to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η εισβολή στην Ουκρανία και η εθνική ανάγκη για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

Η καταδίκη της ρωσικής εισβολής και του υφέρποντα αναθεωρητισμού πρέπει να συνδυασθεί και με το αίτημα διαμόρφωσης μιας Ευρώπης που θα στηρίζει ενεργά τις κοινότητες που πλήττονται συμβάλλοντας τόσο σε ειρηνικές λύσεις όσο και στη δίκαιη διαχείριση της πολύπλευρης κρίσης που τροφοδοτεί


Βιώνουμε ενα διαφορετικό κόσμο. Η «ολικού χαρακτήρα» στρατιωτική επέμβαση -εισβολή δεν πρόκειται να διαμορφώσει «Νικητες», παρά μόνο επιπτώσεις. Ήδη το προαναγγέλουν οι αποτυχημένες επεμβάσεις στο Ιράκ, τη Συρια, το Αφγανιστάν κτλ.

Τόσο η απόφαση του Πούτιν για την ολοκληρωτικού χαρακτήρα  εισβολή, όσο και των ηθικών αυτουργών που δημιούργησαν το περιβάλλον για αυτή τη αποτρόπαια επέμβαση οξύνουν επιπτώσεις οικονομικές και πολιτικές.

Η ενεργειακή και οχι μόνο κριση πολλαπλασιάζει την ακρίβεια που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δημιουργούσαν. Ανακατανέμονται μερίδια  ανταγωνισμού ολιγοπωλίων. Ένας νέος πολυπολικός κόσμος διαμορφώνεται με την Ευρώπη παρακολούθημα. Τα γεγονότα δείχνουν -φωτογραφίζουν τον έντονο ανταγωνισμό δυνάμεων που έχουν μετατοπίσει το κέντρο βάρους της σύγκρουσης απο τον ατλαντικό στην Ανατολή, τον Ειρηνικό. Οι εξελίξεις αποκτούν και γεωπολιτικό γεωστρατηγικό χαρακτήρα.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να διαμορφώσουν την νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική μονομερώς, γεγονός που σπρώχνει πιο κοντά την Κίνα με τη Ρωσια . Και αυτό δημιουργεί ανεξέλεγκτες ψυχροπολεμικές εντάσεις. Θύματα οι λαοί ,οι πολίτες οι περιφερειακές κυρίως οικονομίες. Το χειρότερο απ όλα είναι ότι στο νεο  περιβάλλον η Ευρώπη ως συλλογική οντότητα  η καλλίτερα η «Γερμανική Ευρώπη» δείχνει να βγαίνει ηττημένη, εξαρτημένη απο τη στρατηγική των ΗΠΑ και των οικονομικών δυνάμεων που στηρίζει.

Η Ευρώπη εμφανίζει  έλλειμα ηγεσίας και ταυτότητας. Δείχνει να έχει εγκαταληφθεί ο στόχος της ολοκλήρωσης ,για να έχει δική της ενιαία αμυντική και εξωτερική πολιτική. Ούτε καν σχέδιο για την οικονομική της ολοκλήρωση. Είναι ανύπαρκτη σε δράσεις συμβολής για τη διαμόρφωση παγκόσμιου θεσμικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό και την επίλυση διαφορών με ειρηνικό τρόπο. Σ' αυτο το περιβάλλον η Ελλάδα φαίνεται άβουλη. Χάνεται σε επικοινωνιακές τακτικές προκειμένου να «χρεώσει» την πολύπλευρη οικονομική και κοινωνικη  κρίση που προϋπήρχε στον πόλεμο!

Και όλα αυτά ενώ θα έπρεπε  να εμπνεύσει αίσθημα σιγουριάς,ασφαλείας, στους πολίτες, αντιμετωπίζοντας το πολεμικό περιβάλλον με στάση αρχών  τόσο απέναντι στον πόλεμο, όσο και στον αναθεωρητισμό που υφέρπει. Και αυτό ακριβώς προϋποθέτει να καθίσταται διακριτό πως δεν πρέπει να εξαντλεί τον ρόλο της ως προκεχωρημένο και άνευ όρων «φυλάκιο»  της «Δύσης», αλλά ως γέφυρα της Ευρώπης και σύνδεσμος στη Δύση για  την ειρηνική διευθέτηση και την ανάπτυξη στην περιοχή

Το επιχειρούν άλλες χώρες ( Τουρκία, Ισραήλ κτλ). Πρέπει τώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες πολυδιάστατης  εξωτερικής πολιτικής που φωτίζουν ενα άλλο ρόλο για την Ευρώπη με κέντρο βάρους στη διπλωματία. Ρόλος συμβολής στη διπλωματική διεξοδο  αντί να στέλνει όπλα. Ας θυμηθούμε πόσο επίκαιρος γίνεται ο Ανδρεας Παπανδρέου όταν στη πολεμική σύρραξη της Λιβυη, τότε, κάλεσε στην Κρήτη τον Μιτεράν και τον Κανταφι συμβάλλοντας στη διπλωματική διέξοδο!

Ας θυμηθούμε και τα οφέλη της Ελλάδας.

Οι εξελίξεις τρέχουν και διαμορφώνουν την επόμενη μέρα. Στο νέο περιβάλλον η Ελλάδα με τις πρωτοβουλιες της πρέπει να αποτρέψει πολιτικές αναθεωρητισμού που κρύπτονται πίσω απο την εικόνα του «χρήσιμου»! (είτε αυτές εκδηλώνονται απο Τουρκία ακόμη και απο Γερμανία) .Και αυτο προϋποθέτει ενεργο και  πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Η καταδίκη της ρωσικής εισβολής και του υφέρποντα  αναθεωρητισμού πρέπει να συνδυασθει και με το αίτημα διαμόρφωσης μιας Ευρώπης που θα στηρίζει ενεργά τις κοινότητες που πλήττονται συμβάλλοντας τόσο σε ειρηνικές  λύσεις  όσο και στη δίκαιη διαχείριση της πολύπλευρης κρίσης που τροφοδοτεί. Μιας Ευρώπης που επιλέγει το δρόμο της οικονομικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης

* Ο Χάρης Τσιόκας είναι μελος του πολιτικου συμβουλίου Συριζα Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)