to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 17.04.2019

Διεθνή

Η Ε.Ε. προειδοποιεί τις ΗΠΑ σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων κατά των ευρωπαϊκών συμφερόντων στην Κούβα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει σήμερα να επιβάλει κυρώσεις στις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Κούβα, αναφέρεται σε επιστολή που απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.


«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναγκασθεί να κάνει χρήση των μέσων που έχει στην διάθεσή της» για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, προειδοποιούν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ στην επιστολή που φέρει την ημερομηνία της 10ης Απριλίου.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα σε ομιλία του στο Μαϊάμι «την εφαρμογή του κεφαλαίου ΙΙΙ του νόμου Helms-Burton», του 1996, ενός νόμου που έχει παγώσει από την Ουάσινγκτον για να μην θιγούν οι σύμμαχοί της.

Ο νόμος επιτρέπει θεωρητικά, κυρίως στους κουβανούς εξόριστους, να προσφύγουν στα αμερικανικά ομοσπονδιακά δικαστήρια κατά των εταιρειών που απέκτησαν κέρδη χάρις σε εθνικοποιημένες επιχειρήσεις μετά την επανάσταση του 1959 στο νησί της Καραϊβικής.

Η σημερινή ημερομηνία δεν επιλέχθηκε από τον Λευκό Οίκο κατά τύχην: είναι η επέτειος της επίθεσης στον Κόλπο των Χοίρων, το 1961, της αποτυχημένης απόπειρας αμερικανική εισβολής.

«Κάθε προσφυγή ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων θα ακολουθήσει πιθανότατα προσφυγή εκ μέρους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ενώπιον των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», προειδοποιούν οι δύο αξιωματούχοι της Ενωσης.

«Για παράδειγμα, εάν μία αμερικανική αλυσίδα ξενοδοχείων...προσφύγει κατά μία ξενοδοχειακής αλυσίδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου...η ευρωπαϊκή αλυσίδα θα μπορεί να προσφύγει σε δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ζητήσει αποζημίωση», προειδοποιούν.

«Η αποζημίωση αυτή μπορεί να εξασφαλισθεί μέσω της κατάσχεσης και της πώλησης τίτλων της αμερικανικής αλυσίδας εντός της ΕΕ, περιλαμβανομένων τίτλων που διατηρεί σε εταιρείες της ΕΕ», αναφέρεται στην επιστολή.

Η αμερικανική απόφαση προκαλεί «μεγάλες ανησυχίες εντός της ΕΕ», τονίζουν. «Η ΕΕ προτίθεται να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μαζί με άλλες χώρες εταίρους, διότι η αμερικανική νομοθεσία αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο».

Στόχος είναι η αποθάρρυνση ξένων επενδύσεων καταγγέλλει ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κούβα Αλμπέρτο Ναβάρο. «Είναι για να πει ένας επενδυτής "αντί να επενδύσω στην Κούβα, θα επενδύσω στην Πούντα Κάνα" » της Δομινικανής Δημοκρατίας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)