to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:52 | 05.03.2013

Διεθνή

Η Ε.Ε. ζητεί χαλάρωση των όρων για τα δάνεια Ιρλανδίας και Πορτογαλίας

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ζήτησαν σήμερα από τους διεθνείς πιστωτές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να προβούν σε επιλογές που θα τους παρέχουν περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσουν τα δάνεια για τη διάσωσή τους, σύμφωνα με κοινή τους δήλωση.


«Συζητήσαμε το κατά πόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα είναι έτοιμοι κατ’ αρχήν να εξετάσουν μια προσαρμογή των ημερομηνιών λήξης για τα διεθνή δάνεια προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, προκειμένου να χαλαρώσουν οι διορίες αποπληρωμής του χρέους των δύο χωρών», αναφέρουν οι υπουργοί.

Ζητούν επίσης από την τρόικα των διεθνών δανειστών να επεξεργαστεί τις καλύτερες επιλογές για τις δύο χώρες σε ότι αφορά τα προγράμματα δανειοδότησης τους.

Την Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξήραν το Δουβλίνο και τη Λισαβόνα για την «ισχυρή δέσμευσή τους στα αντίστοιχα προγράμματα προσαρμογής τους, τα οποία έχουν ήδη επιτύχει στην αντιμετώπιση προηγούμενων συσσωρευμένων ανισορροπιών», σημειώνουν οι 27 υπουργοί της Ε.Ε..

«Και τα δύο προγράμματα βρίσκονται σε καλό δρόμο και αποδίδουν καλά, παρά τις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες», προσθέτουν.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι η τρόικα θα ολοκληρώσει τις τεχνικές εργασίες της «το ταχύτερο δυνατό», προσθέτοντας ότι μια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί τον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για την Οικονομία Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι «η συνεχιζόμενη εύθραυστη οικονομική κατάσταση της αγοράς καθιστά απαραίτητο και οι δύο χώρες να εξακολουθήσουν την δέσμευσή τους στην εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος».

Η Ιρλανδία, από την πλευρά του, ελπίζει να της χορηγηθεί διορία 15 χρόνων για να αποπληρώσει τα διεθνή δανειά της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)