυτοτελή άξονα προτεραιότητας του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ. Και αξίζει να αναφέρω ότι στο ΕΣΔΙΦ, περιλαμβάνονται μια σειρά οριζόντιων παρεμβάσεων σε όλο το εύρος της δημόσιας πολιτικής και κάθετων εξειδικευμένων πολιτικών, που αφορούν γυναίκες και άντρες στους τομείς όπου εντοπίζονται ανισότητες.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Yπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, λειτουργεί ένα συνεκτικό πανελλαδικό Δίκτυο Δομών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το οποίο αποτελείται από την :

  • 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900

  • τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και

  • τους Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων ή εν δυνάμει θυμάτων βίας στους περισσότερους Δήμους της χώρας μας.

Περαιτέρω, μεριμνούμε διαρκώς για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ολοκληρωμένου αυτού δικτύου, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την χρηματοδότηση μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ της παράτασης της απρόσκοπτης λειτουργίας του μέχρι το 2020.

Ενώ παράλληλα, φροντίζουμε για τη μονιμοποίηση όλων των δομών και συγκεκριμένα αυτό προβλέπεται με συγκεκριμένο άρθρο στο νέο νομοσχέδιο ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ διότι είμαστε απολύτως βέβαιοι και βέβαιες για την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτών των δόμων σε μόνιμη βάση.

Σε ό,τι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες του δικτύου μας, οι ωφελούμενες γυναίκες μπορούν να λαμβάνουν κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή στήριξη και συμβουλευτική, δωρεάν και με απόλυτη εχεμύθεια. Ταυτόχρονα, η συνεργασία μας με τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους, προσφέρει στις γυναίκες που απευθύνονται στις δομές μας και δωρεάν νομική στήριξη.

Επιπλέον,

  • Στηρίζουμε και αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δομές μας, ενώ διευρύναμε και τις ευάλωτες ομάδες γυναικών.

  • Ανοίξαμε τα Σ.Κ και τους Ξενώνες Φιλοξενίας της ΓΓΙΦ και σε γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους σε όλη την Ελλάδα.

  • Πραγματοποιούμε συνεχείς επισκέψεις στα Σ.Κ. και τους Ξ.Φ. των δομών μας, όχι μόνο για την πραγματική εποπτεία της λειτουργίας τους, αλλά και επειδή προσπαθούμε να στηρίξουμε το έργο τους και να συμβάλουμε στη διάχυση δράσεων εξωστρέφειάς τους, προκειμένου να γίνουν όσο το δυνατό πιο γνωστές σε κάθε τοπική κοινωνία.

Ακόμη,

  • Φέραμε στο προσκήνιο και στον κοινωνικό διάλογο το επίμαχο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και μέσα από τα τέσσερα σποτάκια που δημιουργήσαμε, από τα οποία είναι αναγνωρίσιμη η σεξουαλική παρενόχληση στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασίας, αναδείξαμε μια ακόμη κομβική θεματική για τις γυναίκες σήμερα.

Μέσα από τα συγκεκριμένα σποτ, μεταφέρεται και πάλι το μήνυμα στις γυναίκες θύματα ή εν δυνάμει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ότι μπορούν να απευθυνθούν στις δομές μας.

Επιπρόσθετα,

  • Ολοκληρώσαμε το Νομοσχέδιο για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων και αναμένουμε εναγωνίως να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Χωρίς αμφιβολία, η συγκεκριμένη - απολύτως καινοτόμα- νομοθετική πρόταση, εισάγει για πρώτη φορά στην εθνική έννομη τάξη αυτοτελές θεσμικό πλαίσιο με αντικείμενο την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Περαιτέρω, σκοπός του σχεδίου νόμου είναι να δημιουργήσει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για την πραγμάτωση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την άρση των έμφυλων διακρίσεων σε όλα τα πεδία της δημόσιας, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, με την πρόβλεψη πολιτικών, μέτρων και δράσεων που θα υλοποιούνται εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά και εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών και των συλλογικών τους οργανώσεων.

  • Φυσικά, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και κυρίως να τονίσω ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που για χρόνια δεν αξιοποιήθηκε από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, εναρμονίζει την εθνική μας νομοθεσία με το νομικό πλαίσιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, εφόσον περιλαμβάνει πρόνοιες για μέτρα και δράσεις για την καταπολέμηση και πρόληψη όλων των μορφών έμφυλης βίας, και την ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και τη μέριμνα για την προστασία των θυμάτων.

  • Σήμερα στη ΓΓΙΦ που είναι αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης, εξετάζουμε μέσα από αρμόδια επιτροπή, τι άλλο πρέπει να κάνουμε ως χώρα, για την πιστή εφαρμογή της.


 

  • Για το θέμα του trafficking, συμβάλαμε σημαντικά και στη συγκρότηση υποομάδας στη Βουλή για την εμπορία ανθρώπων.

  • Επίσης μέσα από επιστημονική ομάδα έργου που συγκροτήσαμε στη ΓΓΙΦ, εξετάσαμε το θέμα της Πορνείας, ως μια ακόμα μορφή βίας κι όχι ως επαγγέλματος και αναζητήσαμε τρόπους αντιμετώπισης της, λαμβάνοντας υπόψη τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τη παρότρυνση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για υιοθέτηση του Σκανδιναβικού μοντέλου από τα κράτη μέλη. Το πόρισμα της επιτροπής το θέσαμε σε δημόσιο διάλογο με την διοργάνωση σχετικής Ημερίδας.

  • Συμβάλλαμε στην καθιέρωση της Θεματικής Εβδομάδας στα σχολεία με θέματα όπως «οι έμφυλες ταυτότητες» και «Σώμα και ταυτότητα», ενώ συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις και οι δράσεις μας σε όλη τη σχολική και πανεπιστημιακή κοινότητα.

  • Η φετινή καμπάνα.(αφίσα, μήνυμα με έμφαση στην ενδοοικογενειακή βία, εξορμήσεις στο ΜΕΤΡΟ, ντύσιμο λεωφορείων με την αφίσα πανελλαδικά, συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής)

Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, μετά την καθιέρωση της από τον ΟΗΕ, είναι μόνο μια αφορμή να εντατικοποιούμε το δημόσιο διάλογο και να αναζητούμε αποτελεσματικούς τρόπους οριστικής εξάλειψης του φαινομένου. Φυσικά, η βαρύτητα της συγκεκριμένης επετείου δεν αμφισβητείται και είναι πολύ σημαντικό να διενεργούνται οι περισσότερες δυνατές δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης και εξωστρέφειας, προκειμένου να ενημερώνεται το ευρύ κοινό για τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης θεματικής.

Συνεπώς, η βία κατά των γυναικών, ως επιμέρους πτυχή των έμφυλων διακρίσεων, συνιστά πεδίο που δεν πρέπει να αφήνει αμέτοχο κανέναν άνθρωπο. Κάθε άλλο, η ανάγκη για άρτια ενημέρωση επί της θεματικής, αλλά και ευαισθητοποίηση, κρίνεται αναγκαιότερη από ποτέ.

Φίλες και φίλοι,

Όλα όσα ανάφερα αποτελούν μια αδρομερή χαρτογράφηση των πολιτικών και των δράσεών μας για την οριστική εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στη ΓΓΙΦ αγωνιζόμαστε καθημερινά, με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά για την υπέρβαση όλων των ανισοτήτων και των πολλαπλών διακρίσεων. Με τις πολιτικές κι τις δράσεις μας θέλουμε να συμβάλλουμε στην αποδόμηση των μέχρι πρότινος κατεστημένων και αναχρονιστικών στερεοτύπων που κρατούν «αιχμάλωτες» και συντηρούν ένα καθεστώς «Κεκλισμένων των θυρών» για όσα βιώνουν λόγω των έμφυλων ανισοτήτων.

Με το μήνυμα «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ –ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ» - ΜΊΛΗΣΕ ΜΑΣ ενθαρρύνουμε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες που υφίστανται η κινδυνεύουν να υποστούν έμφυλη βία η και πολλαπλές διακρίσεις, να απευθυνθούν στις υπηρεσίες των δομών μας και εμπιστευόμενες την ποιότητα τους να λάβουν δωρεά και εχέμυθα όλες εκείνες τις παροχές που συστάθηκαν ακριβώς για να τους προσφέρουν απλόχερα τη βοήθεια τους.

Υπ΄ αυτό πρίσμα και κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι:

«Ο αγώνας μας και το έργο μας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δεν αποτελεί μια υπόθεση στατική, ούτε όμως και εγχώρια. Απεναντίας, εμπλουτίζεται διαρκώς, λαμβάνει υπόψη του τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την πρόληψη και την καταπολέμησή της, με σταθερό μας στόχο την άρση όλων εκείνων των εμπορίων, που δυσκολεύουν την οριστική εξάλειψή της.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)