to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:01 | 19.09.2012

Πολιτική

«Η είδηση υπό διωγμό»: Έκθεση από φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες

Μια έκθεση για τους ανθρώπους του Τύπου που γίνονται οι ίδιοι πρωταγωνιστές της είδησης.





«Πιστεύουμε ότι έχει ενδιαφέρον να δει ο κόσμος, τι βιώνουν οι φωτορεπόρτερ και οι εικονολήπτες, οι οποίοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα βίας. Και να δημοσιοποιήσουμε τους κινδύνους που έχει η εμπόλεμη ζώνη του Συντάγματος -όπως τη λέμε- που είναι πιο επικίνδυνη και από περιοχές που γίνεται πόλεμος και αυτό αποδεικνύεται με στοιχεία», τόνισε η γγ της 'Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Χριστίνα Ζαχοπούλου, μιλώντας για την έκθεση φωτογραφίας «Η είδηση υπό διωγμό», που πραγματοποιείται στη Gallery 7.


Στην έκθεση, που οργανώνουν το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ και η 'Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, οι άνθρωποι του Τύπου γίνονται οι ίδιοι πρωταγωνιστές της είδησης. Στην προσπάθειά τους να αποτυπώσουν τα γεγονότα, οι φωτορεπόρτερ, οι οπερατέρ και οι δημοσιογράφοι, γίνονται συχνά οι ίδιοι θύματα βίας.


Δεν είναι μία καλλιτεχνική έκθεση φωτογραφίας, αλλά αποτελεί μια μαρτυρία των φωτογράφων, για ότι βίωσαν ή είδαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Οι δημιουργοί της έκθεσης δεν έχουν μελετήσει τη σύνθεση του κάδρου ή τα χρώματα, μοναδικός στόχος τους είναι η καταγραφή της βίας που ασκείται στους συναδέλφους τους.


Η κ. Ζαχοπούλου, αναφερόμενη σε ευρήματα έρευνας που έκανε η 'Ενωση Φωτορεπορτερ Ελλάδας το 2011, ανέφερε: «από το 2008 και μετά έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας, η οποία δεν αφορά μόνο βία από την πλευρά της αστυνομίας, αλλά και βία από την πλευρά των πολιτών. Ενας άνθρωπος με φωτογραφική μηχανή είναι πάντα ένας «εχθρός» και επειδή βρίσκεται στη μέση των γεγονότων, θεωρείται εχθρός και από την αστυνομία και από τους πολίτες».


Η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, που στα επεισόδια του περσινού Οκτωβρίου δέχτηκε επίθεση από άνδρα των ΜΑΤ, σημείωσε: «'Οταν κατεβαίνεις στο δρόμο, στα επεισόδια ξέρεις ότι πρέπει να προστατεύσεις τον εαυτό σου, γιατί είσαι στη μέση, οφείλεις να είσαι στη μέση για να είσαι αμερόληπτος και αντικειμενικός. Φοβάμαι όταν πηγαίνω, αλλά αυτό δεν με αποθαρρύνει στο να κάνω τη δουλειά μου. Μετά απ' ότι μου συνέβη το λέω ότι φοβάμαι και όποιος λέει ότι δεν φοβάται δεν είναι ειλικρινής. Όμως είναι η δουλειά μου, την αγαπάω και πρέπει να την κάνω σωστά. Δεν χρειαζόμαστε προστασία από την αστυνομία. Το ζητούμενο είναι να μην μας επιτίθεται η αστυνομία, γιατί δεν είμαστε εμείς ο στόχος».


Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 5 Οκτωβρίου, συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι φωτορεπόρτερ Παύλος Αναγνωστόπουλος, Αλέξανδρος Βλάχος, Δημήτρης Θεοδόσης, Βασίλης Κουτρουμάνος, Στέλιος Ματσάγγος, Αλέξανδρος Μπελτές, Γιάννης Μπεχράκης, Γιώργος Νικολαΐδης, Αντώνης Νικολόπουλος, Ορέστης Παναγιώτου, Συμέλα Παντζαρτζή, Χρύσα Πανουσιάδου, Λευτέρης Πιταράκης, Παντελής Σαΐτας, Πάρης Σαρρηκώστας,Αλέξανδρος Σταματίου και Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Χριστίνα Ζαχοπούλου.


Πηγή: ΑΜΠΕ





2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)