to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η εγκυμοσύνη στο... εργοδοτικό απόσπασμα

Στα πρόσφατα χρόνια της ισοπεδωτικής απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας δεν ήταν λίγα τα παραδείγματα που αφορούσαν σε απολύσεις εγκύων.


Επίκαιρη όσο ποτέ είναι σήμερα η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η οποία προβλέπει ότι, σε περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, δεν προστατεύονται οι έγκυοι γυναίκες ή όσες θηλάζουν, εφόσον δεν υπάρχει σαφής πρόνοια στην εθνική νομοθεσία. Μια απόφαση εφιαλτική, που, παρά τις όποιες δικλίδες προστασίας υποτίθεται πως προσφέρει στις εργαζόμενες εγκύους, δεν παύει να αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια κατάχρησης του θεσμικού πλαισίου για την απόλυσή τους.

Στα πρόσφατα χρόνια της ισοπεδωτικής απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας δεν ήταν λίγα τα παραδείγματα που αφορούσαν σε απολύσεις εγκύων. Δεν ήταν λίγα τα παραδείγματα των απειλών και του τραμπουκισμού εις βάρος εγκύων εργαζόμενων από τις οποίες ζητήθηκε μέχρι και τα παιδιά τους να “ρίξουν” προκειμένου να μη βρεθούν στον Καιάδα της ανεργίας. Γυναίκες που αφέθηκαν απροστάτευτες από Πολιτεία και Δικαιοσύνη και γνώρισαν στο πετσί τους το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας που νομιμοποίησαν με την ανοχή τους τα κόμματα και οι κυβερνήσεις που ασπάστηκαν το δόγμα πως “νόμος είναι τα κέρδη του εργοδότη”.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα εργαζόμενης από το Ηράκλειο της Κρήτης που το 2014, όταν οι εργοδότες της έμαθαν πως είναι έγκυος και αφού πρώτα της είχε ζητηθεί να “ρίξει” το παιδί της προκειμένου να μείνει στην εργασία της, τελικά απολύθηκε, με τις καταγγελίες της να φτάνουν τρία χρόνια μετά ενώπιον της Δικαιοσύνης και η ίδια να ευελπιστεί να μάθει την απόφαση πριν την ενηλικίωση του παιδιού της που έγινε αιτία να μείνει άνεργη. Σε αντίστοιχη περίπτωση, το Δικαστήριο του Πειραιά δικαίωσε πριν λίγες ημέρες την εταιρεία “MELLON” για την απόλυση εγκύου εργαζόμενης που έγινε περίπου πριν ένα χρόνο, επικαλούμενη σοβαρό λόγο. “Δεν έχουν σεβασμό απέναντι στις εγκύους γυναίκες. Μας αντιμετωπίζουν σαν ανάπηρους ανθρώπους και σαν να μην έχουμε εργασιακά δικαιώματα” ήταν η κραυγή απόγνωσης μιας εγκύου εργαζόμενης που βρέθηκε και αυτή πριν λίγους μήνες στα δικαστήρια διεκδικώντας την ακύρωση της απόλυσής της.

Εργατικά Κέντρα και σωματεία είναι αποδέκτες εκατοντάδων τέτοιων καταγγελιών, οι οποίες ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν εάν η Πολιτεία δεν φροντίσει έγκαιρα να θεσπίσει ένα νέο και σύγχρονο πλέγμα νομικής προστασίας ώστε να αντιμετωπιστούν τόσο τα φαινόμενα του παρελθόντος αλλά και όσα ενδεχομένως προκύψουν μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που θα ήταν έμπρακτη απόδειξη των όσων κάθε χρόνο λέγονται και γράφονται την Ημέρα της Γυναίκας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)