to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 08.03.2017

Πολιτική

«Η ΕΕ εξακολουθεί να πρωτοπορεί» στην προώθηση της ισότητας

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσηλωμένη, όπως και πριν από 60 χρόνια, στη διασφάλιση της ισότητας των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την ισότητα των φύλων, για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς και για τη χειραφέτησή τους», αναφέρει η κοινή δήλωση που υπέγραψαν εννιά Επίτροποι με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.


Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στην οικονομική χειραφέτηση των γυναικών, υπογραμμίζοντας  ότι οι γυναίκες ακόμα και σήμερα λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις, ενώ υποεκπροσωπούνται στην πολιτική.

Σύμφωνα με τη Eurostat: Μόνον ένας στους τρεις μάνατζερ στην ΕΕ είναι γυναίκα και κερδίζει κατά μέσον όρο σχεδόν ένα τέταρτο λιγότερο από έναν άνδρα. Γύρω στα 7,3 εκατομμύρια άτομα κατέχουν διευθυντική θέση, σε επιχειρήσεις 10 ατόμων και άνω στην ΕΕ. Από αυτούς 4,7 εκατομμύρια είναι άνδρες(65%) και 2,6% γυναίκες (35%). Με άλλα λόγια, αν και οι γυναίκες είναι οι μισοί του συνόλου των εργαζομένων στην ΕΕ, υποεκπροσωπούνται ως μάνατζερ. Επίσης, οι γυναίκες που κατέχουν διευθυντικές θέσεις στην ΕΕ αμοίβονται κατά 23,4% λιγότερο από τους άνδρες.

Όπως αναφέρει συνοπτικά το ΕΚ, «οι γυναίκες αποτελούν πλειοψηφία στις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, κερδίζουν λιγότερα χρήματα σε θέσεις εργασίας ίσης αξίας και παλεύουν για να βρεθούν σε κορυφαίες θέσεις εργασίας. Γι αυτό και φέτος, η Επιτροπή για τα δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων αποφάσισε να αφιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην οικονομική τους χειραφέτηση».

 

Κοινή δήλωση των εννιά Επιτρόπων: Η ΕΕ εξακολουθεί να πρωτοπορεί

 

Στη δήλωσή τους οι εννιά Επίτροποι επισημαίνουν ότι παρά τις δυσκολίες η ΕΕ εξακολουθεί να πρωτοπορεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, τα οποία κατοχύρωσε πριν 60 χρόνια με τη Συνθήκη της Ρώμης και ότι οι μορφωμένες γυναίκες και αυτές που κατέχουν υψηλές θέσεις εργασίας είναι περισσότερες από ποτέ. Παράλληλα υπογραμμίζει τη δέσμευσή της για την υπεράσπιση των γυναικών που είναι θύματα πολέμου, trafficking, κακόβουλων ενεργειών του διαδικτύου και κάθε μορφής βίας. Μάλιστα έχει αφιερώσει το 2017 στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Σε μια αναφορά στους αριθμούς, οι εννιά Επίτροποι τονίζουν ότι το 2017 στην Επιτροπή, οι γυναίκες αποτελούν το 55 % του συνόλου του εργατικού δυναμικού. Γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλές γυναίκες, ιδίως μόνες μητέρες, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη οικονομικής ανεξαρτησίας. Το 2016, το ποσοστό γυναικείας απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε στο διαχρονικά υψηλότερο ποσοστό του 65,5 %, ωστόσο συνεχίζει να υφίσταται μεγάλη απόκλιση από το ποσοστό της ανδρικής απασχόλησης, που ανέρχεται σε 77 %.

Σε καταστάσεις συγκρούσεων, μετανάστευσης και εκτοπισμού, αλλά και όπου οι επιπτώσεις της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής είναι δριμύτερες, οι γυναίκες ανήκουν συχνά στις πιο ευάλωτες ομάδες. Επιπλέον, έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των γυναικών που έχουν πέσει θύματα εμπορίας και φθάνουν στην ΕΕ στο πλαίσιο των σημερινών μεταναστευτικών ροών.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι γυναίκες επιδεικνύουν μεγάλες αντοχές σε καιρούς προκλήσεων και είναι εκείνες που διαθέτουν όραμα για το μέλλον της χώρας τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ συνεχίζει να συνεργάζεται με ομάδες γυναικών σε όλο τον κόσμο, ακόμα και υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, όπως στο Αφγανιστάν και τη Συρία.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει τις εξής δεσμεύσεις:

1.Εχει αφιερώσει το 2017 στην εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

2.Αυτή τη χρονιά η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια νέα πρωτοβουλία εξισορρόπησης της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής, για γονείς και όσους βαρύνονται με υποχρεώσεις παροχής φροντίδας.

3.Μέσω της μεταρρύθμισης που προτείναμε για το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, οι μετανάστριες που έρχονται στην Ευρώπη αναζητώντας προστασία, θα λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη, νομική συμβουλή, καθώς και μετατραυματική και ψυχοκοινωνική περίθαλψη.

4.Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τη διάσταση του φύλου στις ενέργειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στο πλαίσιο της εφαρμογής της σχετικής της πολιτικής και νομοθεσίας.

5.Στις εξωτερικές της σχέσεις η Επιτροπή θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην υποστήριξη γυναικών και κοριτσιών σε όλο τον κόσμο που αποκλείονται από την εκπαίδευση, την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού, την αγορά εργασίας, καθώς και την πολιτική ζωή, ενώ παράλληλα έρχονται αντιμέτωπες με κανόνες και νόμους κληρονομικής διαδοχής, ιθαγένειας ή ιδιοκτησίας γης που εισάγουν διακρίσεις.

6.Η Επιτροπή θα συνεχίσει να εφαρμόζει συστηματικά την ανθρωπιστική της βοήθεια, μέσα από μια προσέγγιση που συνυπολογίζει τη διάσταση του φύλου.

7.Η Επιτροπή θα συνεχίσει να δείχνει τον δρόμο όσον αφορά την εφαρμογή των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων.

Οι υπογράφοντες:

Ο πρώτος αντιπρόεδρος, κ. Frans Timmermans

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας / Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Federica Mogherini

Ο επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, κ. Günther Oettinger

O επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, κ. Johannes Hahn

Ο επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κ. Neven Mimica

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος

Η επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, κ. Marianne Thyssen

Ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χρήστος Στυλιανίδης

Η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, κ. Vera Jourová

 

Εκδηλώσεις του ΕΚ για την Ημέρα της Γυναίκας

 

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οργανώνει σειρά εκδηλώσεων, για να ευαιθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να δώσει έμφαση στα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Οι ευρωβουλευτές στις 8 και 9 Μαρτίου θα συναντήσουν βουλευτές από τα εθνικά κοινοβούλια από τα κράτη – μέλη της ΕΕ καθώς και από γειτονικές χώρες. Τη συνεδρίαση θα ανοίξει ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι και η Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης Βέρα Τζούροβα. Θα ακολουθήσουν σεμινάρια και η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμων Γυναικών, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου για την Έρευνα Κάρλος Μοέντας και της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μέρεντ Μακγκίνες. Στις 9 Μαρτίου, η νικήτρια του Βραβείου Ζαχάρωφ Λαμίγια Αλι Μπασάρ θα μιλήσει στου ευρωβουλευτές και τους βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων.

Στο μεταξύ στις 7 και 8 Μαρτίου το ΕΚ διοργάνωσε σεμινάριο για δημοσιογράφους, στο οποίο συμμετέχουν μέλη της επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και ειδικοί όπως η διάσημη Γαλλίδα πυρηνική φυσικός Ελέν Λανζεβέν-Ζολιό, η εγγονή της Μαρί Κιουρί και η επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ, η οποία οδήγησε τη βρετανική κυβέρνηση στο δικαστήριο μετά την απόφαση για την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)