to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:16 | 22.05.2016

Πολιτική

Η Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη απαντά σε «ανυπόστατα και προϊόντα χυδαίας παραπληροφόρησης» δημοσιεύματα

Η Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει ανυπόστατα και προϊόντα χυδαίας παραπληροφόρησης δημοσιεύματα με αφορμή την ομιλία της στη Βουλή για το ΕΚΑΣ.


Η Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει ανυπόστατα και προϊόν χυδαίας παραπληροφόρησης τα όσα αναπαράγουν η δημοσιογράφος Ναντίν Χαρδαλιά στο Skai.gr1 , ανυπόγραφα το Protothema.gr2 και όπου αλλού αυτά παρουσιάζονται με αφορμή την ομιλία μου στη Βουλή για το ΕΚΑΣ.

«Δεν θα τους απαντούσα, εάν δεν αφορούσε άμεσα για φέτος περί τους 80.000 συμπολίτες μου και μέσα στην τριετία περί τους 300.000 συνολικά χαμηλοσυνταξιούχους για τους οποίους πρέπει να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, διότι χάνουν μέρος ή σημαντικό τμήμα των συντάξιμων αποδοχών τους (από 57 έως 230 €/μήνα σε μηνιαία βάση).

Άλλωστε αυτό κάλεσα τους βουλευτές να κάνουν στο κλείσιμο της ομιλίας μου, δηλαδή να κατατεθούν προτάσεις για το πώς θα αρθεί αυτή η αδικία.

Επαληθεύτηκε πλήρως από τα χθεσινά ψευδή δημοσιεύματα της οργανωμένης παραπληροφόρησης του λαού μας αυτό που είπα εισαγωγικά στην ομιλία μου και συγκεκριμένα "ότι οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις ανακάλυψαν ένα άλλο πεδίο πολιτικής διαστρέβλωσης, το ΕΚΑΣ"» τονίζει η βουλευτής.

1) Απάντηση στην δημοσιογράφο Ναντίν Χαρδαλιά Skai.gr

Ο τίτλος χθεσινού δημοσιεύματος της είναι Σαλτάρη: Ούτως ή άλλως ως ελεημοσύνη λειτουργούσε το ΕΚΑΣ.

Στο δημοσίευμα της επίσης μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα, η κ. Σαλτάρη ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι ορθώς καταργείται το ΕΚΑΣ αφού ήταν «ελεημοσύνη», άρα καλύτερα να μην χορηγείται καθόλου.»

Αναφέρθηκα αποκλειστικά στο 1997 και γι αυτό είπα ακριβώς ότι καταψηφίσαμε το 1997 γιατί η επιλογή των τότε κυβερνώντων απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους για χορήγηση επιδόματος αντί για πλήρη αποκατάσταση των συντάξεων τους ήταν λάθος. Αυτό ακριβώς σημείωνε και ο εισηγητής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στη Βουλή για το θέμα.

Επομένως όχι μόνο δεν εννοούσα όσα μου καταλογίζει ψευδώς η δημοσιογράφος αλλά σημείωσα ότι πριν 20 χρόνια που θεσπίστηκε το ΕΚΑΣ ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ζητούσε στη συζήτηση στη Βουλή από την τότε κυβέρνηση να μη δει το θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων ως ελεημοσύνη αλλά με σοβαρότητα και να διασφαλίσει μια αλλαγή του ασφαλιστικού προκειμένου να ανακουφίσει πραγματικά τους χαμηλοσυνταξιούχους με αύξηση της σύνταξης και όχι με επιδοματική πολιτική. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή. Ανέφερα και την σχετική πρόταση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ακριβώς.

Υπενθυμίζω ότι τότε ίσχυαν άλλα δεδομένα για το ποσό χορήγησης του ΕΚΑΣ που επιβεβαιώνουν πλήρως τα λεγόμενα μου.

Ειδικότερα με το νόμο 2434/19963 το ποσό του Ε.Κ.Α.Σ. για συνταξιούχο με κύρια και επικουρική σύνταξη από 100.000 έως 104.000 δραχμές ανερχόταν μόλις στις 8.550 δραχμές, δηλαδή κοντά στο 8% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών. Σήμερα αντίστοιχα ένας συνταξιούχος της χαμηλότερης κλίμακας λαμβάνει 230 €/μήνα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 30% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών του.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της ότι είπα να μην χορηγείται καθόλου το ΕΚΑΣ η εν λόγω δημοσιογράφος ψεύδεται γιατί στην ομιλία μου αυτή η φράση δεν υπάρχει και από πουθενά δεν προκύπτει ότι κακώς χορηγείται στους συνταξιούχους, γιατί δεν το δικαιούνται. Όλα μου τα βέλη στρέφονται στους μεγαλοεργοδότες και την εισφοροδιαφυγή που έπληττε τους εργαζόμενους και τα ταμεία.

2) Απάντηση στο Protothema.gr

Ο τίτλος χθεσινού δημοσιεύματος τoυ εν λόγω site ήταν Σαλτάρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε τη χώρα από το ΕΚΑΣ!

Ούτε αυτό βέβαια δεν υπάρχει πουθενά στην ομιλία μου, το απόσπασμα της οποίας για το εν λόγω θέμα παραθέτει στο τέλος της ανάρτησης του, και αποτελεί μια τεράστια χυδαιότητα που την επιστρέφω στον συντάκτη. Αυτό που είπα είναι ότι έπρεπε να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή, η μαύρη εργασία δηλαδή και άρα να ενισχύονται πραγματικά τα ταμεία γιατί αλλιώς αφήνουν (εννοώντας τους μέχρι πρότινος κυβερνώντες) μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια της κοινωνίας.

Στο απαράδεκτο αυτό δημοσίευμα διαβάζουμε επίσης «Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε επίσης πως το ΕΚΑΣ το είχαν καταργήσει οι... προηγούμενοι!». Εδώ αναφέρεται σε απόσπασμα της ομιλίας μου που λέω τα εξής: «Το 2010, στον νόμο Λοβέρδου δεν αναφέρεται ούτε μία λέξη για τη συνέχιση του ΕΚΑΣ από την 1 Ιανουαρίου του 2015. Ουσιαστικά το καταργήσατε. Ο κ. Βρούτσης –προς επίρρωσιν αυτού- τον Σεπτέμβριο του 2014 έλεγε ότι ετοιμάζει εισήγηση για να μείνει έστω το 2015. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Πράγματι αυτή είναι η αλήθεια και στενοχωρεί όσους υπηρετούν το ψεύδος και την παραπληροφόρηση. Στη μονταζιέρα που στήθηκε από το SKAI.GR και το Protothema,.gr εξ οικείων τα βέλη έρχονται. Με ανάρτηση της κ. Ρούλας Σαλούρου στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (από όσο γνωρίζω ανήκει στον ίδιο δημοσιογραφικό όμιλο Η Καθημερινή με τον ΣΚΑΙ) από 14.09.20144 όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής:

«Επίσης, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», ο νόμος 3863 του 2010, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, δεν προβλέπει την καταβολή του ΕΚΑΣ. Το υπουργείο Εργασίας εισηγείται τη συνέχιση καταβολής του και το 2015, όμως η οριστική, πολιτική απόφαση θα ληφθεί εντός των επομένων μηνών, σε κεντρικό επίπεδο, έπειτα και από διαπραγματεύσεις με την τρόικα».

Αποκαλύπτεται λοιπόν η προσπάθεια του συντάκτη του δημοσιεύματος στο Protothema.gr να αθωώσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το ότι αυτοί κατήργησαν το ΕΚΑΣ από 01.01.2015 με τη χρεοκοπία της χώρας αλλά και με τις δεσμεύσεις τους προς τους δανειστές από το 2010. Αποκαλύπτεται ότι εμείς απέναντι στις δεσμεύσεις των προηγούμενων και με σκληρή διαπραγμάτευση συνεχίσαμε την καταβολή του μέχρι και το Μάιο του 2016 γιατί ακριβώς διαφωνούμε ριζικά με την περικοπή του.

Ακόμη αποδεικνύεται ότι δεν διασφάλισαν τις συντάξεις των πιο εκμεταλλευόμενων εργαζομένων και εν δυνάμει χαμηλοσυνταξιούχων όπως ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ζητούσε από το 1997. Πριν γράψουν ας μελετήσουν γιατί αλλιώς προχωρούν απλά σε διαρροή ψευδών ειδήσεων με δόλο, ωστόσο στο τέλος αυτοδιαψεύδονται.

Την προχειρότητα με την οποία οργανώθηκε αυτή η επίθεση εναντίον μου με απώτερο στόχο φυσικά την κυβέρνηση καταδεικνύει η απορία του συντάκτη του Protothema.gr που αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να μιλάω για ένα προεκλογικό μέτρο του 1997. Κάνει μάλιστα το εξής σχόλιο: «Προφανώς για τις εκλογές που έγιναν το... 2000».

Δεν μπήκε στον κόπο να δει ότι το ΕΚΑΣ ήταν βασικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ τότε πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996, που κύρωσε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις αρχές του 1997. Σε αυτές τις εκλογές αναφέρομαι βέβαια και όχι του 2000.


 

Όπως είπα και στο κλείσιμο της ομιλίας μου αυτό που πραγματικά επείγει είναι το συντομότερο δυνατό να αρθούν οι αδικίες που θα προκύψουν από τη σταδιακή παύση του επιδόματος σε δικαιούχους ή μείωση του ποσού αυτού με πλήθος σχετικών παρεμβάσεων και προτάσεων.


 

Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ είναι άνθρωποι του μόχθου και πρέπει υπό αυτό το πρίσμα να μην υποστούν αυτοί τα βάρη λαθεμένων πολιτικών που τους επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις της κλεπτοκρατίας και της χρεοκοπίας της πατρίδας μας και οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά και με μεθοδικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)