to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Δύναμη ενός νέου Παραδείγματος στην Περιφέρεια Αττικής

Κάποιοι, η κυβέρνηση, τα συστημικά δελτία των 8, ο απερχόμενος περιφερειάρχης, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η πολιτική τους, είναι ο μόνος κατ’ ουσίαν δρόμος.


Ότι η οδός της λιτότητας και της ανθρωπιστικής κρίσης, της αναξιοπρέπειας των ανθρώπων στη χώρα  αυτή, στην Αττική, στην Αθήνα, είναι μονόδρομος. Και παράλληλα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Διοίκησή τους είναι ο μόνος τρόπος.

Ότι η απάθεια, η συνενοχή και η υπόκλιση στα μεγάλα εργολαβικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που ορέγονται κρίσιμες υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης και δημόσια αγαθά, είναι αναγκαστική επιλογή.

Ότι το μοντέλο περιφερειακής διοίκησης που ακολουθούν, το οποίο καταγγέλλεται για τον συγκεντρωτισμό του, την αντιδημοκρατική του λειτουργία, αδιαφάνεια και την πελατειακή λογική, αλλά και για την έλλειψη προγραμματισμού και την προχειρότητά του, μπορεί να είναι ένα αποδεκτό μοντέλο διοίκησης για τη κοινωνία. Ότι το πελατειακό κράτος, η διαφθορά και η διαπλοκή είναι ιστορικός νόμος, κι ότι νομιμοποιούνται να είναι πάντα εκεί, εν κρυπτώ και απαραβύστω, μακρυά από κάθε δημοκρατικό έλεγχο, από τον έλεγχο των πολιτών

Δέσμευσή μας, είναι να τους διαψεύσουμε.

Οφείλουμε να δώσουμε ένα νέο παράδειγμα προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων στη Διοίκηση της μεγάλης Περιφέρειας της χώρας. Η Περιφέρεια Αττικής, υπό τη διοίκηση της «Δύναμης Ζωής», οφείλει να αλλάξει ριζικά. Γιατί μόνον έτσι θα μπορέσει να καταστεί ουσιαστικός παράγοντας της παραγωγικής ανασυγκρότησης, να συμβάλλει στην ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών της, βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες τους και όχι τα συμφέροντα των ολίγων..

Για να αναδειχθεί η Περιφέρεια Αττικής σε μοχλό ανάπτυξης, πρέπει να λειτουργήσει κατ’ αρχήν ως ασπίδα προστασίας των κοινωνικά αδύναμων, με στόχο την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών όπως το νερό, η ελεύθερη πρόσβαση στην παράκτια ζώνη κ.α.

Με ποια προϋπόθεση:  το μοντέλο περιφερειακής διοίκησης πρέπει να αλλάξει άρδην. Το Περιφερειακό Συμβούλιο χρειάζεται αναβάθμιση, ώστε να έχει τις δυνατότητες και την επαρκή αλλά και έγκαιρη τεκμηρίωση, ώστε να παίζει ουσιαστικό ρόλο και να μην είναι χειροκροτητής των ήδη ειλημμένων αποφάσεων του Περιφερειάρχη. Πρέπει να διαβουλεύεται διεξοδικά, να κατατίθενται με άνεση χρόνου οι απόψεις και οι προτάσεις, να ακούγονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι συλλογικότητες των πολιτών, με θεσμικά κατοχυρωμένη εκπροσώπηση των φορέων της τοπικής κοινωνίας. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά και δημοκρατικά με την ενεργοποίηση θεσμών όπως, τα τοπικά δημοψηφίσματα, οι λαϊκές συνελεύσεις και η ευρεία και ουσιαστική τοπική διαβούλευση.

Ουσιαστικό ρόλο στα παραπάνω έχουν οι συνεργασίες και συνέργειες με τους επιμέρους δήμους, με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις, συνδικάτα και κινήματα πολιτών, οι οποίες θα δώσουν τις δυνατότητες, τις γνώσεις και τα εργαλεία στην Περιφέρεια για επιτελικότητα στον σχεδιασμό, για περιφερειακά προγράμματα πραγματικά αναπτυξιακά, με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα και με στρατηγική, όχι με αποσπασματικότητα, προχειρότητα και ερασιτεχνισμό, που εξυπηρετούν τελικά άλλες αντίπαλες πολιτικές και συμφέροντα.

Αυτό είναι λοιπόν ένα μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια, που υπερβαίνει τις «καλλικρατικές» νόρμες. Οφείλουμε να δώσουμε ένα παράδειγμα άλλου ύφους και ήθους διοίκησης, ένα παράδειγμα αυτοδιοικητικής ουσίας και προσανατολισμού, κοινωνικού ελέγχου, δημοκρατίας και συλλογικότητας, ένα κρίσιμο - συνολικό αντιπαράδειγμα αριστερής διακυβέρνησης και άσκησης εξουσίας προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Σ’ αυτό δεσμευόμαστε. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)